Eğitim Sen şube Başkanı Faik Alkan Mesleki Eğitim Kanunda yapılan değişiklikler ile ilgili şu açıklamayı yaptı. Alkan, "25 Aralık' ta Resmi Gazetede 3308 Mesleki Eğitim Kanunda yapılan değişiklikler yayınlanmıştır. Son haliyle, çırak adaylarına asgari ücretin %30' u, 12 sınıfta kalfalık adayları içinde %50' si oranında ödeme yapılacağı yasallaşmıştır. Kısaca öğrencilere, okulu bırak ucuz iş gücü ol diyerek özendirme yapılmış, ekonomik olarak zor günler geçiren velilere de parasal cazibe yaratılmıştır. Ne yazık ki, bir çok ilde olduğu gibi Eskişehir' de de  bu proje için  algı yaratma çabası içinde olanlara maddi temeller sağlanmış oldu.Nitekim

Eskişehir' de bir okul müdürü,  “Üniversite okuyanlar da işsiz” söylemiyle okul okul gezerek öğrencilere , okuldan ayrılıp mesleki eğitim merkezine gitmelerini telkin etmiş ve ardından uygulama başlamıştır. Örgün eğitimin dışında kalan, kayıt yaptıran ve ardından da kararından dönen öğrencilerin mağduriyetleri şubemize kadar ulaşmıştır.

Öğrencilerimiz, 'notlarınız düşükse, üniversite hedefiniz yoksa mesleki eğitim merkezlerine gidin, en azından meslek öğrenirsiniz, üniversite okuyanlar da işsiz’ gibi cümleler kurularak yönlendirmeye maruz kaldıklarını ve pişman olduklarını vurgulamışlardır. Eğitim Sen Şube olarak soruyoruz:

-Eğitim sistemimiz başarısızdır. Sistemin başarısızlığını bu müdürümüz hangi bilimsel verilerle öğrencilere yükleyebilmektedir? "Sizden bir şey olmaz" diyebilmektedir.

-Bu durum resmen öğrencilerin geleceği ile oynamak değil midir?

-Haftada sadece 1 gün okula giden, matematik ve Türkçe dışında dersi olmayan, karnesi olmayan öğrenciler mevcut sistemle nasıl üniversite kazanabilirler?

-Öğrencilere açıkça okumayın deniliyor. Ailelerin çocuklarının işe yaramadığını, okuyamayacağını düşünmelerine sebep olarak öğrencilerin hayalleriyle ve gelecekleriyle oynanmış olunmuyor mu?

MESEM GERÇEĞİ UCUZ İŞ GÜCÜ VE SÖMÜRÜDÜR!

Türkiye' de  MESEM’e kayıt yaptıran, öğrenciler  birçok sorunla karşı karşıya kalmıştır . Asgari ücretin üçte biri ücret ile çırak pozisyonunda çalıştırılan öğrenciler bazı yerlerde fiziksel şiddete kadar uygulamalara maruz kalmışlardır.

Haftanın bir günü gittikleri okulda ise herhangi bir eğitim alamadıkları bilinen gerçekliktir. "

Editör: Mustafa YILDIRIM