ALPARSLAN ÖTÜKEN

KAYSERİ (İHA) –Yalçın Akbulut’un avukatı Selim Karakoyun,  görüntülerdeki kişinin Ali İsmail Korkmaz olmadığını iddia etti.

 

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme heyeti, sanık müdafilerinin tevsi tahkikat talepleri için yeniden karar verilmesine gerek görülmediğini belirterek, sanıklardan tutuklu polis Mevlüt S.'nin mazeret dilekçesinin kabul edilmesine, duruşma gün ve saatinde hazır bulundurulmasına, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve sanık Yalçın A.'nın tutuklanması talebinin reddine karar verdi. Dava 21 Ocak 2015 tarihine ertelendi.

 

MAHKEMEDE NELER YAŞANDI

 

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, mütalaaya karşı süre isteyen tutuksuz yargılanan Şaban Gökpınar, “Beratımı istiyorum” derken, tutuksuz yargılanan Hüseyin Engin, “Beratımı istiyorum, takdiri yüce mahkemeye bırakıyorum” dedi. Yalçın Akbulut, “Mütalaayı kabul etmiyorum. Benim hiçbir suçum yok. Bana verilen görevi yaptım. Eylemciyi sokaktan uzaklaştırmak için kovaladım. Görüntü incelendiğinde görülecektir. Şahsın yanına yaklaşmadım. Suçum varsa sadece şahsı kovalamaktır. Adaletinize sığınıyorum” dedi.

TAHLİYESİNİ TALEP ETTİ

Tutuklama talebine ilişkin olarak tutuklu sanıklar Muhammet Vatansever, “Ben kabul etmiyorum. Bizim kaçacak yerimiz yok. Adresimiz belli. Tahliyemi talep ediyorum” dedi. İsmail Koyuncu, “Polislerin bana ‘tut’ demenin suç olduğunu bilmiyordum. Suçsuz yere 17 aydır tutukluyum. Ailem mağdur oldu” derken, Ebubekir Harlar, “Benim yakaladıktan sonra darp ettiğim söyleniyor. Ben kendimden eminim. Ben sadece önüne geçtim ve çekildim. Dokunmadım o kişiye. Ben bir hukukçu değilim. Polisin yakala demesiyle yakalamam suç ise suçumu kabul ediyorum. Başka diyeceğim bir şey yok” diye savunma yaptı. Ramazan Koyuncu ise “Tutuklama talebini kabul etmiyorum. 17 aydır suçsuz yere yatıyorum. Mağduriyetimin giderilmesini istiyorum” diye konuştu.

DARP EDİLEN KORKMAZ DEĞİL İDDİASI

Yalçın Akbulut’un avukatı Selim Karakoyun'un, “Gezi Parkı nedeniyle tüm ülke çapında eylemler gerçekleşti. Benim müvekkilim olay günü izinli. Ama olaylar nedeniyle göreve çağırıyorlar. Darp edilen kişinin Ali İsmail Korkmaz olmadığı iddiasındayız. İddia makamının mütalaası bizim için çok ağır. Benim müvekkilim için ‘şunu yapmıştır’ diyen birini görmedik. Diğer sanıklar hakkında açıkça söylüyorlar. Görüntülerde darp ederken hiçbir görüntümüz yok. HTS kayıtlarında hiçbir tespit yok ama biz orada varız diyoruz. Tanıklar evlere şenlik. Görüntüleri izledikten sonra yalan beyanda bulundukları zabıtlara geçti. En basit trafik kazasında 5 rapor girerken, bu davada sadece TÜBİTAK’ın iyileştirme görüntüleri ile karar veriyoruz. Mahalle baskısı nedeniyle mahkemenin davayı bir an önce bitirme çabası olduğunu görüyoruz. Bunun olmaması lazım. Biz Ali İsmail Korkmaz olmadığı iddiasındayız. TÜBİTAK raporu gelene kadar aile ‘Bizim oğlumuz veya kardeşimiz’ demedi” diye konuşması, Korkmaz ailesinin tepkisini çekti. Avukat Selim Karakoyun, “Ali İsmail Korkmaz’ın aldığı darbe sağ tarafta ama görüntülerdeki kişiye darbe tam tersine atılıyor. Bu darbeyi alan insanın ‘8-10 basamaklı merdivenden düştüm’ demesi, olaya uygun değil. Kendi beyanı var ‘Ev taşırken düştüm’ diye. Kız arkadaşı da bunu doğruluyor. Mahkeme bence sanığın aleyhine olan delilleri de toplamalıdır. Sanığın ev taşıdığı yerden araştırma yapılmadı. Güvenlik kamera görüntüsü var mı yok mu bakılmadı. Müvekkilimin beraat edeceği aşikardır. Bizim hiçbir şekilde bir eylemimiz yok. Deliller toplanmış, karartma ihtimali yok. Tutuklama talebinin reddine karar verilmesini istiyorum” diye savunma yaptı.

