AÜHM- Anadolu Üniversitesi Ar-Ge ve İnovasyon Koordinasyon Merkezi Teknoloji Transfer Ofisi (ARİNKOM TTO) tarafından, Eskişehir Sanayi Odası (ESO), Eskişehir Ticaret Odası (ETO) ve Anadolu Teknoloji Araştırma Parkı (ATAP) iş birliği ile ‘‘Eskişehir ve Bölgesi Teknoloji Transferi Çalıştayı’’ gerçekleştirildi. 10 Aralık Çarşamba günü Anemon Hotel’de düzenlenen çalıştaya, Eskişehir Vali Yardımcısı Cafer Yıldız, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, ETO Başkanı Metin Güler ve ESO Başkanı Savaş Özaydemir katılanlar arasındaydı.

 

Çalıştayın açılış konuşmalarını ARİNKOM TTO Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ender Suvacı, ESO Başkanı Savaş Özaydemir, ETO Başkanı Metin Güler ve Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan yaptı.

 

“Üniversite ve sektörün birlikte nasıl hareket ettiği önemli”

Prof. Dr. Ender Suvacı, ‘’Gelişmiş bir ülkede, bir üniversite öğretim üyesinin kendi patentini alıp projesini ticarileşmesi yolunda çaba sarf etmesi alışılmış bir şey değildir. Çünkü bilimi yapan insan, bilim yaptığı atölyelerde veya laboratuvarda olmalıdır. Pencerenin diğer tarafından, sektörel bazda şirketleri düşündüğümüz zaman da sektörlerin, üniversitelerin bürokrasi çarkı içerisinde kaybolmaması gerekir. Enerjilerini daha verimli kullanabilecekleri, doğru iletişim kanallarını daha rahat bulabilecekleri, istedikleri bilgiye rahatça ulaşabilecekleri sistemlere ihtiyaç duyarlar. İşte bu noktada biz üniversite ve sektör olarak Türkiye’yi değerlendirdiğimizde Anadolu Üniversitesi, ESO ve ETO’nun ülke ekonomisine katkıda bulunmak için çaba gösterdiğini görüyoruz. Önemli olan ise üniversite ve sektörün nasıl birlikte hareket edebileceği ve bunun için gösterilebilecek faaliyetlerdir.’’ şeklinde konuştu. Prof. Dr. Suvacı, slaytlar eşliğinde yapılan çalışmaları anlatarak sunumunu tamamladı.

 

Savaş Özaydemir, 7 yıl öncesinde üniversiteyle sanayi arasında bir ara yüze ihtiyaç duyduklarını ve bunun için ne yapılabileceğini konuştuklarını hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti: ‘’7 yıl öncesinden bugüne kadar yol haritası ve envanter çalışmaları gerçekten çok güzel. Biz de 1991 yılında Anadolu Teknoloji Araştırma Parkı’nı Anadolu Üniversitesi’yle birlikte kurduk. Amacımız da bu binayı üniversite içerisinde yaparak Birleşmiş Milletler’in parasal desteği ile yapmaktı ve bunu yaptık. Yıllar geçti ama sanayimizden pek gelen giden olmadı. Ara yüz meselesi ciddiye alınması gereken bir şeydir. Çünkü günümüz sanayisi artık yeni bir teknoloji üretmek zorundadır. Üniversitedeki birikimleri aktarmak gerekiyor. Çalışmaların çok iyi gittiğini ve bu işin de başarılı bir şekilde ilerleyeceğini düşünüyorum.’’

 

Metin Güler ise teknoloji transferinin kendileri için gelecek anlamına geldiğini vurguladı. Güler, ‘’Eskişehir olarak baktığımız zaman, ihracatımız 812 milyon dolar. Yani tablo, 3-4 katını da koyduğun zaman 2 milyar 750 milyon dolar ihracat yapmamız gerektiğini gösteriyor. Eğer bu hedeflere ulaşabilirsek güç oranımızı ortaya koyabileceğiz. 2023 hedefleri doğrultusunda planlanan büyüme modeli de ülkemiz için hayati bir önem taşıyor. Hep birlikte uygulayacağımız bu süreç umuyorum ki bizi iyi yerlere taşıyacaktır.’’ dedi.

