Makine Mühendisleri Odası Şube Danışma Kurulu Toplantısı Eskişehir’de Ekrem Restaurant'ta geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.

 Toplantıya Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya, Tavşanlı, Bilecik komisyon üyeleri, işyeri temsilcilik üyeleri katıldı. Makine Mühendisleri Odası Şube Danışma Kurulu Toplantısı’nda şube, temsilcilik ve komisyon temsilcilikleri üyeleri faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Toplantıda bir konuşma yapan Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ünal, hükümetin bir gece operasyonu ile yetkilerini ellerinden aldığını anımsatarak, verdikleri mücadele ve üyelerinin desteği ile sonuç aldıklarını kaydetti.

 

DENETİMDEN VAZGEÇMEDİK

 

Şubelerine getirilen proje oranının yüzde 95’lerde olduğunu kaydeden Ünal süreci şöyle anlattı: “Gezi olaylarından sonra gece yarısı yasası ile Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB)yetkilerinin elinden alınması söz konusu olmuştu. Biz de hem sokakta hem de hukuksal olarak hükümete bayrak açtık. Sadece Makine Mühendisleri Odası  değil TMMOB olarak kendi iç tüzüğümüz gereği meslektaşlarımızı denetleme adına  kamusal denetimden vazgeçmeyeceğimizi ilan etmiştik. Bu durum bazı illerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve merkezi hükümetin yönlendirmesi ile bazı üyelerin odaya projelerini sunmaması gibi bir sonuçlar doğurdu. Biz bu konuda temsilcilik yürütme kurulu üyesi arkadaşlarımızın desteği ve bizim kararlı duruşumuzla üyeleri bu noktada tutmayı başardığımızı düşünüyorum. Çok az sayıda bu karara muhalefet eden arkadaşımız var. Onlara bu noktadaki duruşumuzu kamusal denetimden elimizi çekmeyeceğimizi her defasında söylüyoruz. Hükümetin bu kararı ile yönetimler şube, temsilcilikleri ve oda yönetimleri üyesi ile karşı karşıya kaldı. Bu istenen, beklenen bir şeydi. Ama üyelerimiz, yüzde 90’ın üzerinde katılımları ile bu kararımıza destek verdiler. Beklentinin üzerinde üye desteği aldık. Bu da doğru şeyler yaptığımızı gösteriyor. Popülist davranmamak doğru bir tavırdı. Temsilcilik yürütme kurulundaki tüm yönetici arkadaşlarıma desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. TMMOB felsefesine, tarihine uygun bir duruş oldu.”

 

ESKİŞEHİR’DEKİ KENT MEYDANI MESELESİ

 

Toplantının istek temenni ve gündem bölümünde Atatürk Stadyumu yerine yapılacak Eskişehir Kent Meydanı’nda gelinen son durumun sorulması üzerine Ünal,  Atatürk Stadyumu'nun yerine bir yapılaşmaya bu kentte  izin vermeyecek bir muhalefet direncinin, bir bakış açısının, yurttaşlık bilincinin olduğuna inandığını ve bunu protokolü yapanların da bildiğinin altını çizdi. Mücadeleyi sürdürdüklerini kaydeden Ünal şöyle konuştu: "Gezi olaylarının Eskişehir açısından bir kırınım olduğunu düşünüyorum. Kent meydanı ile ilgili TOKİ ile yapılan protokol gerçeği gizlenemedi. Gezi olaylarından önce stadyumun yerine büyük bir iş merkezi yapılmasına yönelik bir projenin hazırlandığını da biliyoruz. Sonra Eskişehir valisi ‘Atatürk Stadının yerinin betonlaşmasına izin vermek istemiyorum, TMMOB bizim yanımızda olmalı’ şeklinde bir tavır aldı. Ancak Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri dururken, valiliğin kentin meydanına, parkına karar vermesi, Belediye Başkanını seçen vatandaşlar açısından biz meslek örgütleri açısından anlaşılır değildir.”

 

GEZİ OLAYLARI İLE HAYKIRDIK

 

Stad yeri için TOKİ ile bir protokol olduğunu belirten Ünal, Haziran direnişi sırasında Kent halkı bu konuyu da gündeme getirmiş, gösteri ve yürüyüşlerini Stadın çevresine yönlendirmişti. Bunların etkili olduğunu düşünüyorum. Kimsenin Atatürk Stadyumu yerine bir yapılaşmaya izin verebileceğine inanmıyorum. Bu kentin buna izin vermeyecek bir muhalefetinin, bir direncinin, bir bakış açısının, yurttaşlık bilincinin olduğunu ben biliyorum, herkes biliyor. TMMOB bu konuda gerektiğinde proje ve fikir ürüterek destek olacağı gibi, yanlışlar karşısında da mücadelesini sürdürüyor olacak.”

 

 

Editör: TE Bilişim