Kaynak: Manşet Gazetesi
Söyleşi: Tuğba Koçal
Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Eskişehir Şube Başkanı Ahmet Bingöl ile Eskişehir’de amatör futbolda yaşanan sorunları konuştuk. Eskişehir’de amatör sporların çok geride kaldığını söyleyen Bingöl, tesisleşme sorununa dikkat çekerek, “Amatör takımların maç yapacağı saha yok” dedi.
TÜFAD olarak Antalya turnuvasına katıldınız. Nasıl geçti, anlatır mısınız?
Bu yıl 5.’si düzenlenen Antalya Olgunlar Turnuvasına Eskişehir şubesi olarak 33 hocamızla biz de katıldık. Bizimle birlikte 28 şube turnuvada yer aldı. 40 yaş üzeri antrenör arkadaşlarımızdan bir takım oluşturduk. Bir de Eskişehir amatör futboluna hizmeti geçmiş, unutulmaya yüz tutan hocalarımızı davet ettik. 3 günlük Antalya turnuvasını tamamladık. Takımımız orada başarılı maçlar çıkardı. 28 takım içinde ilk 8’e kaldık. Ankara takımına elendik ve turnuvayı sonlandırdık.
Daha sonra da 2005 doğumlu çocuklarımız Antalya’ya geldi. Eskişehir’in amatör takımlarından topladığımız çocuklarımız turnuvaya katıldı. 2 gün boyunca mücadele ettiler. Onlar da 48 takım içerisinde mücadele ettiler. O gruptaki çocuklarımızdan 5 tanesi scout ekiplerinin dikkatini çekerek listelerine girmeyi başardılar.
Bu turnuvalar hem antrenör arkadaşlarımız açısından çok iyi oluyor. Daha önce beraber çalıştığı ya da uzun zamandır görmediği arkadaşlarını görme açısından önem taşıyor. Tabi ki davet edemediğimiz de birçok arkadaşımız oluyor. Ufak tefek kırgınlıklar da oluyor. Biz, mümkün olduğu kadar gitmeyen arkadaşlarımızı götürmeye çalışıyoruz ki bütün arkadaşlarımıza ulaşalım.
“TÜFAD’A YENİ BİNA KAZANDIRDIK”
TÜFAD’a yeni bir bina almayı hedefliyordunuz. Bu konuda son durum nedir?
İstiklal Mahallesi Reşadiye Esnaflar Sokak’ta yeni yerimizi aldık. 100 metrekarelik bir bina. Tüm tadilat ve tamiratlarını yaptırıyoruz. Eskişehir antrenörlerine yakışır bir yer haline getiriyoruz. Antrenör arkadaşlarımız buraya gelsin, sohbet etsin istiyoruz. Bu konuda genel merkezin çok ciddi bir desteği oldu. Pek çok şubeye yapılmayan desteği Eskişehir’e yaparak bu binanın kazandırılmasını sağlayan genel başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. En kısa zamanda binamızın açılışını yapacağız.
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI NABİ AVCI'YA ÇAĞRI 
Amatör sporcularla bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın “2019 seçimlerinden sonra göreceksiniz ki büyükşehir belediyesi katkısıyla amatör spor kulüpleri daha ileriye geçecek” sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bizler spor adamıyız. Siyasilerin kendi görüşlerini söyleme hakkı var. Bizler de o toplantıya katıldık. Eskişehir amatör futbolunun ne kadar geride olduğunu Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da anladı. Eskişehir’de amatör sporlar çok geride. Çevre illere baktığımızda antrenörler, kulüpler çok daha iyi durumda. Saha bulma konusunda, tesis konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bunun bir an önce çözülmesi lazım. Eskişehir için spor kenti diyoruz ama amatör takımlarımızın maçlarını yapıp antrenman yapacağı doğru düzgün sahası yok. Çevre illere baktığımızda yerel ve merkezi yönetimlerin çok büyük desteği ile yapılan tesisleşme amatör sporun ivme kazanmasını sağlıyor. Bursa, Bolu, Dizce, İstanbul, Ankara, Antalya buna örnek olan iller. Eskişehir’de de herkes taşın altına elini sokmalı, Eskişehir’in sporu için, Eskişehir sporunun geleceği için birlik olmalı. Tabandan gelmeyen hiçbir şeyi tavana ulaştıramazsınız. Tabanı sağlam tutmamız lazım. Şu an makamlarda bulunan insanlar bir an önce elindeki imkanları kullanarak amatörlerin hizmetine sunmalı.
Eskişehir’de yer ile ilgili ciddi sıkıntılarımız var. Özellikle Çankaya Mahallesindeki bir yerin tahsisi konusunda girişimlerimizi yaptık. Ancak evrak hala masada bekliyor. İnşallah bu konuda Kültür ve Turizm Bakanı Nabi  Avcı’nın ilgilenmesini ve Milli Emlak Genel Müdürlüğündeki kişilerle görüşüp orasının tahsis edilmesi sağlar. Odunpazarı Belediyesinin ödeneği hazır, yer tahsisi halinde hemen ihaleye çıkacak.
Amatör spor nasıl gelişir?
Önümüzde bir Almanya gerçeği var. Almanya alt yapıya yönelerek alt yapıda ciddi okullar açtılar. Öğrenci yaşını 5-6 yaşlara çektiler. Tesisleşme konusunda ciddi adımlar attılar. Almanya son dönemlerde damgasını vuran bir ülke haline geldi. Orada yaşayan Türk futbolcuları da dünya futboluna kazandırdıklarını görüyoruz. Türkiye’de tesisleşme eksikliği, ciddi çalışma ortamının olmaması, disiplinden uzak olmamız. Biz bu konuda her türlü çalışmaya destek vermeye hazırız. Ama herkes üst yapı ile ilgileniyor, alt yapı çok fazla ilgilenen yok. Eskişehir’de antrenör arkadaşlarımızın çalışma şartlarının iyi olmaması, saha eksikliği, malzeme eksiliği var. Hocalarımız bu konularda çaresiz kalıyor. Bu sebeplerle de Eskişehir’de amatör sporlar gelişemiyor.
Peki sizce üst düzey antrenörler nasıl yetişir?
Periyodik zamanlarda Türkiye Futbol Federasyonu ile Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği ile ortaklaşa kurslar açılıyor. Antrenörlerimiz için açılan kurslar tamamen UEFA kriterlerindedir. Kursun birinci ayağı C kursu. C kursunu bitiren arkadaşımız belli bir çalışma süresinden sonra, B kursuna katılmaya hak kazanıyor. Daha sonra UEFA-B, A ve Pro lisans olarak çıkabiliyor.
Antrenörlerimiz bu kurslara gitmekte ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Eskişehir’de bir tane profesyonel kulübün olması diğer antrenör arkadaşlarımızın profesyonel kulüpte çalışma imkanı bulamamasına neden oluyor. antrenörlerimiz çalışma ortamı bulamadıklarından dolayı sıkıntı yaşıyorlar. Eskişehir’de inşallah birkaç takımımız daha liglerde yerini alırsa antrenör arkadaşlarımız görev alabilir. Hem lisanslarını büyütme açısından hem de dışa açılma açısından önleri açılır diye düşünüyorum.
 



 
Editör: TE Bilişim