Törende; mesleğinde 50, 40 ve 25 yıllarını dolduran üyelere plaket verildi. Geceye Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de katılarak, plaket verdi.
Törenin açılış konuşmasını yapan Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Nezihe Hanecioğlu şunları söyledi:
Cumhuriyetin 100. yılını kutladığımız bu yıl bizim için çok değerli. Bir kere daha Atamızın büyüklüğünü, Cumhuriyetin ilanından sonra kültürel ve iktisadi kalkınma için yapılan devrim ve yatırımların değerini hatırladık. 1926 yılında İstanbul Darülfünun, Fen fakültesine bağlı kurulmuş olan Makina ve Elektrik enstitüsünde bu alandaki mühendislik eğitimlerine başlanmış ve 1933 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi adıyla mezunlarını vermiştir. İlk Uçak Mühendisliği Bölümü ise 1942 yılında İstanbul teknik Üniversitesinde başlamıştır. O yıllarda mezun olan mühendis sayısı 10'lu sayılarda iken şu anda Ülkemizde ve Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde 191 fakülte bulunmaktadır. Her fakülteden 50 mezun olduğunu düşünsek 9.000 -10.000 arası Makina Mühendisinin mezun olduğunu görmekteyiz. Endüstri Mühendisliği içinde benzer durum bulunmaktadır. 184 adet Endüstri Mühendisliği Fakültesi bulunmakta olup, 10.000'e yakın da Endüstri Mühendisi mezun olmaktadır. Üniversitelere alınan öğrenciler gerçek ihtiyaç araştırması yapılmadan popülist politikalarla belirlenmekte arz / talep dengesi gözetilmediği için mesleğimiz değersizleştirilmektedir.
Oysa Mühendis, bilim insanlarının ürettiği teorik bilgiyi tekniker ve teknisyenlerin uygulayabileceği pratik bilgiye dönüştüren kişidir. Mühendis ihtiyaçların karşılanmasında matematik fizik gibi temel bilimleri kullanarak emniyet, ekonomi ve estetiği göz önüne alarak, tasarım ve üretim yapar.
Son yıllarda Mühendislik mesleğinde yapılan değersizleştirme odalara da uygulanmaktadır. Yetkinlikleri ve maddi gelirleri sürekli kısıtlanmaktadır. Hükümet, sürekli kendi ürettiği kaygı ve korkularla meslek örgütlerine baskılarını arttırmıştır.
Her türlü olumsuzluğa karşın birlikteliğimizin bozulmayacağı kanıtlanmış olup, mühendisliğin gereklerine göre ülkemize hizmet etmeye devam eden çok değerli meslektaşlarımızla gurur duymaktayız. Odamız olarak her zaman olduğu gibi sorunlara bilimsel çözümler üretmeyi ve bunları kamu ile paylaşmaya devam etmekteyiz.
2023 yılında Odamız adına Şubemiz sekretaryalığında iki büyük kurultay organize ettik. Şubemiz olarak 10. Sunu gerçekleştirdiğimiz 12. Ulusal Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği kurultayı ile Elektrik Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Makina Mühendisleri Odası olarak ilk defa organize ettiğimiz Raylı Sistemler Kongre ve Sergisi, Havacılık ve Raylı Sistemler alanında çok fazla çalışan üyemiz ile firma olan şehrimizde bu iki kurultayı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.
Meslektaşlar olarak oynanan oyunlara karşı birlikteliğimizi güçlendirmemiz gerekmektedir. Eskisinden daha çok odamıza sahip çıkmalıyız. Yeni arkadaşlarımızı odamıza üye olmaları konusunda teşvik etmeliyiz
Ülkemizin kalkınmasının kendi ulusal kaynakların kullanılması ve üretimden geçtiği aşikar olup, devlet politikaları buna göre yeniden düzenlenmeli, kısa sürede cevap verecek kalkınma programları hazırlanmalıdır.. Beyin göçü mutlaka önlenmelidir. Meslektaşlarımıza hak ettikleri değerler yeniden kazandırılmalıdır.
Burada sözlerimi son verirken etkinliğimize katılan bütün meslektaşlarımıza ve misafirlerimize tekrar hoşgeldiniz dileyerek hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.