Eskişehir Alpu’da kurulmak istenen kömürlü termik santrale karşı tepkiler sürerken, oluşturulan Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salonu’nda ‘yol haritası’nı belirlemek için toplantı gerçekleştirildi.  Toplantıya platformda yeralan demokratik kitle örgütleri temsilcileri ile Bursa’da termik santrale ve çevre konusunda mücadele eden Eskişehir Çevre Aktivistleri katıldı.

Toplantının açılışını yapan Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Tepebaşı ilçe sınırlarında kurulması planlanan Kömürlü Termik Santral’in şehir merkezine çok yakın bir mesafede  olan bir santrallerden birisi olacağını söyledi.

Bu santralin gelecekte Eskişehir’e zarar vereceğini ve Eskişehir’in aleyhine bir proje olacağını vurgulayan Akçasoy, “Bu konu tüm siyasi görüşlerden uzak düşünülmesi gereken bir konudur. Bu konu Eskişehir’de yaşayan herkesi ve her kesimi ilgilendirmektedir. Sağlıklı yaşamanın ve yaşanabilir şehrin tek siyaseti korumak ve iyileştirmek üzerine olmalıdır. Eskişehir bizim değerimizdir. Eskişehir bizim gurur duyduğumuz, tüm Türkiye’nin gezip görmeye can attığı bir şehirdir. Ülkemizin gözbebeğidir” dedi.

Çocuklarımıza yaşanabilir bir kent bırakmalıyız

Eskişehir’in bu güne kadar ki kazanımlarının kötü bir kömüre ve burada yaşayanların zararına olacak şekilde düşünülen projelere heba edilmemesi gerektiğini ifade eden Eskişehir Kent Konseyi başkanı Nuray Akçasoy şunları söyledi:

“Tüm şehir ortak akıl ile hareket etmelidir. Akılcı ve bilimsel düşünce ile şehrimize değer katacak güzellikteki projeler için mücadele etmeliyiz. Bizler bunu istiyoruz. Tüm dünya kirletici olmayan enerji kaynaklarından yararlanma yollarını ararken biz niçin kötü linyit kömür kullanalım. Çocuklarımıza, gelecek nesillerimize bozulmamış bir çevre ve yaşanabilir şehirler bırakmak bizim önceliğimiz olmalıdır.

Bizler kıymetlimiz olan Eskişehir’imizi korumakla yükümlüyüz, bunun için mücadele edeceğiz. Çevre ve yaşam platformu tam da bu amaç etrafında oluşmuş bir platformdur. “

Eskişehir’deki toplantıya davet edilen ve birer konuşma yapan çevre aktivistleri Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Eralp Atabek, Bursa D oğayı ve Çevreyi Koruma Derneği Başkanı Caner Özbaykar, Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Uluşahin mücadelelerini ve deneyimlerini anlattılar.

Avukat Atabek, Gökbayrak ve Uluşahin, Bursa’da kurulmak istenen ve Bursa halkının karşı çıktığı Kömürlü Termik Santral Projesi’ne karşı yaptıkları toplumsal ve hukuksal mücadelesi konusunda bilgilerini aktardılar.  Toplantıda ayrıca hukuksal süreç ve yapılması gereken girişimler de ele alındı.

Editör: TE Bilişim