TÜBİAK RAPORU

Şaban Gökpınar’ın avukatı Hasan Kanatlı, “Yapılan baskı, elimizde bir şeyi aydınlatmak için var olan sebepleri kullanmayı engellememelidir. Bu kişi gerçekten Ali İsmail Korkmaz mıdır? İlk günden beri var olan bu tereddüdü ortadan kaldırmak herkesin yararınadır. Bu dosyayı neden Hollanda’ya göndermiyoruz? Yazılı savunma sunmayı da düşünmüyorum” savunmasını yaptı.

Ebubekir Harlar’ın avukatı Avukat Kaan Yırtımcı, “TÜBİTAK raporundan bir şey beklemiyorduk. Dağ fare doğurdu. Görüntü kayıtları üzerinde yeteri kadar duramadık. Bahsedilen siviller ile burada yargılanan siviller aynı kişiler değil. Baskı nedeniyle bu ayrım yapılmıyor. Basında pompalandığı şekilde gelen geçeni polislerle bir olup dövdükleri yok. Polislerden mert davranmalarını isterdim. Siviller basketçi gibi savunma yapıyorlar ardından da polisler geliyor. Arkadan gelen polisler ‘Yakalayın’ diyorlar ama burada bunu itiraf etmiyorlar. Polis ‘durdurun’ demişse ve siviller bu olaya karıştıysa kastının bu aşamada değerlendirmesi gerekir. Olayın tespiti görüntüler varken nasıl bu kadar yanlış yapılıyor anlamak mümkün değil. Tahliyesine karar verilmesini istiyorum” savunmasını yaptı.

FAİLLER TESPİT EDİLMESİ

İsmail Koyuncu vekili avukat Fatih Karabük, “Bize göre Ali İsmail Korkmaz’ın failleri tespit edilememiştir. Siluetten ibaret olan bir kişinin Ali İsmail Korkmaz olarak düşünülmesiyle yargılama yapılıyor” diyerek savunma yaptı.Ramazan Koyuncu'nun avukatı Damla Sezer, “Tanık Semih Berkay Yapıcı’nın verdiği 4 ifadede de çelişki var. Ortak suç işleme kararı için müvekkilim oraya gitmemiş, akrabasının yanına gitmiştir. Müvekkilimin tahliyesini talep ediyorum” derken, Muhammet Vatansever’in avukatı Melike Boran İsmail Oğulları, “Harman Ekmek Fırını'ndaki görüntülerdeki kişi Ali İsmail Korkmaz değildir. Müvekkilimin beraatine aksi takdirde adli kontrol hükümlülüklerinin uygulanmasını istiyoruz” diyerek savunma yaptı.

 

AİLESİ NE DEDİ?

 

Eskişehir’deki Gezi olaylarında hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüyle ilgili davanın 6. duruşmasına katılmak üzere Kayseri’ye gelen anne Emel Korkmaz, “İnşallah  hak ettikleri cezayı bulurlar” dedi.

Adliye önünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan anne Emel Korkmaz, “İnşallah karara bağlanır. Hak ettikleri cezayı bulurlar. Katillerin bir tanesi de hasta bahanesi ile duruşmaya gelmeyecek. Hastalandığından değil ama erteleme amaçlı” dedi.

Öte yandan polis ekiplerinin, adliye girişinde Korkmaz ailesini avukatların girişinden almaması kısa süreli tartışmaya yol açtı.

Davayı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve bazı CHP'li milletvekilleri de takip etti.

 

Eskişehir’deki Gezi Parkı olayları sırasında hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz ile ilgili dava, 21 Ocak 2015 tarihine ertelendi.

 

Editör: TE Bilişim