Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi doktorlarından Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Vedat Altuntaş Romatizmal Hastalıklar Hakkında bilgi verdi.

 Romatizma ne demektir, nasıl bir hastalıktır? Sorusunu cevaplayan Altuntaş, “Romatizma eski Yunan kökenli bir kelime olup kötü özellikli sıvı anlamına gelmektedir. Günümüzde ise eklemlerde kötü özellikli iltihaplı sıvı birikmesi için kullanılmaktadır. Romatizmal hastalıklar genel olarak kronik (süreklilik gösteren) hastalıklardır. Yani bir kişiye romatizmal hastalık tanısı konduğunda, kişi bu hastalıkla yaşamayı öğrenmesi gerekir. Ama bu ifade sizi korkutmasın, demek istenen sürekli ve düzenli olarak hekim takibinde olmak ve ilaç kullanmaktır. Şeker hastalığı ve hipertansiyon gibi”dedi.

200 ÇEŞİT ROMATİZMAL HASTALIK VARDIR

Romatizmal hastalıkların çeşitleri hakkında bilgi veren Altuntaş, “Romatizmal hastalıklar deyince geniş bir hastalık grubunun akla gelmesi gerekir. Yaklaşık 200 çeşit romatizmal hastalık bulunmaktadır. İltihaplı eklem romatizmaları, omurga romatizmaları, gut, Behçet Hastalığı, Ailesel Akdeniz ateşi, kireçlenme (osteoartrit), damar romatizmaları (vaskülit), fibromiyalji sendromu (yumuşak doku romatizması) gibi birçok hastalık romatizmal hastalıklar sınıfına girer.

 Herkes hayatının bir döneminde eklem ağrısı yaşamaktadır. Her eklem ağrısı da romatizma değildir. Çoğu romatolojik hastalıkta ağrıya ek olarak eklemde şişlik, hareketlerinde kısıtlılık şekil bozuklukları ve özellikle güne başlarken eklemlerinde sertlik hali yani sabah tutukluğu söz konusu olur. Bunların haricinde romatizmal hastalıklarda yaygın eklem ağrısı, bel, kalça ağrısı, halsizlik, yorgunluk gibi yakınmalar görülmektedir”diye konuştu.

  ROMATİZMADAN  KORUNMAK İÇİN NE YAPILABİLİR?

Romatizmal hastalıkların bağışıklık sistemindeki bir bozukluk sonucunda ortaya çıktığının bilindiğinin altını çizen Altuntaş, “ Diğer bir deyişle vücut kendi dokularını örneğin eklem dokularını tanıyamaz ve bağışıklık sistemi vücuttaki sağlıklı dokulara eklem dokularına saldırarak hasar verir. Bunun sonucunda eklemlerde iltihaplanma ve eklem hasarı meydana gelir. Virüslerin bakterilerin ve beslenme bozukluklarının bazı hastalarda hastalığın başlamasını kolaylaştırdığından şüphelenmektedir. Bunun için enfeksiyöz hastalıklardan korunma ve hızlı tedavisi  ayrıca düzenli dengeli beslenme ile romatizmal hastalıklardan bir nebze koruna bilinmektedir.”şeklinde konuştu.

 TEDAVİ NASIL YAPILIR

  Altuntaş tedavi hakkında şu bilgileri verdi, “Romatizma şeker hastalığı ve hipertansiyon gibi kronik bir hastalıktır. Bu nedenle tedavi belli bir süre değil, ömür boyudur. Tamamen hastalığı ortadan kaldırmak mümkün olmaz ama kontrol altına alınabilir. Kontrol altındaki hastalık birden alevlenebilir, bu nedenle hiçbir yakınma olmasa dahi sürekli hekim takibi gerekir. Tedavide romatizmanın temel etkili ilaçları ve yardımcı ilaçlar kullanılır. Temel etkili ilaçlar bağışıklık sistemi üzerine etkilidir. Düzenli hekim takibi, kan testleri takibi gerektirir. Romatizmal hastalılarda şekil bozukluğu ve deformiteler hastalığın erken dönemlerinde özellikle de ilk bir yıl içerisinde olur ve bu şekil bozuklukları geri dönüşümsüzdür. Bunun için erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.”

Kaplıca tedavisi romatizmaya iyi gelir mi?sorusuna da  Altuntaş şu cevabı verdi, “Genel olarak iltihaplı eklem romatizmalarına kaplıca ve sıcak uygulamalar iyi gelmez. Hatta aktif hastalık esnasında yakınmaları daha da artırabilir. Bunun yerine soğuk uygulama buz tatbiki o eklemdeki yangı ve iltihaplanmanın bastırılmasında daha faydalı olacaktır. Kaplıcaya gitmeye karar vermeden önce hekim onayı alınması gerekir.”

 

Editör: TE Bilişim