Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu (ESÇEP), Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın katılımıyla Alpu’ya yapılması planlanan termik santral hakkında açıklamalarda bulundu. Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu (ESÇEP) Sözcüsü Selim Kurnaz, bir yıldır termik santralin yapılmaması için mücadele ettiklerini ifade ederek, “Eskişehir’de kömürlü termik santral kurulması ve kalitesiz kömürün çıkarılmasının, şehrimizi çözümsüz sorunların bataklığa iteceğini ilk kurulduğumuz gün ifade ettiğimiz gibi bir kez daha yineliyoruz” dedi. Kurnaz, elektrik üretimi için çevre dostu Evsel Katı Atık Geri Dönüşüm Tesisi gibi projelerin desteklenmesi gerektiğini söyleyerek, “Dünyanın gelişmiş ülkelerinde kömürlü termik santraller terk edilmekte, alternatif olarak yenilebilir, çevre dostu enerji üretim tesisleri faaliyete geçirilmektedir. Örneğin şehrimizde kurulan Evsel Katı Atık Geri Dönüşüm Tesisi çöplerden elektrik enerjisi üretmek katı atıkları geri dönüştürmek üzere Büyükşehir Belediyemiz tarafından faaliyete geçirildi. Böylelikle hem toprağımız hem tarımımız hem de vatandaşlarımızın elektrik ihtiyacı en uygun şekilde karşılanmış olmaktadır. Aklın ve bilimin ışığında böyle projelerin hayata geçirilmesi ve var olan kapasitenin arttırılması mümkünse  ESÇEP olarak bizler toprağımızı ve tarımımızı tamamen yok edecek kömürlü termik santral projesinin karşısında çevrenin korunması, geliştirilmesi ve enerji ihtiyacımızın doğaya zarar vermeden karşılanmasını sağlayacak aklın, bilimin ve teknolojinin olanaklarını kullanarak böyle tesisler kurulmasını istiyoruz” dedi.

MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, mücadeleye devam edeceklerini aktararak,  “Eskişehir’e kurulmak istenen kömürlü termik santral olayına 7’den 70’e karşı çıkan bütün Eskişehirli hemşerilerimi kutluyorum. Onların çevre konusundaki duyarlılıklarına takdirin üstünde bakıyorum. Gerçekten büyük bir mücadele veriyorsunuz. Bu mücadele aslında memleket topraklarının kurtarılması, lületaşının ziyan edilmeye, yok edilmeye yönelik belli bir projenin karşısında olmanız, insanımızın çevreye ne kadar duyarlı olduğunu gösteriyor. Eskişehirliler bu konu üzerine hassasiyetle eğildiler ve şiddetli bir direnç gösterdiler. Köylüyse, kentlisiyle karşı çıktılar. Bu işi yapmak isteyenlerin bir kez daha düşünmesi lazım. İhaleler durmadan erteleniyor. Sakın bu sizi, çevrecileri yanıltmasın. Duyduğumuza göre kömürlü termik santrali yapmaya Çinliler talipmiş. Ancak şart olarak ihale yapılmaksızın diyorlarmış. Eğer böyle olacaksa ihalenin ertelenmesi termik santrali yapmak isteyenlerin yeni bir çözüm arayışı içerisinde olduklarını gösteriyor olabilir. Bunun için mücadeleye devam edeceğiz. Bu ülkeyi idare edenlerin çağdaş teknolojilere yönelmesi lazım. Hepimiz göç dip gideceğiz geride yanmış, yıpranmış toprak parçası bırakmayalım ” şeklinde konuştu.

BU KONUDA UYANIK OLALIM

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt verilen mücadeleden dolayı Eskişehirlileri tebrik ederek,“Bu konuda uyanık olmak gerekir. Her an her şey olabilir. İhalesiz işlev gerçekleştirerek oradaki santrallerin birilerine yaptırılması gündeme gelecek. Bunun tehlikeli ve zararlı olduğu bilimsel olarak tescil edilmiş durumda. Eskişehirliler dimdik ayakta durmak suretiyle bir yıl işi ötelettiler. İki tane mahkeme kararı yapılan işlerin hukuka aykırı olduğunu tescil etti. Her türlü hukuki baskıya rağmen mahkemeler bu işi yapamaz dedi. Bu nedenle bu kararların dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. Eskişehirlilerin zehirlenmemesi için gerekli bütün çabaları birlikte göstereceğimize inanıyorum. Bir yıldır süren bu mücadeleyi tebrik ediyorum” ifadesinde bulundu.

BUNUN ŞAKAYA GELİR TARAFI YOK

Son olarak konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, “Mücadeleyi Eskişehir bir yıl topyekun sürdürmekte. Bu konuda titiz bir dönem geçirdik. Termik santral Tepebaşı bölgesine 25 kilometre uzaklıkta. Bundan dolayı hem Alpu gibi birinci derece tarım topraklarını oluştuğu yerle beraber Eskişehir gibi büyük bir kent merkezini tehdit edecek noktada. Allah muhafaza yapılırsa pek çok insan Eskişehir’de göç edebilir. O açıdan bunun şakaya gelir tarafı yok. Termik santral yapılınca toprak kirlenmiş, su kirlenmiş, bitkiler ölmüş, kuşlar göç etmiş, balıklar yok olmuş böylece tabiatı yok etmiş oluyorsunuz” diye konuştu.

HÜKÜMET HALKIMIN SAĞLIĞIYLA OYNAYAMAZ

Hükümetin Eskişehirliler adına karar vermesini doğru bulmadığını söyleyen Ataç, “Termik santral hem yer altı hem de yer üstü suyunu kullanacak.  Farklı sıkıntılar çıkacak. Yapılan yerlerde olumlu hiçbir şey yok. Dünya artık bu sistemi bıraktı. Güneş enerjisi bunun ilacı. Eskişehir’de çok iyi örnekler var. Gelsinler bunu görsünler. Emrivaki yapılmasın. Bu hükümetin böyle huyu var benim adıma karar veriyor. Benim adıma karar veremezsiniz. Benim halkımın sağlığıyla oynayamazsınız. Hükümetin aklı başına gelsin bu termik santrali yapmasın” dedi.

Editör: TE Bilişim