Söyleşi: Tuğba KOÇAL

Eskişehir Barosu seçimlerinde adaylığını açıkladıktan sonra seçimlere heyecan ve rekabet ortamını arttıran Av. Pınar Turhanoğlu Gücüyener ile seçime ilişkin bir söyleşi gerçekleştirdik.

Okuyucularımız için kendinizi tanıtır mısınız?

1982 Yılında Eskişehir’de dünyaya geldim. Babam ceza hakimi, annem yazı işleri müdiresi idi. Adliye koridorlarında bulunmaya çocukluk yıllarında başladım…

Orta öğrenimimi Eskişehir Anadolu Lisesi’nde tamamladım. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi lisans, kamu hukuku yüksek lisans ve işletme bölümü lisans mezunuyum. Felsefe bölümünde üçüncü lisans öğrenimimi almaya devam ediyorum.

Kamu Hukuku’nda yüksek lisansımı “Türk Anayasa Yargısı’nda Ölçü Normlar Bloğu” isimli tezim ile Prof. Dr. Erdal Onar danışmanlığında 2007 yılında tamamladım.

Hukuki Araştırmalar Derneği Eskişehir Şube Başkanıyım. Evliyim. 18 aylık bir oğlum var.

Avukatlık mesleğine ne zaman başladınız ?

Avukatlık mesleğine Avukat Sn. Erol Sütken’in yanında tamamladığım stajımın ardından 2004 yılında başladım. O tarihten bu yana serbest avukat olarak çalışıyorum.

Baro Başkan Adayı olmaya nasıl karar verdiniz? Bu kararı vermenizdeki en önemli etken ne idi?

Bu kararı ekip arkadaşlarımla birlikte uzun bir istişare sürecinden sonra aldık. Genç, çalışkan, istekli ve ulaşılabilir bir ekibiz. Yaşadığımız sorunlardan yola çıktık. Bu sorunların çözümü için irade ortaya koymaya karar verdik. Baro avukat içindir. Baronun önceliği avukatın mesleki sorunları olmalıdır. Baro başkanı varken bir avukat herhangi bir sıkıntısı olduğunda kimi arayacağım diye düşünmemelidir. İlk aradığı kişi baro başkanı olmalıdır. Ben iki yılımı meslektaşlarıma ayırmaya hazırım. Başkanlığa dair verebileceğim ilk sözüm ulaşılabilir bir baro başkanı olacağımdır. Görev aldığımızda Eskişehir Barosu mensubu olmak ayrıcalık olacak. Bu kararı vermemdeki en büyük etken meslektaşlarım için fedakârlık yapabileceğimi, vaktimi onlara ayırabileceğimi bilmemdir.

Kadın bir aday olarak dikkat çekiyorsunuz. Baro tarihinde kadın başkan var mı? Kadınların sizin adaylığınıza bakışı nasıl oldu?

Eskişehir Barosu’nun kadın baro başkanı olmadı daha önce. Diğer illerde var. Avukat Sn. Mürvet Beyaz’ın başkan adaylığı olmuştu. Kendisi ile çocuk hakları komisyonu başkanı olduğu dönemde birlikte çalışmıştım. Çok değer verdiğimiz bir meslektaşımız, üstadımızdır.

Kadın meslektaşlarımızın özellikle çok desteğini görüyorum.

Baro Başkanı seçildiğinizde öncelikli olarak yapacağınız neler var?

Adalet mekanizmasının en önemli paydaşlarından birisi de avukatlardır. Avukatlık kamusal bir meslektir; milletin adalete olan güveninin sağlanması ve korunması için de Avukatlık Mesleğinin problemleri güncel olarak tespit edilmelidir. Meslek, şartlarının iyileştirilmesi, mesleğin itibarının korunması baroların en önemli önceliği olmalıdır. Baro yönetimi kamusal yararın sağlanmasına adanmış bir ekibin elinde öncelikli olarak mesleki problemlere odaklanılacak bir makamdır.

Meslek alanını geliştirecek önlemler alacağız. Önceliğimiz mesleğin itibarı ve meslek sorunları. Haksız rekabetin takipçisi olacağım, mutlaka önleyeceğiz. Danışmanlık şirketi ve benzeri adlarla, münhasıran avukatlara tanınmış olan hakları kullanan danışmanlık yapan, rahatça reklam yapan hem avukatlara hem de kamuya zarar veren oluşumların önüne geçeceğiz.

Bürokraside avukat haklarının takipçisi olacağım. Kanuni olarak avukat bulundurma zorunluluğu olan Anonim Şirket ve Kooperatiflerin avukat ile sözleşme yapıp yapmadıkları, ücretlerini ödeyip ödemediklerinin takipçisi olacağız.

Yargı etiği, mesleki eğitim ve meslek içi eğitim yine önceliklerimiz arasında olacak.

Adaylık açıklamanızda birçok projeden söz ettiniz. Bu projeleri anlatır mısınız?

Mesleğin sorunlarının bilincindeyiz. Değerlere, aidiyet duygusuna önem vererek yola çıktık. Daha iyisi diyerek yola çıktık. Açıklamalarımız da bu yönde oldu. Bunlara proje değil de beklentileri karşılamak diyebiliriz. Beklentileri karşılayacak yetkinlikteyiz. Meslek sorunlarının bir kısmı kanuni düzenleme ile çözülebilecek sorunlar. Bu düzenlemelerin çıkması için takipçi olacağız. Bir kısım beklenti yerel işbirlikleri ile çözülecek. Gündelik hayatımızı kolaylaştıracak, mesleğimize yoğunlaşmamızı sağlayacak işbirlikleri yapacağız.

Düzenli eğitimlerimiz olacak.  Komisyonlar eli ile şehre dokunacağız. Hakkıyla temsil edilen bir baro göreceksiniz.

Seçim sürecine bir heyecan getirdiğinizi düşünüyor musunuz?

Eskişehir Barosu en hareketli seçim süreçlerinden birini yaşıyor. Bu süreçte, beklentilerin artmasında ve seçimin gündemde önem kazanmasına ekip olarak payımızın olduğu muhakkak…

           

Editör: TE Bilişim