MANŞET GAZETESİ 

Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Arif Duru ile emeklinin sorunları ve Eskişehir’de yaşayan emeklilere TOKİ tarafından yapılacak konut projesi hakkındaki son gelişmeleri konuştuk.

Emeklinin gündeminde şu an ne var?

Emeklinin sorunu, derdi çok. Sorunları saymak gerekirse kısaca özetleyeyim. TÜFE artışları emekliyi koruyan bir sistem değildir. Yeni bir artış sistemi getirilmelidir. Ek ödemelerin en yükseğine yüzde 4, en düşük maaşa yüzde 5 vergi iadesi uygulanıyor. Bu yüzdelerin günün şartlarına uygun olarak yüzde 8 veya 9’a çekilmesini istiyoruz. 2017 yılında yüksek oranda büyüme gerçekleştiği için emeklilere de pay verilmesi gereklilik olarak değerlendirilmelidir. 2017’de geliştiysek, büyüdüysek buradan bize de refah payı verilmelidir. 5502 sayılı kanununda, sosyal güvenlik kuruluşlarının tek çatı altında toplanması, sistemin tek elden yürütülmesi bakımından önemli bir değişiklik olmuştur. Aynı değişikliğin mevzuatta da yapılması gerekiyor. 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu 4A, 4B, 4C gibi farklı statüleri olduğundan mevzuatta bütünlük sağlanamamıştır. Eğer 5502 sayılı yasa sosyal güvenlik kuruluşlarını bir çatı altında topladıysa, maaşlar arasında standart birliği sağlayacaksa bu üç kuruluşun maaşları arasında birliği sağlayacak kanunların çıkarılmasını istiyoruz.

12 MİLYON EMEKLİ VAR

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nda gösterge sistemi memur katsayı sistemine tabiydi. Sosyal Sigortalar Kurumu bu madde üzerinde yaptığı değişiklik ile gösterge ve memur katsayı sistemini getirdiği için sosyal sigortalar kurumunun finans kaynağı, gösterge sistemine tabiydi. Yani eğer kurum prim alacaksa ekteki gösterge tablosuna göre memur katsayı çarpımı ile finans kaynağı belirlenir’ ifadesi vardı, maalesef 57. hükümet döneminde bunu kaldırdılar ve bizi TÜFE’ye koydular. Eski sitemde devam etmiş olsaydık, işçi emeklisi, Bağ-Kur emeklisi, memur emeklisi daha fazla maaş alacaktı. Bir hayli kaybımız var. Ancak eski sisteme dönersek emekli refah düzeyine kavuşur. Kayıt dışını kayıt içine almak gerek. Bunun için de üretim arttırıcı yatırımlar yapılmalı. Şu anda tarımla beraber 27 milyon çalışan var. Tarımda çalışanları çıkardığınızda 22 milyon daimi çalışan var. Bunun yanında 12 milyon da emekli var. Bir emekliye bir buçuk işçi bakıyor. Bu durumda refahtan söz edilmez. Ancak kayıt dışını kayıt içine alarak, üretim arttırıcı yatırımlar yapılırsa, 44 milyon çalışan işçi olursa, 1 emekliye 4 işçi bakarsa o zaman refah düzeyi yakalanmış olur.

KARAR ALEYHİMİZE ÇIKTI

Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanlığı ile birlikte bağlı bulunan 109 şube olarak 2000- 2008 yılları arasındaki emeklilere de intibak yapılmasını talep ettik. Ankara 3. Asliye Hukuk Hakimliği’ne 2015 yılında müracaat ettik. Mahkeme bilirkişi tayin etti. Bilirkişi bizim lehimize karar vermesine rağmen mahkeme aleyhimize karar verdi. Biz bu sorunumuzu Yargıtay’a ve Anayasa Mahkemesi’ne taşıdık bizim aleyhimize karar çıktı konumuzu İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceğiz. Dosyalar hazır. Bu arkadaşlarımız hiç merak etmesinler. Nasıl 2000’den önce emekli olanların intibakı yapıldıysa onların da yapılacak.

ÜYE SAYIMIZ ARTMALI

Siz Emekliler Derneği olarak bu noktada neler yapıyorsunuz?

