Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Sevgi Akmen, karma eğitimi sona erdirecek yönetmeliği eleştiren bir basın açıklaması yaptı.

2018-2019 eğitim- öğretim dönemine sorunlarla girildiğini söyleyen Akmen, “Yeni döneme başlarken üzülerek belirtmeliyiz ki, eğitim sisteminde saymakla bitmeyecek kadar zorlukla karşı karşıyayız. Yapısal ve güncel sorunlar karşısında çözüm üretmesi gereken Milli Eğitim Bakanlığı’nın ise toplumun beklentilerini karşılayamadığını görüyoruz” diye konuştu.

Karma eğitimin sona ereceği yönündeki gelişmeleri endişe ile izlediklerini söyleyen Akmen, şunları söyledi: “Bu bağlamda Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimde mevcut sorunlar yetmiyormuş gibi yaptığı yeni yönetmelik değişikliği ile ‘Çok Amaçlı Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezinde Karma Eğitim Yapılır’ şartını kaldırdı. Getirilen düzenleme ile ne yazık ki  ‘haremlik selamlık’ okullara kapı aralanmış oldu. Oysa ki düzenleme 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 15. Maddesine çok açık biçimde aykırıdır. Laik, bilimsel eğitimin temelini oluşturan karma eğitime son verme çabaları zaten bir süredir devam etmekteydi. Getirilen değişiklikle hedefe bir adım daha yaklaşılmış oldu.”

Akmen, “Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Eskişehir Şubesi olarak, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Milli Eğitim Temel Kanunu’nu yok sayan, karma eğitime darbe vuran Yönetmeliği iptal etmesini talep ediyoruz” dedi.

“Laik eğitim anlayışından uzaklaşarak, dindar ve kindar nesil yetiştirme hedefine dönük çok sayıda düzenleme gündeme getiriliyor” diyen Akmen, yaşanan diğer gelişmeleri şöyle değerlendirdi: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da yaptığı yönetmelik değişikliğiyle ile eğitim alanında faaliyet gösteren çok sayıda dinci yapılanmanın devlet arazilerinde yurt kurabilmesinin önünü açtı.

Devletin görevinin, Anayasamızda ifadesini bulan şekliyle laik, bilimsel eğitim hizmetini, eşitlikçi bir anlayışla ülkenin her köşesine ulaştırmak olduğunu anımsatmak istiyoruz. Bizler, aydınlanma devriminin neferleri olarak laik eğitimi yok etmeye dönük tüm girişimlerin her zaman karşısında olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.”

Editör: TE Bilişim