Teknolojiden tutun da yiyecek içeceğe kadar yüzyılımızın tüm önemli faktörleri “hız” teması üzerine kurulmuştur. Bu kadar “hız”lı yaşamalarına rağmen insanlar bir türlü kendilerine vakit ayıramamakta hep bir şeylerin telaşını yaşamaktadırlar. Hal böyle olunca yapılan alışverişlerde de hızla karar verip mağazaların kasalarına ulaşıyoruz. Artık çoğu mağazada kasaların yanında “hızlı geçiş” kasaları da yer alıyor. Kredi kartları sayesinde “hızla” geçiveriyoruz kasalardan. Peki, bu kadar hız içerisinde gerçekten ihtiyacımız olanları alabiliyor muyuz?
Bizler tüketirken hızlı hareket ederek tüketmekteyiz yani alışverişlerde hızlı karar verip hızlı alışveriş yapmaktayız. Bir alışveriş planımız yoksa eğer aldanmaya müsait olduğumuz söylenebilir. Alışverişlerde fiyat ve kaliteyi araştırmak önemlidir. Aynı zamanda araştırma kadar alışveriş planı yapmak, bütçemize göz atmak da oldukça önemli. Alışverişlerde fatura, garanti belgesi, kullanma kılavuzu, mutlak suretle alınmalı ve saklanmalı. 
Bir mal satın alırken nelere dikkat etmelisiniz? 
Bir mal satın alırken gerçekten bu mala ihtiyacınız olup olmadığını düşününüz. 
Satın alacağınız malın fiyatının bütçenize uygun olup olmadığına bakınız. 
Malı teslim almadan sözleşmeyi imzalamayınız ve peşin ödemede bulunmayınız. Ortada bırakılabilirsiniz. 
Alacağınız malın sağlam ve ayıplı olup olmadığına dikkat ediniz. 
Taksitli olarak kapıdan ve kampanyalı mal satın alırken, hazırlanan sözleşme metnini imzalamadan önce mutlaka okuyunuz. 
Sözleşme kâğıdında aşağıdaki bilgilerin bulunmasına dikkat ediniz:
Satıcının adı, unvanı ve adresi, 
Sözleşmenin düzenlendiği tarih (Sözleşmeye geçmiş tarih atılması cayma hakkını ortadan kaldırdığından geçmiş tarih atılmadığından emin olunuz.)
Satın alınan malın cinsi ve miktarı, 
Malın teslim tarihi, (malı teslim almadan tarih atmayınız) 
Malın peşin fiyatı, taksitli fiyatı ve faiz oranı.
Yediğimiz-içtiğimiz gıdalar bizim sağlığımızı yakın ilgilendirir. Bilinçli tüketicilerimiz yapacağı alışverişlerde alacakları gıdalara dikkat etmeli, şüphelendiği bir konu varsa bunu firma sahibine mutlaka sormalıdır. Bir katkı maddesinin tabiatını veya kökenini öğrenmek için en iyi yol, üreticiye sormaktır. Etiket üzerindeki anlaşılmayan noktalar böylece öğrenilmiş olur. Şüphelendiğiniz konularda bizlere de müracaat edebilirsiniz. TÜKETİRKEN TÜKENMEYİN
                                                                                           Sülahi ÖZALP
                                                                         Tükoder Eskişehir Şube Başkanı