Yeni teknolojilerle gelişen uluslararası taşımacılık, dünya üzerinde ticaretin yayılmasında önemli rol üstlenir. Ticaretin dengesinde ihracat ve ithalat değerlerinin uygun şartlarda sağlanması da yeni nesil taşımacılık sistemlerinde kritiktir. Bu açıdan, maliyetleri düşürücü hamleler ve transferi hızlandıracak adımlar taşıma modlarının keşfedilmesinin sadece birkaç avantajıdır. Yükün transferinde aktif görev alan taşıma modlarından biri intermodal taşımacılıktır. İntermodal taşımacılık ile günümüzde hibrit ve kombine taşıma kanalı oluşturularak kontrollü bir taşımacılığı geçiş sağlanır.

Temel Anlamda İntermodal Taşımacılık Nedir?

Birbiriyle bağlantılı yürütülen farkı taşıma türlerinin, taşıma aracı değiştirilmeden belirtilen adrese iletilmesi intermodal taşımacılık olarak ifade edilir. Bu taşıma sisteminde en az 2 taşıma modu kullanılması sebebiyle kombine ya da çoklu taşımacılık kavramlarını ortaya çıkarır. Diğer bir taraftan, yük haznesi değişmezken intermodal taşımacılık adı altında taşıma türü farklanabilir. Bunun amacı, transfer aşamasının sürekli çalışarak daha az iş gücü ve yakıt ile teslimatı gerçekleştirmek içindir. Farklı transfer seçenekleri olarak denizyolu, demiryolu ve karayolu ulaşımın tercih edilmesi de alternatifleri oluşturur. Ayrıca, prosedürleri en iyi şekilde değerlendirerek müşteriye alan açan intermodal taşımacılık süreyi tasarruflu kullanmaya da yardımcıdır.

Öne Çıkan İntermodal Taşımacılık Özellikleri Nelerdir?

Zincir nakliyat aşamasında en uygun yol güzergahına karar vermek taşımacılığın avantajlarını arttırır. Bununla birlikte, gürültü sorununun minimize edilmesi ve gümrük geçişinde problemsiz hizmet almak adına taşıma tipi tercihi önemlidir. İlave olarak, intermodal taşımacılıkta sevkiyatın yol güzergahı duraklarında trafik sürelerini azaltmak için karayolu kullanımı daha az seçilir. Kurumsal duruşla yaklaşılan çok yönlü bu taşımacılık, talimat planlarının pratik ve kısa süreli yapılmasıyla hizmet kalitesini önceliğine alır. Ayrıca, her yönden sevkiyatın ve şirketin emniyetine önem veren uygulamaları dış faktörlere karşı operasyonun dayanıklılığını arttırmasını sağlar. Bunun yanında, klasik nakliyatın geliştirişmiş versiyonu olan intermodal taşımacılık, yolculukta her an bilgi alacak bir sistem kurar ve veri akışı süreklidir. En büyük avantajı ise ürünün içeriği, şekli ve ebatları ne olursa olsun transfer sürecini aksamadan gerçekleştirilmesidir.

Yük Transferinde İntermodal Taşımacılık Operasyonu Nasıl Sağlar?

Transfer yollarında değiştirilen araçlar treyler, konteynerler ya da vagonlar olabilir. Bu araçların kullanım sıklığı ve türü transfer sürecinden önce planlanır ve müşterinin talepleri karşılanacak şekilde düzenlenir. Operasyon sürecinde yapılan ön fizibilite çalışmalarıyla maddi koşullar ve mevsim durumları, teslimatın iş süresi ve teslimatın son durağında taşıma aracının netleşmesi gibi detaylar belirlenir. Ayrıca, transferinin planlanan şekilde gerçekleşmesi için tecrübeli bir kadro olmazsa olmaz unsurlardandır. Tüm bu süreci açıklamak adına intermodal taşımacılık örneği basamakları oluşturulabilir. Örneğin; Manisa'dan treylere konulan plastik materyaller karayolu desteğiyle İzmir limanına getirilir, treyler açılmaksızın Ro-Ro gemisine transfer edilir, Belçika Antwerp limanına ulaştırılması için deniz yolu tercih edilir, belirtilen lokasyona iletmek için treyler çekicilere aktarılır ve teslim edilir. Burada da görüldüğü üzere farklı taşıma modlarından yararlanılması yük transferini konforlu ve güvenilir hale getirir.

Sakarya Sapanca Son Zamanların Gözde Tatil Rotası: Doğa, Kültür ve Huzur Sakarya Sapanca Son Zamanların Gözde Tatil Rotası: Doğa, Kültür ve Huzur

Multimodal ve İntermodal Taşımacılık Arasındaki Farklar Nelerdir?

●      Multimodal transferde yükün başlangıç ve sonlanma noktası tek bir nakliye şirketi tarafından yürütülür. İntermodal taşımada ise farklı transfer şirketleri operasyon sürecine dahil olur.

●      Multimodal taşımacılıkta, mal içeriğinin bulunduğu hazne değiştirilebilir, intermodal nakil sürecinde ise ürünün bulunduğu hazne asla değiştirilmez, ancak taşıma türü değiştirilebilir.

●      İntermodal transferde ulaşım çeşitleri demiryolu, karayolu ve denizyolu ile limitlidir, multimodal transferde ise hava yolu da dahil tüm taşıma tiplerinden yararlanılabilir.

●      İntermodal taşımada taşıma modu değiştiğinde nakliye sözleşme içerikleri değişir, multimodal transferde ise teslim zamanına kadar bir sözleşme geçerlidir.

Deneyimli çalışanları ile yenil nesil taşıma yöntemlerini sistemine entegre eden Setrans sektöründe öncü bir pozisyona sahiptir. İntermodal taşımacılığı hizmet kalitesiyle sunan Setrans ile çalışmak istiyorsanız iletişime geçerek güvenle transferinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM