Miras bırakanın vefatıyla birlikte, mirasta saklı payı olan kişilerin karşılaştığı hukuksuzluklar miras davaları ile çözülür. Miras hukukundan doğan tüm çekişmesiz yargı işleri hakkında avukatlık desteği alma şansınız vardır. Deneyimli ve miras hukuku alanında uzmanlaşan kişilerin desteği olmadan bu tür davalarda sonuç almada sıkıntı yaşanabilir. Eskişehir avukat arayışında deneyimli ve profesyonel bir miras hukuku arıyorsanız doğru adrestesiniz. Uyanık Hukuk Bürosu bünyesinde görev yapan avukatlarımız her türlü miras davasında hukuki danışmanlık ve dava takibi hizmeti vermektedir.

Miras Davasında İlk Mahkeme Süreci

Bir kişinin vefat etmesinin ardından, kişinin sahibi olduğu gayrimenkul ve menkul kıymetler ile borçları velayet sürecinde açıklanır. Velayetin açıklanmasından sonra miras konusunda hukuksuzluk yaşayanlar, bulundukları ildeki Sulh Hukuk Mahkemelerine dava açabilirler. Miras davası açıldıktan sonra işlemlerin başlatılması ve hukuki şartlara uygun bir şekilde yönetilmesi çok önemlidir. Özellikle miras davalarında tebligat sürecine mutlaka dikkat edilmesi gerekir.

Miras davasının ilk aşamasında mirasta payı olan kişilere tebligat gönderilmesi gerekir. Davanın uzamaması için davada ismi geçen taraflara tebligatın zamanında yapılıp yapılmadığı takip edilmelidir. Bu süreçte davada taraf olan kim varsa hepsine miras davası bildirimi yapılır. Mahkemenin zamanında sonuçlanması için bu sürecin deneyimli bir miras avukatı ile yönetilmesi tavsiye edilir.

Miras Davalarına Hangi Avukatlar Bakar?

Sulh Hukuk Mahkemeleri’nde açılan miras davalarına miras hukuku avukatı veya miras avukatı bakar. Eğer vefat edenin ardından mal paylaşımı yapılırken anlaşmalı ve hukuka uygun hareket edilirse avukat tutmaya gerek yoktur. Ancak, mirasta mal paylaşımı hukuki kurallara ve hak sahiplerinin saklı paylarına riayet edilmeden yapılmışsa davanın avukatla açılması zorunludur.

Miras Davası En Fazla Ne Kadar Sürer?

Ayşe Ünlüce’den emeklilere müjde Ayşe Ünlüce’den emeklilere müjde

Hukuk sistemimizde miras davalarının ortalama 1-2 yıllık bir zaman sürdüğü görülmektedir. Bir avukat nezdinde mal paylaşımı yapılması durumunda dava süreci çok daha kısa sürede sonuçlanır. Mirasla ilgili mal paylaşımı kanunlara uygun oranlarda yapılmalıdır. Varisler anlaşamazsa mal paylaşım davası açılır. Bu süreçte de alanında deneyimli miras hukuku avukatlarından destek almakta fayda vardır. Detaylı bilgileri mahmutuyanik.av.tradresinden takip edebilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM