Kıdem Tazminatının' fona aktarılması, çalışanlara dayatılan zorunlu 'Bireysel Emeklilik Sigortası' uygulamasına karşı DİSK ve KESK Şubeler Platformu üyeleri Adalar'da bir araya gelerek kitlesel basın açıklaması yaptı.

DİSK ve KESK adına konuşan DİSK Bölge Temsilcisi Günay Ayaz, milyonlarca işçi ve kamu emekçisini yakından ilgilendiren bir süreci yaşandığını belirterek, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yapısal Dönüşüm Adımları 2019 sunuma göre “kıdem tazminatı reformu”nun gerçekleştirilmesi ve kıdem tazminatı ile Bireysel Emeklilik Sistemi’nin entegre edilmesinin planlandığını söyledi.

 Kıdem Tazminatı Fonu kurulmasının ve bu fonun BES ile bütünleştirilmesinin hedeflendiğinin açık olduğunu belirten Ayaz, “BES’in zorunlu hale getirileceği de ifade edilmektedir. İşçiler emekçiler ve sendikalar acısından Kıdem tazminatının fona devri  ve BES uygulaması kapanmış bir tartışmadır. Yeniden gündeme getirilmesi kabul edilemez. Kıdem tazminatının fona devri kıdem tazminatının miktarını düşürecek, ödemesini zorlaştıracak ve işçilerin önemli bir iş güvencesi dayanağını ortadan kaldıracaktır. Hükümeti kapanmış bir tartışmayı açmaması için uyarıyoruz. Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir. Tartışmayacağız ve kabul etmeyeceğiz” dedi.

BES’i zorunlu hale getirilmesini de kabul edilemez olduğunu kaydeden Günay Ayaz şunları söyledi:

“ BES’in zorunlu olması ücretler üzerinde yeni bir yük anlamına gelecektir. Zorunlu BES düşük ve orta gelirli çalışanlar için gelir kaybı demektir. Kriz koşullarında zaten artan geçim sıkıntısının daha da artması anlamına gelecektir. Bakan Albayrak’ın ‘emeklilerin geçim kaygısı olmayacak’ diye sunduğu zorunlu BES, işçilerin gelirlerinin tırpanlanması, bugünkü geçim sorununun büyütülmesi anlamına gelmektedir. Emekli aylık ve gelirlerini insanca yaşayacak düzeye yükseltmek, devletin görevidir.

Kıdem tazminatı fonu ile zorunlu hale getirilecek BES’in ‘entegre edilerek’, tıpkı İşsizlik Sigortası Fonunda yapıldığı gibi işverenleri ve bankaları fonlamak için kullanılmasına, krizde yüzde 99’un haklarının gasp edilerek yüzde 1’e kaynak aktarılması asla kabul edilemez. Bu tartışmaların bir sonraki adımı Kamu Emekçilerinin iş güvencesi ve emeklilik ikramiyelerine göz dikilmesi anlamına gelecektir.

Sunumda ‘sosyal güvenlik reformu’ adıyla neyin hedeflendiği açık olmamakla birlikte geçmiş deneyimler ışığında bunun sosyal güvenlik haklarının daha da budanması anlamına geleceğini söylemek kehanet olmayacaktır. Bakanın sunumu Emeklilikte Yaşa Takınılanlar (EYT) sorununun çözümünün reddi anlamına da gelmektedir. Bakan Albayrak EYT sorununu çözmek yerine emekliliği zorlaştıracak girişimler peşindedir.

Vergi reformu adı altında kurumlar vergisinin kademeli olarak düşürülmesi ve dolaylı vergilerin vergi gelirleri içindeki payının düşürülmesi hedefi, gelir vergisinin artışı anlamına gelecektir. Gelir vergisinde ezici pay ücretli çalışanlara aittir. Bu hedef emekçilerin vergi yükünün artması anlamına gelecektir.

AKP iktidarı krizden çıkış için gerçekçi ve adil hedefler içermek bir yana krizin faturasını emekçilere ve halka yüklemeyi öngörmektedir. Hükümeti kıdem tazminatının fona devri, zorunlu BES ve reform adı altında sosyal güvenlik haklarını kısıtlayacak adımlar atmaması konusunda uyarıyoruz.

Ekonomik krizden çıkış için öncelikle demokratik hukuk devletini tesis edecek adımların atılması krize karşı emeğin haklarını koruyacak sosyal politika önlemlerinin alınması gerekiyor.

Krizin faturasının işçilerin ve halkın sırtına yüklenmesini kabul etmeyeceğiz.

Kıdem tazminatımızı, ücretlerimizi ve sosyal güvenlik haklarımızı sonuna kadar savunacağız.

Hükümeti uyarıyoruz: İşçiler kriz koşullarında giderek ağırlaşan bir yaşam mücadelesi verirken, kıdem tazminatına ve işçilerin cebine el uzatmanın karşısında her türlü demokratik direniş meşru bir hak olacaktır.

İşsizliğe, zamlara, kıdem tazminatının gaspına ve zorunlu BES’e karşı haydi 1 Mayıs’a! “