RÖPORTAJ: GÖKHAN KOÇAL 

24 Haziran genel seçimleri öncesi AK Parti’den milletvekili aday adayı olan Yetkin Tetik iddialı açıklamalarda bulundu. Partililerin kendisine yoğun bir teveccühü olduğunu aktaran Tetik, parti olarak da  24 Haziran’da iyi bir sonuç elde edeceklerini belirtti.

1 Kasım seçimlerinde 4. sıradan milletvekili adayıydınız. 24 Haziran seçimleri öncesi yeniden aday adayı oldunuz. Aday adayı olmanızdaki etken nedir?  Çok sayıda telefon ve mesaj aldım demiştiniz bunlar etken oldu mu?

Etkenlerden birisi bu. Ben 35 yıldır siyasetin içerisindeyim. Demokrat Parti, Adalet Partisi kökenliyim. Tabi bizim partimiz şuan yok. O partinin bugünkü karşılığı AK Parti olduğu için burada siyaset yapmaya devam ediyoruz. Siyaset çok meşakkatli bir iş.  Vekillik çok önemli bir görev. Normal bir vatandaş olarak da siyaset yapılabilir. Ama ülkemizin geldiği son durumlara baktığımız zaman taraf olmak zarureti hasıl oldu. Bir FETÖ olayı var ülkemizde. Çok büyük badireler atlattık. Bunun için bir taraf olmamız lazım. Bu devlet bu cumhuriyet çok kolay kurulmadı. Bizim burada olmamız lazım.  24 Haziran’daki seçim çok önemli.  Bunun yanında 16 Nisan referandumu da çok önemliydi. Orada da çalıştım. Özel ofis açtım.

Muhalefetin biz başa geçersek yeniden parlamenter sisteme geri döneceğiz sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Parlamenter sisteme geçmek kolay iş değil. Bunu yapmaları mümkün değil.  Muhalefet proje ortaya koymuyor sadece Cumhurbaşkanını devireceğiz dediler. Başkanlık sistemi tamamen ülkenin başsız kalmaması, kararların hızlı alınması için getirilen bir sistem. Eskiye göre daha kontrol edilebilir. Muhalefet ne diyor biz cumhurbaşkanlığı alamazsak bile meclisteki çoğunluğu kazanacağız, cumhurbaşkanını çalıştırmayacağız. Hâlbuki bir projesini, vaatlerini sıralamaları lazım. Siyaset iddia işi. İddian yoksa bu işlerle uğraşmayacaksın. Sayın Cumhurbaşkanımız var olduğu süre ülkemizde koalisyon olmaz. İnşallah ilk turda Sayın Cumhurbaşkanımızı seçtireceğiz ve mecliste AK Parti çoğunluğu elde edeceğiz.

Şansınızı nasıl görüyorsunuz?

Yerelde çok iddialıyım. Eskişehir çocuğuyum. Burada büyüm, yetiştim. Bu şehirde ticaret yapıyorum. Hangi adayın ne kadar şansı varsa benimde o kadar şansım olduğuna inanıyorum.  7 Haziran ve 1 Kasım’da çalışmalarımı hep izlediler. 1 Kasım’dan sonra bir ay teşekkür ziyaretlerinde bulundum. İnsanlar bunları unutmadı. Siyaset gönüllüğe esas bir iş.

TEPEDEN ÇOK ADAY GELDİ

Eskişehir’e tepeden çok aday geldiği için istediğini alamadı. Çok değerli insandır, bilim adamıdır, doludur ama şehri bilmez. Öyle de insan olsun, tabandan da olsun.

HER KESİME GİDERİM

Ben herkesime giderim. CHP’liye de giderim, MHP’liye de giderim.  Eskişehir’in bir menfaati varsa giderim. Kavga etmenin, birbirine laf yetiştirmenin, husumet beslemenin bir anlamı yok.

ENERJİ ÇOK ÖNEMLİ

Eskişehir’in nüfusu 1 milyona yaklaştı. İki üniversite var üçüncüsü yapılıyor. Termik santral olayı var. Bunun artıları var, eksileri var. Beğenirsin, beğenmezsin. Yılda 50 milyar dolar enerjiye para ödüyorsun. Yeraltında 500 milyar dolar atıl duruyor. İşlenmesi lazım. Bunların çıkarılıp işlenmesi mi faydalı yoksa orada durması faydalı. Çevreyi kirletir mi? Bunların hepsini konuşmak lazım. Bugün mesela termik santral sıkıntılıdır olabilir ama teknoloji var. Nükleer santrali eleştiriyorlar. Gelişmiş ilk 10 ülkeye bakın hepsi nükleer santrali kullanıyor. Enerji çok önemli. Rekabet edeceksen enerjin ucuz olacak. Ulaşımın ulaşılabilir olacak. Alpu’daki sıkıntı olabilir. Seyitgazi’deki çöplüğe gittiniz mi. Vahşi bir depolama. İçinden oluk oluk su akıyor. Bu sular tabiata karışıyor. Bunların hepsini konuşmak, anlatmak lazım.  Çekinmemek lazım. O yüzden herkese gider görüşürüm. Yoksa benim siyasi görüşüm belli.  

