Ancak gerçek müşteriler edinmek için iyi personeller, yerinde ve değerli hizmetler yeterli sayıda müşteri elde etmek için yeterli değildir. Çünkü müşteri adaylarının otelinizden haberi yoktur. Standart yazılı medya ve geleneksel pazarlama stratejileri ile yeterli müşteri sayısına ulaşmak artık pek mümkün değildir. Gelişen teknoloji ve dijital dünyanın sunduğu imkanlar neticesinde daha fazla otel müşterisine ulaşmanın tek yolu dijital pazarlama tekniklerinin kullanım zorunluluğunu ön plana çıkarmıştır. Peki Otele Müşteri Nasıl Bulunur? Bu soruyu Current Works Reklam Ajansı kurucu ortağı ve dijital pazarlama danışmanlarından Ömer YOLUK’a ilettik ve verdiği yanıtları derleyerek konumuza işledik. İşte Otele Müşteri Nasıl Bulunur? Otel müşterisi – dijital pazarlama ilişkisi ve detayları.

Kurumsal Web Sitesi

Dijital pazarlamanın ilk ayağı her zaman kurumsal web sitelerinden geçer. Oteliniz için en uygun tasarımlarla ön plana çıkan bir kurumsal web sitesi tasarlatmalısınız. Bunu ister doğrudan webmaster’lar aracılığı ile isterseniz dijital pazarlama danışmanları üzerinden yapabilirsiniz. Burada önemli olan SEO odaklı bir tasarım ve kodlamaya sahip olması ve eğer uluslararası bir otel niteliği taşıyorsanız çoklu dil seçeneğinin bulunması. Web sitenizde otelinizin sahip olduğu hizmetler ve imkanlar, personel çeşitliliği, yeme – içme imkanları gibi verilerin yanı sıra otel konumunu ve yakın çevresinde gezilecek – görülecek yerlerin detaylı bilgilerinin bulunduğu içerikler açmalısınız.

İçerik Pazarlama

Dijital pazarlamanın aşamalarından biri olan içerik pazarlama oldukça kapsamlıdır. Otel ve otelin sunduğu hizmetler ile ilgili olan tüm yazılı, görsel ve video odaklı içerikleri – reklamları dijital dünyaya ve tanıtım kurallarına uygun olarak geliştirmeli ve her birinin yayınlanması için uygun site ve mekanları seçmelisiniz. Etkili bir video tanıtım için alanında uzman reklam danışmanları, dijital pazarlama danışmanlarıyla çalışmalısınız. Aynı zamanda görsel reklamlar için de aynı değeri vermeli ve faaliyete geçirmelisiniz. Üretilen tüm içerikleri uygun zamanda kurumsal siteniz başta olmak üzere tüm alt bloglarınızda ve kurumsal işletmenizin adıyla açılan sosyal medya hesaplarında yayınlamalısınız.

SEO Optimizasyonları

Arama motorlarında ilk sayfaya ve üst sıralara çıkmak oteller dahil tüm sektörler için büyük önem taşımaktadır. Otelinize daha fazla müşteri çekmenin bir diğer yolu da oteliniz için açmış olduğunuz sitenizin çok daha fazla ulaşılabilir ve tanınabilir olmasıdır. İnternet dünyasında tanınabilir olmanın yolu da SEO optimizasyonlarından geçer. Arama motorlarında tanınabilmek ve üst sıralarda görüntülenebilmek için kurumsal web siteniz için SEO uzmanları veya dijital pazarlama danışmanları aracılığı ile SEO optimizasyonlarınızı düzenli olarak hayata geçirmelisiniz. Bu sayede örneğin “Erdek Otelleri” şeklinde arama motorlarında en üst sıralarda görüntülenebilirsiniz. Üst sıralarda sonuçlanmak size daha fazla müşteri kazandıracaktır. https://omeryoluk.com/otele-nasil-musteri-cekilir/ bu adresten daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Sosyal Medya Hesapları

Otelinizin adıyla açılan tüm sosyal medya hesaplarınız üzerinden otelinizin konumu, fiyatlandırmaları, yakınında gezilecek – görülecek yerlerin listesi, detayı ve tanıtımları gibi verileri paylaşmalısınız. Etkileyici yazılı ve yazısız medya araçlarını kullanmalı, videolar üretmeli, kısa kısa videolarla desteklemelisiniz. Dijital pazarlamanın adımlarının her birini dikkatlice atarak müşteri kitlesine daha kolay ulaşabilirsiniz. Ayrıca sosyal medya tarafından tanınmış birkaç ünlüyü otelinize ücretsiz davet ederek ünlülerle çekişmiş fotoğraflar – videoları da paylaşabilirsiniz.

Dijital Yorum Her Şeydir

Otelinize gelen ve mutlu ayrılan müşterilerinizin olumlu yorumları düşündüğünüzden daha fazla öneme sahiptir. Bu nedenle müşterilerinizin yorumlarını sosyal medya hesaplarınızdan ve kurumsal web siteniz üzerinden yayınlamalısınız. Bu yorumlar ister size bağlı hesaplarda olsun isterseniz dijital dünyanın herhangi bir sitesinde olsun size mutlaka artı değer kazandıracaktır.

Viral Olmaya Çalışın

Youtube başta olmak üzere tüm sosyal medya platformlarında hesap açarak sık sık paylaşımlarda bulunmalısınız. Paylaşımlarınızın sıradan olmamasına özen göstermelisiniz. Bu nedenle etkileyici viral paylaşımlar ve hesap yönetimleri için dijital pazarlama uzmanlarından, dijital pazarlama danışmanlarından, sosyal medya hesap yönetimi hizmeti sunan firmalardan destek almalısınız. 7/24 güncel kalarak sosyal medya üzerinden iletişim ve etkileşimi arttırıcı paylaşımlarda bulununuz. Hesaplar üzerinde sık sık güncelleme yapmalı, özgün içerikler sunmalı, otelinizin bulunduğu şehir – konum hakkında detaylı bilgilendirmelerde bulunmalısınız.

Dijital Basın Bültenleri

Oteliniz hakkında yazılacak her bir özgün basın bülteni altın değerindedir. Basın bültenleri otelinizin bulunduğu şehir ve bölge başta olmak üzere tüm ülkede ve hatta uluslararası hizmet sunabilecek kadar büyük iseniz de artı fayda sağlayacaktır. Basın bültenleri etkileyici reklamlar olarak da nitelendirilebilir. Yerel web sitelerinde yayınlanan basın bültenleri sayesinde yerel halktan çok daha fazla otel müşterisi kazanabilirsiniz. Basın bültenlerinizde otelinizin sunduğu her türlü imkanı, hizmeti, promosyon ve duyuruları da yayınlayabilirsiniz. Bültenlerinizi yerel sitelerde ücret karşılığı yayınlatabileceğiniz gibi yerel sitelere yayınlamaları için mail yoluyla da iletebilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM