Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Havaalanından yapılan Eskişehir-Brüksel seferlerinin iptal edilmesini Meclis gündemine taşıdı. Eskişehir'den yapılan iç hat uçuşlarının ardından her yıl onbinlerce yolcunun uçtuğu dış hat seferlerinin de iptal edildiğini belirten Çakırözer, “Onbinlerce Emirdağ'lı ve Eskişehirli gurbetçinin mağduriyeti ortadan kaldırılmalı” diye konuştu. Çakırözer'in sorusuna TBMM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında yanıt veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Yaz aylarında charter uçak seferleri başlayacak” yanıtını verdi.

Zafer'e yolcu mu kaydırıyorsunuz?

TBMM Genel Kurulu’nda devam edilen bütçe görüşmelerinde dün Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın bütçesi görüşüldü. Görüşmeler sırasında Bakan Yıldırım'a Eskişehir Anadolu Üniversitesi Havaalanı ile ilgili sorular yönelten Çakırözer şöyle konuştu:

“Eskişehirimiz havacılık açısından son derece önemli bir kent. İlk tayyare fabrikası Eskişehir'de kuruldu. Şehrimizin yaptığı ihracatın dörtte biri havacılık sanayinden geliyor. Hal böyleyken önce şehrimizin İstanbul, İzmir, Antalya gibi kentlere hava bağlantısı iptal edildi. Şimdi de Avrupa'yla tek bağlantı olan Brüksel uçuşları THY tarafından iptal edildi. Eskişehir'imizin havayolu bağlantısının olmaması kabul edilemez. Bu iptal kararının Kütahya Zafer Havalimanı'nı kayırmak ve oraya yolcu kazandırmak için alındığı iddiaları doğru mu? On binlerce gurbatçimizin ve onların ailelerinin mağduriyetinin giderilmesi için Eskişehir'den yurtdışı ve yurt içi uçuşların başlatılması yönünde bir çalışma başlatacak mısınız?”

Yıldırım: Yaz aylarında başlatılacak

Çakırözer’in sorusuna iç hat seferlerinin yeterince yolcu olmadığı için devam ettirilemediği cevabını veren Yıldırım, yaz aylarında Avrupa’ya charter seferlerinin tekrar başlayabileceğini söyledi. Bakan Yıldırım, “İç hat seferleri bir şekilde başladı ancak yeterince yolcu olmadığı için maalesef devam ettirilemedi. Yaz aylarında bir kez daha dışarıdan, özellikle Belçika'dan charter seferlerinin devam etmesi için gerekli çalışmalar devam etmektedir” diye konuştu.

'Yetmez, Tarifeli sefer de konmalı'

Yıldırım'ın yanıtını basına değerlendiren Çakırözer, “Uçuşların yeniden başlatılacak olması olumlu ama yetmez. Sadece yaz aylarındaki charter uçuşları kabul edilemez. THY'nin tarifeli seferlerinin başlatılması lazım. Dünyada yüzlerce yere uçan THY sadece Eskişehir uçuşlarından mı tasarruf edecek. Hayır. THY uçuşlarının başlaması lazım. Ayrıca yapılacak akıllı bir planlama ile Eskişehirimizin başta İstanbul olmak üzere diğer metropollerle hava bağlantısı da yeniden kurulmalıdır. Son olarak Eskişehir'deki havaalanımız bölgemizin kargo terminali olarak kullanılabilir. Tüm bunların olabilmesi için hükümetin Eskişehir'e üvey evlat muamelesinden vazgeçmesi gerekmektedir. Brüksel seferlerinin iptal edilmesinin ardında Kütahya ve Afyon'a yakın Zafer Havalimanının kayırılmak istenmesinin yattığı iddiaları çok yoğun biçimde konuşuluyor” dedi.

CHP milletvekili Çakırözer havaalanının uçuşları konusunu iki hafta önce Plan Bütçe Komisyonunda da gündeme getirmişti. Bakan Yıldırım Çakırözer'in o gün gündeme getirdiği iç hat seferlerinin başlatılması talebine “Biz havalimanının pistlerini ve altyapısını yaptık. Ancak tarifeli seferler tutmadı. Birkaç sefer denendi ancak yürümedi. Talimatla sefer konmaz. Bizim işimiz havaalanın yapıp hazır hale getirmek. Ondan sonra bunun tanıtılması o şehrin sivil toplum örgütlerinin işi” yanıtını vermişti.  

Editör: TE Bilişim