AÜHM- Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü 22 Aralık Pazartesi günü, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ö. Alkan’ı ağırladı. Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi Salon Anadolu’da “Balkan ve Birinci Dünya Savaşları’nda Militer Türk Milliyetçiliğinin icadı ve inşası ile Gençliğin Savaşa Hazırlanması” konusunda seminer veren Doç. Dr. Alkan’ı dinlemeye Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Özcan, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

 

“I. Dünya Savaşı, Türkiye’nin aktif olarak katıldığı bir savaştır. Fakat bizler I. Dünya Savaşı’na bizim dışımızda yaşanmış bir şeymiş gibi bakarız.” diyen Doç. Dr. Alkan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Balkan Savaşı da I. Dünya Savaşı da unuttuğumuz savaşlardır. Bu konuda akademik çalışmaların çok az olması da ilginçtir. Her ikisinde yaşanan vahim hezimet nedeniyle biz bunu toplum olarak unutmayı tercih ettik. İşin içinde bir de Ermeni meselesi var. Onun sonradan mal-mülk olarak başka yansımaları var. Bir toplumsal hafızada bunu silmek; siyasal ve askeri hafızada da yenilgileri silmek bunun başlıca sebeplerinden birisi.”

 

“Çanakkale Savaşı dışında I. Dünya Savaşı’na dair doğru düzgün bir hafızamız yok”

 

I. Dünya Savaşı deyince insanların aklına hep Çanakkale Savaşı’nın geldiğine dikkat çeken Doç. Dr. Alkan, Çanakkale Savaşı dışında I. Dünya Savaşı’na dair doğru düzgün bir hafızamız olmadığını ifade etti. Doç. Dr. Alkan, “Çanakkale Savaşı kutlamaları bile 1930’ların ortasında başlamıştır. 1940’larda II. Dünya Savaşı'nda Çanakkale Anıtı’nın açılması ve 1950’lerden itibaren de Çanakkale Savaşı’nın kutlanması söz konusu. Zaferin hatırlanması bile o kadar unutulmuş ki o bile I. Dünya Savaşı’nın bir parçası değilmiş gibi. Hatta birçok hafızada Çanakkale Savaşı milli mücadelenin bir parçası zannedilir.” diye konuştu.

 

Osmanlı’nın 2 cephe hariç bütün cephelerde hezimete uğradığı bilgisini paylaşan Doç. Dr. Alkan, “Hatta o kadar unuttuk ki bu savaşı, Sarıkamış’ta soğuktan ölen 250 bin denilir ama asıl sayı 50 bindir. 50 bine yakın ölen delikanlıyı yeni hatırladık. I Dünya Savaşı’nın ne kadar derin unuttuğumuzun, unutturulduğunun farkına varmamız lazım.” dedi.

 

Doç. Dr. Mehmet Alkan seminerine; Endoktrinasyon, Eğitim ve Resmi İdeoloji, İkinci Meşrutiyet Dönemi ile İttihad ve Terakki Cemiyeti Fırkası 1908-1918 (Türk İslam Sentezi), Savaş, Eğitim, Gençlik ve Resmi ideoloji: Militer Milliyetçilik ve İslam (Militer Türk İslam Sentezi), Para, Militer Örgütlenme (Bütün Öğrenciler ve Gençler İçin), Sınıf Düzeni, Milli ve Dini Şarkılar, Milli ve Dini Günler, Okul Piyesleri ve Propaganda Yağlıboya Tablolar, Osmanlı İdman Bayramı, Milli ve Milter Dersler ve Ders Kitapları gibi konularla devam etti.

 

Çiler Özceylan 

Editör: TE Bilişim