Temayül yoklamasını atlattınız, sonra Ankara’da mülakattan geçtiniz.  Bu süreç nasıl geçti?

3 vekilimiz dahil 41 aday adayımız var.  38 kişi katıldı temayüle. Şahsıma karşı olumlu bir teveccüh var.  Partili adaya dokunmak istiyor. Oturup bir bardak çay içmek istiyor. Benim onun yapacağımı bildikleri için temayülden iyi bir sonuç aldığıma inanıyorum.  Mülakata gittik. Tüm aday adayları ince eliyorlar. Kuyumcu kantar hassasında inceliyorlar. Başta savma, kadrolar belli diye bir şey yok.  Çok iyi geçti. Şansımın olduğunu düşüyorum. Olmazsa ne olur partimiz adına çalışmalarımıza devam ederiz.

Size göre şehrin başlıca sorunları nelerdir?

Şehrin bir araya gelmemesi sorunu var. Diyalog sorunu var.   Ulaşım sorunu var. İmar sorunu var.

Bugün biri OSB’ye yatırıma gelse çeşitli sorunlar olsa hiç kimse bir araya gelmiyor. Bunları milletvekili, belediye başkanları,  vali, oda başkanları konuşacak. Bir programla ilgili toplamaya çalışın kim bir araya gelir.  Biz Eskişehir’e yılda 4-5 tane fabrika yaptırabiliyorsak ne mutlu bize. Tabanın istediği bu. Bir sürü insana iş imkanı.   Eskişehir’in ihracatı 1,3 milyar dolar. İnegöl’ün ihracat rakamı 2,5 milyar dolar. Bursa’yı hiç konuşmayalım. Bursa ile sen yarış etmeye çalışıyorsun.  İhracat yapamadığın sürece bu kentin kalkınması mümkün değil.

Nasıl bir Eskişehir hayal ediyorsunuz?

Eskişehir her şeyiyle 1. Ligde olması gereken bir kent. Türkiye’de gelişmişlik ve kalkınmışlıkta ikinci sırada bulunan bir kent. Spora değindiğimizde sadece futbol yok burada. Çok iyi bisikletçilerimiz, güreşçilerimiz var. Sağlıkta bölge kentiyiz. Tıp fakültemize bölge illerden çok sayıda hasta geliyor. Tarımda çok büyük mesafe kat ettik. Eğitimde zaten Anadolu Üniversitesi bir marka. Osmangazi Üniversitesi keza. Üçüncü bir üniversite daha kuruluyor.  Eskişehir’e hafif dokunuşlarla çok farklı olur.  Sanayide ise demiryolunun mutlaka Gemlik’e bağlanması gerekiyor.  Önümüzdeki 10 yılda Eskişehir çok yol kat eder. Çünkü Eskişehir’de her şey var.  Belediyeler çok önemli. 2019’da belediyeleri kazanmamız lazım.

Seçime yönelik hedefleriniz nelerdir?

Cumhurbaşkanımız bir manifesto açıkladı. Bunu halka çok iyi anlatacağız.

Sahadasınız vatandaşların beklentisi nedir?

Vatandaş güven istiyor. Kimsenin bu işi riske atacak cesareti yok. Muhalefetin bir projesi yok.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

24 Haziran’dan sonra her şey çok daha güzel olacak.  İyi bir yerde listede yer almak isterim.

 

Allah’tan kentimiz çok güzel bir yerde. Bir de tren merkezi. Kaliteli insanlar buraya göç etmiş. Eskişehir’in nesi meşhurdur sobacılığı, kiremiti, tuğlası meşhurdur. Bunların hepsi Balkanlardan, Kafkaslardan gelmiştir. Eskişehir’de İtalyanlar, Almanlar ve Polonyalılar uzun yıllar yaşamışlardır. Bu kentin kültürüne ciddi katkı sağladılar. Eskişehir bugün gelişmişlikte Türkiye’de 2’nci sırada. Eskişehir aldığı göçlerden bugüne geliyor. 1950’li yıllarda Hilton Oteli vardı Eskişehir’de.  Önceden Eskişehir’de para varmış (sanayide). Sonra bu gerilemiş. Ama şimdilerde Eskişehir sanayisi yeniden eski gücünü yakaladı ve daha iyi olacak.  Eskişehir sorunlarını sporundan siyasetine her şeyi biliyorum. Bilmediğim bir sıkıntı varsa da sorarım.

Editör: TE Bilişim