Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü” dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gerçekleştirdiği konuşmada genel kurula seslendi “Kadına yönelik şiddet en ağır biçimde bir insan hakkı ihlalidir. Türk Ceza Kanunu madde 96 gereği eziyettir, suçtur.”

Kadına yönelik şiddetin büyük oranda erkek şiddetinden kaynaklandığını belirten Dr. Jale Nur Süllü“Kadın ve erkek doğumdaki tek farklılıkları biyolojik olan iki farklı cinsiyetin temsilcilerinin aralarındaki güç ilişkisi toplumsal koşullarla şekillenmekte kadının biyolojik farklılığının yazgısı toplumsal yazgıya dönüşmekte, öğrenilen toplumsal cinsiyet rolleriyle sağlanan güç erkekten yana eşitlik dengesini bozmaktadır. Erkek egemen düzenin şekillendirdiği toplumsal cinsiyet eşitsizliği de kadına yönelik şiddetin temel kaynağını oluşturmaktadır.” dedi.

“TÜRK CEZA KANUNU MADDE 96 GEREĞİ EZİYETTİR, SUÇTUR”

Merkezi yönetimin “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” tamlamasını kullanmaktan kaçınmasının 18 yıldır şiddeti üreten tüm dinamiklerin şekillenmesine sebep olduğunu belirten Süllü“Sayın Erdoğan "Kadın ile erkek eşit olamaz, fıtrata uygun değil." diyerek kadın ve erkek arasındaki güç ilişkisinin toplumsal olduğunu kabul etmeyen anlayışını açıkça beyan etmiştir. "Tabiatları, bünyeleri farklıdır." derken ise konuyu tamamen bedensel farklara indirgemektedir. Kadın bedeni üzerinden ayrıştırmaya giderek "Kız mıdır, kadın mıdır bilemem." cümlesini kurmasını ise hiç unutmadık. AKP ileri gelenlerinin "Anneliği reddeden kadın eksiktir, yarımdır. Kadınlar çalıştığı için işsizlik var." Yandaşların ise "Kadının tek kariyeri anneliktir. Kadının fıtratında kölelik var." benzeri cümleleri ise hafızalarımızdan silinmemiştir. Şiddeti önlemekle yükümlü İçişleri Bakanının "Nereden çıktı bu kadına şiddet, kadın cinayeti? Erkeklere sesleniyorum: Kendinize gelin, ayıptır." demesine ne demeli?Sayın Bakan, erkeklerin kadına uyguladığı şiddet sevimli çocuklara yaramazlık yaptığında "Ayıptır, yapmayın." denilerek geçiştirilecek bir durum değildir.Kadına yönelik şiddet en ağır biçimde bir insan hakkı ihlalidir. Türk Ceza Kanunu madde 96 gereği eziyettir, suçtur.” dedi.

TÜM FARKLILIKLARIYLA BARIŞIK BİR TÜRKİYE

“Mevcut egemen düzenin değerlerini kitlelere ulaştırmak ve benimsetmek işlevine sahip medyanın cinsiyet eşitsizliğini pekiştirici rolünü de göz ardı etmemeliyiz. RTÜK’ün dizilerde şiddetin normalleştirilmesine göz yummasını da kınıyoruz. Fiziksel, cinsel, duygusal, ekonomik, dijital şiddetin önlenmesi için yapılması gereken Cumhuriyet Halk Partisi’ninsöylediği kadın bakanlığının kurulmasıdır.” diyen CHP Eskişehir Milletvekili Süllü, söylerine şöyle devam etti:

“Kadın ve erkeğin farklı sosyal ve ekonomik durumunu dikkate alarak toplumsal cinsiyet eşitliğinin giderilmesine dönük toplumsal cinsiyete dayalı bütçelemenin hayata geçirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Şiddetin toplumsal cinsiyet nedeniyle var olduğunu dile getiren, kadına yönelik şiddetin sona erdirilmesi için önleme, koruma, yargılama ve cezalandırmanın bütüncül politikalarla ele alındığı İstanbul Sözleşmesi'nin eleştiriye açılmasının kadınların kazanımları yönünden son derece tehlikeli olduğunu dile getiriyoruz. 6284'ün etkin uygulanmasında da ısrarcıyız.Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı, kadına şiddetinyaşanmadığı, tüm farklılıklarıyla barışık Türkiye'yi Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında kuracağız.”