Söyleşi Erdoğan Ekiner

Sivrihisar üzerine kitapları olan Necmi Günay ile kendisini ve Sivrihisar’ı konuştuk..

--Sivrihisar üzerine yazıyorsunuz, kendinizden ve çalışmalarınızdan söz eder misiniz?

NECMİ GÜNAY: Astsubay olarak farklı yerlerde çalıştım. Emekli olduktan sonra, Sivrihisar’a duyduğum özlem, beni yazmaya, araşktırmaya yöneltti. Sivrihisar ilçesi, tarihsel süreç içinde, Eti, Frik ve Bizans dönemlerinde bir vilayet merkezi, Osmanlı döneminde ise uç beyliği... 1925 yılında Ankara’dan ayrılarak Eskişehir’e bağlanmış. Farklı kültürel özellikleri ve tarihi yapıları var. Sivrihisar üzerine Milli İrade gazetesi, Beypazarı Gündem, Polatlı İstiklal, Sivrihisar’ın Sesi gibi gazetelerde, farklı dergilerde yazılarım, makalelerin yayımlandı. Toplam 230 yazı.. Şu an Haberötesi adlı bir sitede yazıyorum. Amacım Sivrihisar’ı, yerel kültürel özelliklerini ve Sivrihisarlılık biçincini gelecek kuşaklara aktarmak.. Tüm hemşerilerime ulaşmaya çalışıyorum. Yanı sıra Eskişehirli hemşerilerimize.. Güzel ve yaşanabilir bir Sivrihisar için el ele, diyorum. Aynı dileğim tüm Eskişehir için de geçerli..

--Kitaplarınızda Sivrihisar’ın hangi kültürel ögelerinizi ele aldınız?

NECMİ GÜNAY: Sivrihisar Eskişehir, Ankara ve Afyon il merkezlerine eşit uzaklığı nedeniyle, kültürel açıdan önemli bir rol oynamıştır. İlçemiz, yöresel dili, kullanılan sözcükler ve deyimler, yöresel mutfağı, Sivrihisar’a özgü kilimleri, takıları ve giysileri ile kendine özgü kültürel nitelikler taşıyor. Doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra kültürel ögeleri ile Sivrihisar farklı bir yerleşim alanı.. Kurtuluş Savaşı’na, Kuvay-ı milliye güçlerine bir de uçak armağan edilmiş Sivrihisarlılar tarafından... Kitaplarım, Yöresel Deyimler ve Kelimeler Sözlüğü, Sivrihisarca, Şiirlerde Sivrihisar, Sivrihisar’ın Gülleri Hakıklar (Aşıklar) adlarını taşıyor. Bir de ‘Hayırlı işler’ adını taşıyan, Sivrihibar dışında, başka bir kitabım var.. Yöremiz ile ilgili yeni kitap çalışmalarımı da tamamladım, basılmayı bekliyor.. Yeni çalışmalarım: Sivrihisar Mutfağı, Sivrihisar Yöresel Kıyafet ve Takıları, Sivrihisar Kilimleri ve Özellikleri, Sivrihisar’da Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslekler, Milli Mücadele’de Sivrihisar, Sivrihisar Şehitleri, Sivrihisar Şiirleri 2, Sivrihisar’da Spor ve Tarihsel Gelişimi, Cumhuriyetin Tanığı Sivrihisar Zaimoğlu Konağı, Milli mücadeleye Sivrihisar’ın Katkıları, Sivrihisar Mahalleleri Camileri Çeşmeleri... Bu çalışmaların yanı sıra ‘Milli Mücadelenin Tanığı Sivrihisar’ başlıklı bir fotoğraf sergisi de açtım. Atatürk’ün Bakanlar Kurulu toplantısı yaptığı Zaimoğlu Konağını da anlattık. Ayrıca son zamanlarda, geçmişten günümüze Sivrihisar konulu ve çok eski fotoğrafları da kapsayan bir fotoğraf sergisinin hazırlığını yapıyorum..

--Sivrihisar’ın özellikle görülmesi gereken tarihi yapıları, kültürel mekanlarını hangileridir?

NECMİ GÜNAY: Tarihi, kültürel yapıların, mekanların başında; Saat kulesi, Tarihi Ermeni Kilisesi, Anadolu’nun ikinci büyük camisi olan Ulu Cami, Atatürk’ün Ankara dışındaki ilk Bakanlar Kurulu toplantısını gerçekleştirdiği Zaimoğlu Konağını sayabiliriz. Bunların yanı sıra doğal yaşam açısından önem taşıyan Balıkdamı ve Kuş Cenneti de ilçemize farklı bir güzellik katmaktadır. Sivrihisar ayrıca Çardak Termal Tesisleri ve ‘Akbaş’ çoban köpeği ile de tanınır. Kayalıklarımız ise zaman zaman dağcıların tercih ettiği bir yer.. Nasrettin Hoca da Sivrihisar ile anılan bir tarihi karakter. İlçemizde döğme sucuk üretiliyor ve bununla ilgili bir festival de düzenleniyor.. Yanı sıra köylerimizde de farklı kültürel mekanları, gelenekleri, yöreye özgü kültürel motifler bulabilirsiniz.

--Sivrihisar’ın ekonomik ve kültürel gelişimi için neler yapılabilir?

NECMİ GÜNAY: Sivrihisar için öncelikle ‘bacasız sanayi’ olarak adlandırılan turizmi geliştirmek gerekli. Bu kadar tarihi, doğal ve kültürel yapıların bulunduğu ilçemiz, turizm açısından da ileri bir noktaya gelmelidir. Belediye bu konuda tanıtım çalışmaları yapıyor, festivaller düzenleniyor. Bunlar, Nasrettin Hoca ve ‘dökme sucuk’ ile ilgili.. Sivrihisar’da organize sanayi çalışması da başladı, doğalgaz geldi. Doğaya zarar vermeyecek bir biçimde farklı sanayi kuruluşları ilçemize yatırım yapabilir. Üç ilin ortasında bulunması bu durum için bir avantaj.. Doğagazın evlere bağlanması da söz konusu.. Bunların dışında, başka yatırımlar da yapılabilir. Sivrihisar’da sivil havacılık uçuş parkı da var...

--Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.

NECMİ GÜNAY: Sivrihisar konulu bu söyleşi için ben teşekkür ederim. Sivrihisarlı ve Eskişehir’li tüm hemşerilerimize selamlar, saygılar..

Editör: TE Bilişim