Parmak İzi Okuyucusu

Güvenliğin ön plana çıktığı birçok ev, iş yeri ve işletmeler gibi değişik alanlarda ve çeşitli amaçlarla, gelişen teknoloji ile birleştirilen parmak izi güvenlik tedbirinin, parmak izi okuyucusu cihazları vasıtasıyla kullanımı yapılmaktadır. Daha çok personel takibinin daha iyi yapılması konusunda kullanılan cihazlar ayrıca kapı kilidi açma, yemek turnikesine eklenerek yine personelin takibinin yapılması gibi alanlarda da yaygın olarak ve başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

Parmak izi okuyucusu, bir kullanıcının ya da personelin on parmağını da tanıyabilir ve kaydedebilir. Cihaz tarafından personelin kayıt edilmesi sırasında her personele sıralı bir şekilde ID numarası üretilir. Üretilen bu ID numarasıyla birlikte personelin giriş çıkış saatlerinin takip edilmesi gereken alanlarda kolaylıkla takip yapmak mümkün olmaktadır. Parmak izi okuyucu cihazına okutulduğunda, kayıtlı bir kişi ise okuyucu cihazın modeline ve özelliklerine göre ışıklı, görüntülü ya da sesli bir şekilde kullanan kişiye geçiş durumuyla ilgili bilgi ya da onay verir. Diğer bir avantaj ise okuyucuların tetik özelliğidir. Bu özellikleri sebebiyle de elektronik kilitli kapılar, bariyerle ya da turnikelerde kullanılabilmektedirler. Kişinin parmak izini okuyucuya okutmasının ardından, gerekli sorgulama yapıldıktan sonra güvenli geçiş için onay verilerek kilidin açılması sağlanmış olur.

Yetkili kullanıcıların bilgisayarına geçiş kontrol ve personel takip sistemi, yemekhane kontrol ya da üye takibi gibi programların kurulmasıyla da parmak izi kayıtlarının raporlanabilmesi mümkün olmaktadır. Bu özelliği de parmak izi okuyucusunun kullanım alanının geniş olmasının sebeplerindendir.

Personel Takip cihazı 

Birçok iş yerlerinde personelin giriş çıkışı takip edilmektedir. Bu genellikle kâğıt üzerinde yapılan kontrollerle sağlanılmaktadır. Fakat bu tür personel kontrol sistemi güvenilir değil ve hata yapma olasılığı da oldukça yüksektir. Hem personel için hem de bunu takip eden kişiler için bu oldukça zorlu ve uzun süren işlemdir. Günümüzde parmak izli pdks sistemi ile personelin giriş çıkışları hem kolay hem de pratik bir yol kontrol edilebilmektedir.

Eskiden yapıldığı gibi kâğıt üzerinde personel kontrolü, kalabalığa, karmaşaya ve vakit kaybına neden olmaktadır. Bu sistem sayesinde ise bir saniyeden az gibi bir sürede cihaz, parmak izini okuyabilmektedir. Bu da kuyruk oluşumunu engeller. Ayrıca bu cihaz işyerinin girişine, yemekhanede önü, lavabo gibi yerlerde de takılabilir ve her an personel takibi de yapılabilmektedir. Oldukça basit ve kolay bir sistemdir.  Bu sistem en güvenilir sistemdir, çünkü parmak izi her kişide ayrıdır. Parmakta kesik olsa bile, cihaz onu tanıyacaktır. Cihazın 5000 personelin parmak izi kaydetme özelliği var. Personel takip cihazı cihazların çok zor çizilebilen bir yüzeyi bulunmaktadır. Bu sayede cihaz uzun süre ve güvenle kullanılabilir. Parmak izli pdks sistemi tüm personelin puantaj hesaplarını da kısa bir süre içerisinde hesaplayabilir. Ayrıca sadece tek tuşla bilgileri bilgisayara aktarabilirsiniz. Oldukça kolay kullanımı bulunmaktadır. Böylece bu tür bilgiler hakkında daha net ve güvenilir verilere sahip olunabilir.

Eviniz, iş yeriniz maddi manevi çok değerli varlıklarla dolu ortamlardır. İster tek katlı bir villada, ister çok daireli bir sitede oturun, güvenliğinizin en iyi şekilde sağlanması, sizin ve değer verdikleriniz için hayati derecede önemli olmaktadır. Küçük ya da büyük ölçekli dükkân, büro, fabrika vb. işyerleri için de güvenlik ihtiyacı en üst seviyededir. Bin bir emek, zaman ve para harcayarak oluşturduğunuz projeler, ürünler ufak bir güvenlik kaçağı sonucunda yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Bekçi Kontrol Sistemi

Güvenlik kameraları genellikle yeterli gözükse bile, mekânın güvenlik mensubu biri tarafından korunduğunun fark edilmesi, kötü niyetli insanlar açısından büyük caydırıcılık sağlamaktadır. Günümüzde yalnızca güvenlik kameraları yetmeyebilmektedir. Değerli varlığınız çalınırken kameralar yalnızca seyirci olmaktadır. 

Olaya müdahale daha geç yapılacağı için iş işten geçmiş olacaktır. Bu durumlar için güvenlik kameraları ile birlikte işinin ehli güvenlik görevlileri -bekçiler- görev yapmaktadır. Bekçiler de nihayetinde insan oldukları için onların da zayıf yönleri olmakta ancak gerekli tedbirler alındığı takdirde onların da denetlenmesi mümkün olmaktadır. 

Son teknoloji ürünü bekçi kontrol sistemi vasıtası ile artık güvenlik görevlilerinizi de rahatlıkla kontrol edebileceksiniz. Sizin belirlediğiniz ve kolayca monte edilen güvenlik noktalarına, bekçinizin elindeki akıllı kalem vasıtası ile belirli saatlerde yaklaşması yeterlidir. Bekçi kontrol sistemi akıllı kalemlerinin güvenlik noktasına 6-7 cm mesafeden yaklaşması gerekmektedir. 

Kalem noktaya yaklaştığı anda ışık yanar ve bir bip sesi duyulur. Bu ışık ve ses o noktanın kontrol edildiği mesajını vermektedir ve bu durum kalemin hafızasına kaydedilir. Güvenlik görevlisi turu planlanan şekilde tamamlar ve siz günlük, haftalık ya da aylık olarak gerekli raporu bu kalem vasıtası ile alırsınız. Akıllı kalemi, rapor istediğiniz zaman bilgisayarınızın yanındaki aktarım cihazına yerleştirerek, görevli ne zaman neredeydi? Ya da bir vukuat oldu ise o esnada neredeydi? Sorularını cevaplayabilirsiniz

Editör: Mustafa YILDIRIM