ERİAD’dan başkan Ataç’a ziyaret ERİAD’dan başkan Ataç’a ziyaret

 

Eskişehir’deki doluluk oranının yüzde 120 civarında olduğunu belirten Arıkan, “Norm kadro fazlası öğretmen hep oluyordu ama bu kadar olmuyordu. Sebebi şu, Eskişehir’deki hava üssü büyütüldü. Bundan dolayı gelen bir atama oldu. Asker eşleri geldi. Hâkim savcı eşleri var. Biz biliyorsunuz atamada diğer kurumlara tabiyiz. Biz polise, askere, sağlıkçıya, adliyede çalışan elemanlara da tabiiyiz. Dolayısıyla milli eğitim de Eskişehir’e tayin olan başka meslek grubundan birinin eşi öğretmen ise mecburen veriliyor. Bir de özellikle bu sene yadırganmayacak şekilde deprem bölgesinden gelen öğretmenler oldu. Bu bölgeden gelen yüklü miktarda öğretmen oldu. Bunları dikkate aldığımızda seviye arttı. Normalde norm kadro fazlası 300,500 öğretmen olurdu. Bunlar da okullara dağıtılıyordu. Şimdi bu sayı daha da arttı.” şeklinde konuştu. 
Eskişehir’den gitmiyorlar
Bu sene neredeyse her branşta norm fazlası olduğunu söyleyen Arıkan, sınıf öğretmenliğinin bu konuda birinci, İngilizce öğretmenliğinin ise ikinci olduğunu belirtti. Bu alanlarda norm kadro fazlası olmasında bakanlığında yanlışı olduğunu dile getiren Arıkan, “4+4 sistemine geçildi biliyorsunuz. Biz sendika olarak bu sistemi kabul etmedik. Öğrenci açısından uygun değil dedik. Kesinlikle ilkokulun beş yıl olması gerekiyor. Bir sınıf öğretmenini düşünün şimdi siz eğitimi 5 seneden 4’e düşürdünüz. Otomatik olarak bir sınıfı kapatmış oldunuz. Bu da 2,3 öğretmen boşa çıktı demek. Bu 5 yıl eğitim sisteminden 4 yıl eğitim sistemine geçilmesi sonucunda da böyle durumlarla karşılaştık. Eskişehir’de gelen öğretmenler genelde şehirden çıkmamaya çalışır, gitmez. Eskişehir yaşam standartları açısından güzel bir şehir. Dolayısıyla Eskişehir’den gitmediler, emekli de olmadılar. Bu fazlalık da ortaya çıktı” dedi. 
Milli eğitimin kurumlara tabii olmaması lazım
Bazı ilçelerde öğretmen açığı olduğunu ifade eden Arıkan, bu açığın sebebini şu şekilde açıkladı; “Şimdi Eskişehir’de dediğim gibi asker ya da polis eşi olduğu zaman bunlar Millî Eğitim Bakanlığı ile Millî Savunma Bakanlığı arasındaki anlaşmaya göre bir askerin eşi garnizonun olduğu yere verilir. Asker Eskişehir merkezdeyse merkeze, Sivrihisar’da ise oraya verilir. Temel sorun milli eğitimin diğer kurumlara tabii olması.” açıklamasında bulundu. 
Öğretmenlerin yüzde 80’i ek ders alamıyor
Eskişehir’de 200 küsür ingilizce öğretmeni fazlası olduğunu söyleyen Arıkan, öğretmenlerin artık ek ders imkanlarının da kalmadığını dile getirdi. Arıkan, “Maalesef ilimizde öğretmenlerin önceden 15 saat ders ve üzerinde de ek ders imkanları vardı. Şu anda Eskişehir’de öğretmenlerin neredeyse yüzde 70, 80’i hiçbir şekilde ek ders alamıyor. Bu da bir geçim sıkıntısı yaratıyor. Mesela ingilizce öğretmenlerinin şu an ders saati 14 civarında. Maaş karşılığını doldurmayan ingilizce öğretmenleri var. Maaş karşılığı 15 saat. Dolayısıyla ek ders de alamıyorlar.” dedi.

Editör: Mustafa YILDIRIM