Kimya alanında meydana gelen gelişmeler, insanların pek çok yerde kullandıkları ürünlerde de aynı oranda değişimlerin ortaya çıkmasını sağladı. Pertekli de poliüretan nedir sorusuna en iyi yanıtı veriyor.

Poliüretan maddesi, polimer ailesi içerisinde bulunan gruplardan bir tanesi olarak bilinmektedir. Üretan kimyasının keşfi 1849 yılında başlamıştır. Hoffman ve Wurtz tarafından yapılmakta olan çalışmalar neticesinde hidroksil ve izosiyanat bileşiğini kapsamakta olan bir reaksiyon ortaya çıkmıştır. 1937 yılına gelindiği zaman ise Dr. Otto Bayer, var olan bu reaksiyonu ticari olarak kullanılması adına çalışmalara başlamıştır. Bu maddenin ortaya çıkartılmaya başlandığı süreçten önce, endüstri dünyasındaki üretimler esnasında naylon ön plana çıkmıştır. Lakin üretimi ve her geçen gün poliüretan çeşitleri konusunda naylon yerini yavaştan poliester esaslı olan üretan polimerlere bırakır hale gelmiştir. İkinci Dünya Savaşı’nın başlaması sonrasında kaynakların kısıtlı hale gelmesinden dolayı kauçuk benzeri ana maddelerin kullanımındaki azalma sonucunda köpük, kaplama ve fiber için poliüretan malzemelerin gelişimi başlamıştır.

Günümüz dünyasında insanların yaşam alanların yer almakta olan ürünlerin pek çoğunun üretimi esnasında poliüretan çeşitleri kullanılmaktadır. Poliüretan malzemenin bu denli fazla tercih edilmeye başlanmış bir polimer grubu olmasındaki en büyük etken ise sıvı halde olan monomerlerden, düşük oranda enerji ihtiyacı olan kolay bir süreç ile elde edilebilmesidir. Bununla beraber doğrusal elastomerlerden başlayarak sert termoset köpüklere kadar olacak şekilde yaygın bir ürün grubunu oluşturmayı başarmaktadır.

Poliüretan Çeşitleri Nelerdir?

Her geçen gün poliüretan konusunda meydana gelen gelişmeler ile beraber artık kullanım alanlarında en iyi sonuçların elde edilebilmesi adına farklı poliüretan çeşitleri hazırlanmaya başladı. Bu aşamada yalnızca poliüretan çeşitleri ile alakalı bilgileri elde etmek yeterli olmayacaktır. Aynı zamanda bağlayıcılar da yine bu aşamada hakkında bilgi sahibi olunması gereken ürünler olarak ön plana çıkmaktadır. Var olan çeşitlere göre de poliüretan fiyatları değişim göstermektedir.

Termoplastik Döküm

Üretilmekte olan poliüretan çeşitleri arasında tüm aşınmalara karşı en dayanıklı çeşitlerden bir tanesidir. TPU olarak da kısalttırılabilir. Hem hava şartlarına hem de darbelere karşı oldukça dayanıklıdır. İsteğe bağlı olarak farklı yöntemler ile istenildiği gibi renklendirilir ve çeşitli imalat yöntemleri için de uygun olmaktadır.

Eneksiyon Döküm

RIM olarak da bilinen bu çeşit, ısı yalıtımına ve ısı direncine sahiptir. Aynı zamanda yüksek oranda dinamik özellikleri de içerisinde barındırmaktadır. İnşaat, bilişim, otomotiv ve spor malzemeleri olmak üzere farklı sektörlerde bu çeşit kullanılmaktadır.

Sert Poliüretan Köpük

Konu enerji verimliliği olduğu zaman bu çeşit ön plana çıkmaktadır. Son derece popüler olmasındaki en büyük etken ise çok yönlü bir şekilde kullanılabilmesidir. Genel olarak kullanılan bu köpüklerin önemli özellikleri, doğru şekilde kullanılmaları halinde enerji maliyetini düşürmeye yardımcı olmalarıdır. Daha sert olan poliüretan köpüklere oranla hava bariyerleri macunları başta olmak üzere yalıtımlı olan pencerelerde ve kapılarda da kullanılabilmektedir.

Esnek Poliüretan Köpük

İsminde de anlaşılabileceği üzere bu poliüretan çeşidi birbirinden farklı sertlikte ve şekilde olabilmektedir. Dayanıklı, destekleyici, rahat ve hafif bir yapıda olmasından dolayı çeşitli alanlarda herhangi bir sorun ortaya çıkmadan kullanılabilmektedir. Özellikle de otomotivlerin iö kısımları başta olmak üzere ambalaj, yatak takımları ve mobilyalar gibi farklı yerlerde kullanılmaktadır.

İnsanların isteklerinin yerine getirilmesi adına üretimi gerçekleştirilmekte olan poliüretan çeşitleri arasından en doğru seçimi yapmak her zaman önemlidir. Aynı zamanda poliüretan üretimini yapan firmanın da bu konuda gerekli olan tüm çalışmaları eksiksiz olarak yapması gerekir. Poliüretan ihtiyacı olan her sektör, https://www.pertekli.com/poliuretan üzerinden aradıkları sonuçları elde edebilecektir.

Editör: Mustafa YILDIRIM