Hisse Senedi Yatırımcısı Nedir?

Küresel borsa değeri 80 trilyon doların üzerindedir. Dokuzdan beşe işinizi bırakmaya veya kariyer değiştirmeye hazırsanız, çevrimiçi bir hisse senedi ticareti yapabilirsiniz. Bu kariyer yolunu seçenlere hisse senedi yatırımcıları denir. Hedeflerinize bağlı olarak kendiniz için ya da bir yatırımcı veya şirket adına çalışabilirsiniz.

Çevrimiçi ticaret yapmak heyecan verici görünebilir, ancak bazı zorlukları da beraberinde getirir. Hisse senedi ticareti yapmak için gereken beceri ve bilgiye sahip değilseniz, sahip olduğunuz her şeyi kaybedebilirsiniz. Borsa, arz ve talep, fiyat kalıpları ve diğer önemli hususlar hakkında derin bir anlayış gerektiren yüksek riskli bir iştir.

Bağımsız bir hisse senedi yatırımcısı olarak, bir veya daha fazla halka açık şirkette hisse satın alacaksınız. Nihai hedef, kısa vadeli fiyat dalgalanmalarından kâr elde etmektir. Hisse senetlerini Türkiye Menkul Kıymetler Borsası ve diğer büyük borsalar veya OTC (tezgah üstü) piyasalarda alıp satabilirsiniz. Hisse senetlerine ek olarak tahvil, emeklilik fonu, yatırım fonu ve diğer finansal araçların ticaretini yapabilirsiniz.

Hisse Senedi Yatırımcıları ve Hisse Senedi Brokerleri

Benzerliklerine rağmen, hisse senedi yatırımcıları ve brokerler farklı şekilde çalışır. Hisse senedi yatırımcıları, büyük yatırım şirketleri, bankalar ve diğer işletmeler adına hisse alıp satarlar ve Forex (döviz piyasası) veya hisse senetleri gibi farklı piyasalarda çalışırlar. Bazıları kendi başlarına çalışırlar, tam zamanlı olarak evden ticaret yaparlar.

Hisse Senedi Brokerleri, aracı kurumlar olarak adlandırılan bağımsız şirketler ve yatırım bankaları için çalışır. Satış temsilcileriyle aşağı yukarı aynılardır. Bu profesyoneller kendileri için hisse satın almazlar, sadece hisse senedinin alınıp satılmasını sağlarlar; rolleri, müşterilere yatırım yönetimi konusunda yardımcı olmaktır.

Bağımsız bir borsa komisyoncusu olarak kendi başınıza çalışacaksınız. Kanıtlanmış bir başarı geçmişiniz varsa, müşteriler hizmetleriniz hakkında soru soracaktır. Çoğu broker ayrıca müşterilerine finansal planlama ve portföy yönetimi konularında yardımcı olur, onlar adına en iyi anlaşmaları müzakere eder ve potansiyel müşterileri cezbetmek için yatırım konularında seminerler düzenler. Yatırımcılar, hisse senedi ticareti yaparken doğru kararları vermelerine yardımcı olması için aracıları kullanabilir. Bu özellikle çok komplike yatırım araçları için daha da önemlidir. Mesela ikili opsiyon gibi karmaşık bir alanda sağlam broker bulmak çok önemlidir. Bunun için binaryoptions.com'da brokerları kıyaslayın.

İş Görevleri ve Sorumlulukları

Çevrimiçi ticaret yapmak, yalnızca hisse senedi alıp satmaktan fazlasını içerir. Bu sektörde çalışanlar zamanlarını piyasayı araştırmak, ticaretlerini yakından gözlemlemek, işsel ve parasal analiz yapmak ve son teknoloji ticaret sistemleri geliştirmek için harcarlar. Ayrıca, ticaret sistemi sorunlarının belirlenmesi ve giderilmesinden, ticaret düzeltmelerinin ele alınmasından ve kilit sektör hissedarları ve brokerleri ile ilişkilerin sürdürülmesinden sorumludurlar.

Günümüzde çoğu yatırımcı işlemleri elektronik olarak yürütmektedir. Tahvil, hisse senedi, döviz vb. satın almak ve satmak için çeşitli çevrimiçi platformlar kullanıyorlar. Örneğin, bir banka tarafından istihdam edilen bir hisse senedi yatırımcısı, kendi adına veya müşterileri adına işlem yapabilir. Piyasa trendlerini ve performansını izler, verileri analiz eder ve önemli taraflara günlük alım satım bilgileri sağlarlar.

Yatırımcılar genellikle büyük kuruluşların, yatırım bankalarının veya finans kurumlarının hazine departmanlarında çalışırlar. Bazıları evden tam zamanlı ticaret yapıyor; Bu dijital çağda, herkes minimum yatırımla bağımsız olarak ticarete başlayabilir.

Başarı Şansınızı Artırın

Çevrimiçi ticaret yapmak göründüğü kadar kolay değildir. Aslında, günlük yatırımcıların yüzde 80'i iki yıl içinde pes ediyor. Bu kariyer yolu, sürekli eğitimin yanı sıra belirli yetenek ve becerileri gerektirir. İdeal olarak, evden tam zamanlı ticarete başlamadan önce bir akıl hocası arayın veya yatırım şirketlerinde stajyer olarak çalışın.

Size en uygun olanları seçebilmek için farklı pazarları ve ticaret stratejilerini araştırın. Sermayenizi, risk toleransınızı ve uzun vadeli hedeflerinizi düşünün. Başarılı yatırımcılar hakkında bilgi edinin, çevrimiçi finans kurslarına kaydolun ve web seminerlerine katılın. İlgilendiğiniz hisse senetlerini takip edin ve onlar hakkında her şeyi öğrenin.

Son olarak

Bu parçadan çıkarmanızı umduğumuz birincil mesaj, her usta yatırımcının başarılı (yani kârlı) ticaret için gerekli becerileri geliştirmesi gerektiğidir. Gerçekten yetenekli bir yatırımcı olmak için gerekli çabayı gösterin, böylece piyasa gayretli çabalarınız için sizi ödüllendirecektir.

Usta bir yatırımcı olmak kolay değildir, ancak mümkündür ve çabaya değer. Yarına ertelemek yerine bugün bu yönde çalışmaya başlarsanız, finansal hayallerinizi gerçeğe dönüştürmeye bir gün daha yakınsınız demektir.

Editör: Mustafa YILDIRIM