2017-2018 Eğitim-Öğretim yılı 1. Yarıyıl değerlendirmesi yapan KES’e bağlı Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, Türkiye’nin ve Eskişehir’in en önemli sorununun eğitim olduğunu söyledi.

Eskişehir’ de Eylül ayında okul yıkım kararları, kayıt paraları tartışmalarında başlayan eğitim öğretim dönemi yeni sınav sistemlerinin kafa karışıklığı ile noktalandığını vurgulayan Alkan, “Eylül ayından Ocak ayına kadar geçen zaman zarfında Eskişehir gündemini en çok eğitimde yaşanan tartışmalar belirlemiştir. O yüzden diyoruz ki şehrimizin de ülkemizin de en temel sorunu eğitimdir.

Bu dönemde laik-bilimsel eğitime meydan okuyan yeni müfredat değişikliklerinin uygulanmaya başlanması ve yıllar içinde yapboz tahtasına çevrilerek sürekli değiştirilen sınav sistemleri nedeniyle öğrenci ve velilerin kafası hiç olmadığı kadar karıştırılmıştır” dedi.

Geçtiğimiz 15 yıl içinde sınav sistemini altı kez değiştiren MEB’nın, eğitimde somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmek yerine, eğitimde yaşanan kaosu derinleştirecek adımlar atmayı tercih ettiğini ve aldığı her karar toplumun geniş kesimlerince tepkiyle karşılandığını kaydeden Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan şunları söyledi:

“Ne yazık ki okul hayatına başlayan öğrenciler başladıkları sistemle mezun olamamışlardır.  Özellikle Ortaokuldan Liseye geçişte uygulanacak olan sistemin Eskişehir’ de etkileri çok yıkıcı olacak gibi görünmektedir. Bu sistemin getirilme gerekçesi olan daha az stres ve eve yakın okul en iyi okuldur mantığının Eskişehir’ de iflas ettiğini şimdiden görmekteyiz. Eskişehir’ de köklü okulların durumu belirsizliğini korurken % 10 girme yarışı öğrencileri adeta limon gibi ezmektedir. Diğer yandan okulların demografik dağılımı adrese dayalı sistemin değil servislere dayalı sistemin ancak uygulama şansının olduğunu göstermektedir. Gökmeydan, Emek, 71 Evler bölgelerinde öğrencilerin gidebilecekleri kaç tane okul vardır?

Türkiye’ nin eğitimde en önde gelen illerinden olan Eskişehir’ de öğrenci ve öğretmenler uygulanan plansız ve programsız işlerin bedelini yarı göçebe bir şekilde ödemişlerdir. Hakkında yıkım kararı verilen okullarla ilgili somut hiçbir adım bugüne kadar atılmamıştır. Başta Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olmak üzere Kılıçoğlu A.L, 23 Nisan, 24 Kasım, İbrahim Karaoğlan ilkokulları, Çifteler Atatürk Ortaokulunun inşaat programları konusunda Eskişehir kamuoyunun beklentileri karşılanamamıştır.

Bu yarıyılda Eskişehir’ de eğitimde yaşanan dikkat çeken diğer sorunları şu şekilde sıralamak mümkündür:

Ödeneksiz okullar, velilerin sırtına yıkılan eğitim, pis ve temizlenmeyen okullar, ikili öğretim, niteliksiz eğitim hizmeti, hızla artan özel okullar, karma eğitim karşıtı uygulamalar, taşımalı eğitim, altyapısı bozuk okullar, çocukların dini cemaat ve vakıfların kreşlerine ve yurtlarına yönlendirilmesi.

2017-2018 eğitim öğretim yılının ilk yarısında yaşananlar, MEB’in eğitimin yapısal sorunlarına yönelik somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmek gibi bir derdinin olmadığını göstermektedir. Okulların eğitim kurumu olmaktan adım adım uzaklaştığı, öğrencilerin yarış atı gibi sınavdan sınava koştuğu, öğretmenlerin düşük ücretle, esnek, güvencesiz ve angarya çalışmaya zorlandığı, siyasal kadrolaşmanın zirve yaptığı, farklı kimliklerin dışlandığı, eğitimin zaten sorunlu olan niteliğinin daha da kötüleştiği bir eğitim sisteminin sağlıklı nesiller yetiştirmesi mümkün değildir.

Her geçen gün daha fazla piyasa ilişkileri içine çekilen, okulöncesinden üniversiteye kadar bilimsel eğitim sisteminden uzaklaşıldığı günümüzde EĞİTİM SEN ‘ in anlamlı mücadelesi daha da önem kazanmaktadır. Bu nedenle kamusal, bilimsel, demokratik, laik eğitim hakkı için mücadelemizi eğitim ve bilim emekçileriyle, öğrencilerle, velilerle, tüm emek ve demokrasi güçleri ile birlikte omuz omuza sürdüreceğimizi tekrar hatırlatmaktayız. “

Editör: TE Bilişim