Bir dizi program ve ziyaretlerde bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Arnavutluk-Tiran Valisi Sadi Vorpsi, çok merak ettiği Eskişehir’i daha yakından tanımak ve Vali Güngör Azim Tuna’yı ziyaret etmek için kente geldi.
Tiran Valisi Vorpsi’ye bu ziyaretlerinde, Tiran ALSAR Vakfı Başkanı Mehdi Gurra, Tiran Emniyet Müdürü Ervin Hodaj ve Arnavutluk AFAD Genel Müdürü Klajdi Nikolla eşlik etti. Heyeti Türkiye’de görmekten ve Eskişehir’de ağırlamaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Vali Tuna, “Bizim yüzyıllara dayanan bir kardeşliğimiz ve dostluğumuz var. Türk insanı, Balkanlarda yaşayan insanımızın sevinciyle sevinmiş, üzüntüsü ile üzülmüş bir halktır” dedi.
Türkiye’de ve Eskişehir’de birçok Arnavut kökenli insanın yaşadığını aktaran Vali Tuna, ziyaret esnasında yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Çeşitli nedenlerle zamanında Arnavutluk’tan buralara göç eden birçok kardeşimiz yaşıyor. Farklı coğrafyalardan Türkiye’ye gelen insanlarımız aynı topraklarda, aynı bayrak altında huzurlu bir şekilde yaşamlarını sürdürüyorlar. Bizim ortak çabamız, insanlarımızın huzur ve güven içinde yaşamalarını sağlamaktır. Biz, ülke olarak her zaman insanların mutluluğu için çalışan tarafta olduğumuz için huzurluyuz. Türk insanı her zaman huzurdan yana olmuştur. Bugünün dünyasında birlik ve beraberlik içerisinde olursak, birbirimizi daha iyi tanırsak, birlikte iş yapar daha sık bir araya gelirsek bizim kardeşliğimizi kimse bozamaz. Sizleri Eskişehir’de ağırlamaktan bir kez daha mutlu olduğumu ifade etmek isterim.”
Son zamanlarda Arnavutluk’un gelişen ülkeler arasına girdiğini kaydeden Tiran Valisi Vorpsi de, ziyareti kabulden dolayı Vali Tuna’ya teşekkür etti. Tiran’ın daha çok kalkınması için Türk işadamlarını şehrine davet eden Vali Vorpsi, yeni çıkan yerel yönetim yasasıyla teşviklerin arttırıldığını, yatırım yapılacak olan yerlerin bu nedenle uygun hale geldiğini söyledi. Vali Vorpsi, turizm alanında da Tiran’ın yeni konaklama yerlerine ihtiyacı olduğunu belirtti. Tiran şehrinin 400 yıllık biz mazisi olduğunu dile getiren Vali Vorpsi, Osmanlı döneminden kalan tarihi binaları TİKA’nın yenilediğini ifade ettiği konuşmasını Türkiye Cumhuriyeti Devletine teşekkür ederek bitirdi.
Ziyaretin sonunda Tiran Valisi Sadi Vorpsi, gününü anısına Valilik Şeref Defterini imzaladı.
Editör: TE Bilişim