 

Çalıştayda, sektörün ihtiyaçları ve beklentileri belirlenecek

Etkinliğin açılış konuşmalarında son olarak kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan ise şöyle konuştu: ‘’Bilim ve teknolojiye hâkim, yeni teknolojiler üretebilen, teknolojik gelişmeleri toplumsal ve ekonomik faydaya dönüştürebilme yeteneği kazanmış bir ülke olma vizyonu çerçevesinde, dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmek, ülkemizin öncelikli hedeflerinden birisidir. Bilim ve teknoloji politikalarına yön vermek amacıyla ‘Vizyon 2023’ belgesi ile 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat ve bu ihracatın da yüzde 7'sinin orta ve yüksek teknolojili ürünlerden oluşması hedeflenmektedir. Bu hedeflere ulaşmak için öncelikle üretimde ileri teknoloji ürünlerinin oranının yükselmesi, daha fazla AR-GE çalışmasının yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda Üniversitemiz tarafından Eskişehir ve bölgesinde kümelenme faaliyetleriyle öne çıkan raylı sistemler, havacılık ve seramik sektörleriyle firma ve çalışan sayısı, ihracat ve ciro gibi temel parametrelere göre ilk sıralarda yer alan makine, imalat, kimya ve plastik ürünleri, gıda ve beyaz eşya sektörlerinin analizi yapılmıştır. Yapılan bu analiz çerçevesinde sektörlerle ilgili olarak dünyada, Türkiye’de ve bulunabilen verilerde, bölgede durum analizleri bu sektörlerde küresel ölçekte mevcut durumda ve gelecekte beklenen teknolojik gelişmeler aktarılmıştır. Bugün gerçekleştirilecek olan bu çalıştayda sektörlerimizin ne gibi ihtiyaçları olduğu ve gelecekle ilgili beklentilerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu hedefler doğrultusunda sektörlerin yapması gerekenler ile Üniversitemizin yapması gerekenler tartışılacak ve sonuçlandırılacaktır. Ben de bu çalıştayın gerçekleştirilmesinde emeği geçenleri ve tüm katılımcıları kutluyorum. Verimli bir çalıştay olmasını diliyorum.’’

 

7 kritik sektörün ayrıntılı sunumları yapıldı

Açılış konuşmalarının ardından çalıştayda, ARİNKOM TTO tarafından Eskişehir ve bölgesi için belirlenen kritik yedi sektörün (Beyaz Eşya, Makine İmalat, Havacılık, Raylı Sistemler, Seramik, Kimya-Plastik, Gıda) genel değerlendirilmesi, dünyada ve Türkiye’de mevcut durumu, teknolojik eğilimleri, güçlü ve zayıf yönleri, fırsatlar ve tehditleri hakkında sunumlar gerçekleştirildi. Beyaz eşya sektöründe Arçelik A.Ş. Buzdolabı Ürün Direktörü Dr. Cemil İnan, makine imalat sektöründe Eskişehir Sanayi Odası Meclis Başkanı İsmail Kunduracı, havacılık ve raylı sistemler sektöründe Eskişehir Raylı Sistemler Kümesi Başkanı ve Havacılık Kümesi Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Işık, seramik sektöründe Eskişehir Seramik Kümesi Başkan Yardımcısı Celal Üstündağ, kimya-plastik ve gıda sektöründe ARİNKOM TTO Danışmanı Mahmut Kiper detaylı bilgiler sundular. Ayrıca Mahmut Kiper, ARİNKOM TTO tarafından hazırlanan “Bölge Sanayi Analiz Raporu” sunumu ve üniversite- sektör iş birliği önerilerini katılımcılara aktardı. Çalıştay, grupların çalışmalarını tamamlamalarının ardından yaptıkları sunumlarla sona erdi.

 

Mehmet Ekrem Ceylan 

Editör: TE Bilişim