Bu sorunları aşabilmek için, biz hem muhalefet hem de iktidar ile iletişim halindeyiz. Bu sorunları aşmak için çaba sarf ediyoruz. Eskişehir’de 26 bin üyemiz var. Ama Eskişehir’de 184 bin emekli yaşıyor. Bizim üye sayımız ne kadar fazla olursa, emekliye hizmetimiz, yapacaklarımız daha hızlı olur. Çünkü bir Bakanlıkta görüşme yapılırken bize, “kaç üyeniz var” diye soruyorlar. Bu sebeple emeklilerimizin sorunlarının çözümü için derneğimize üye olmaları gerekiyor. Yıllık üyelik aidatımız da 24 lira.

EMEKLİ MAAŞI EN AZ 2 BİN LİRA OLMALI

Sizce emekli maaşı günümüz şartlarında en az ne kadar olmalı?

Şu anda taban emekli maaşı, 1569 lira. Bunun en az 2 bin lira olmalı lazım.

Emekliler Eskişehir’de mutlu mu? Eskişehir emekliler için yaşanabilecek bir şehir mi?

Türkiye genelinde emekliler nasılsa, Eskişehir’de de öyle. Türkiye genelinde 12 milyon emeklinin vaziyeti neyse, Eskişehir’deki emeklinin vaziyeti de odur. Hiçbir emekli mutluluktan söz etmiyor. Türkiye’deki emekliler nasıl halinden memnun değilse, Eskişehir’deki emekliler de öyle memnun değil.

Üyelere yönelik çalışmalarınız nelerdir?

Üyelerimize taksitle kömür veriyoruz. Üyelerimiz Ankara’ya gittiklerinde misafirhanemizde kalabiliyorlar. Herhangi bir sorunları olduğunda bunun takibini yapıyor, hak ve menfaatlerini arıyoruz. Onlara gerekli işlemler konusunda yol gösteriyoruz.

EMEKLİYE TOKİ’DEN EV KONUSUNDA TOP MİLLETVEKİLLERİNDE

TOKİ tarafından, Eskişehirli emekliye yapılacak konut projesi hakkında son gelişme nedir, bilgi verir misiniz?

Biz Mamuca’daki arsayı TOKİ’ye 2015 tarihinde devrettik. Bu arsanın alanı, 624 bin 571 metrekare. Bu taşınmazı, Eskişehir’deki üyelerimizin konut ihtiyacını karşılaması için TOKİ’ye bedelsiz olarak devrettik. Odunpazarı Kaymakamlığı’na konu ile ilgili yazı yazdık ve ne gibi işlemler yapılacağını sorduk. Onlar da TOKİ Başkanlığına yazı yazdı. TOKİ’den gelen yanıtta, taslak proje çalışmanın sürdürüldüğü, sonrasında belirlenecek yaklaşık maliyet bilgilerine göre bilgi verileceği ve sonrasında başvuruların alınmaya başlanacağı bildirildi.

Bu konuda ön talep başvuruları aldınız. Kaç kişi başvurdu, bundan sonra süreç nasıl ilerleyecek?

Biz Emekliler Derneği Eskişehir Şubesi olarak ön talep topladık. Bunu da bir amaç ile yaptık. Yarın öbür gün TOKİ projeyi tamamlayınca, “Kaç bin kişi müracaat etti” diye soruduğunda, hazır olalım istedik. 12 bin 500 kişi ön talep için müracaat etti. TOKİ’den bize resmi yazı geldikten sonra bize müracaat edip ön kayıt oluşturan üyelerimizi bilgilendirip yönlendireceğiz. Ne gibi işlemler yapacaklarını bilgi vereceğiz. Proje daha belli değil, 1+1, 2+1,3+1 mi olacak, konut sayısı ne olacak henüz belli olmadığı için şu an bir şey yapamıyoruz. Biz TOKİ’nin bize verdiği talimat doğrultusunda hareket edeceğiz.

Bundan sonra ne olacak peki?

TOKİ ile devamlı temas halindeyiz. Bunu sadece Türkiye Emekliler Derneği ve Emekliler Derneği Eskişehir Şubesi takip etmiyor. Bu konuyu, milletvekillerimiz de takip ediyorlar. Artık top milletvekillerimizde. Kendileri ile sürekli iletişim halindeyiz. Gereğinin yapılacağı ve takipçisi olacaklarını söylüyorlar. Benim düşüncem ise şu; TOKİ Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki tahribat nedeniyle orada çok ciddi çalışmalar yaptı. Oradaki projeler tamamlandığında sıra bize gelecek diye düşünüyorum.

Editör: TE Bilişim