Söyleşi: Nevin Bulut Atak

Haber kaynağı: Manşet Gazetesi 

Birlik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Murat Canözer, vakıf çalışmaları, projeleri, vakfın faaliyet alanları ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Birlik Vakfı kuruluşundan bahseder misiniz?

Birlik Vakfı Eskişehir Şubesi 2 Mayıs 1990 tarihinde kurulmuştur. Vakıf, zaman içerisinde faaliyetlerini sürekli genişleterek 1995 yılında Asarcıklı Caddesi, 1997’de Deliklitaş Mahallesi, 2002 yılından itibaren de Akcağlan Mahallesi’nde hizmet vermiştir. Zaman içerisinde faaliyetlerin ve katılımın artmasıyla doğrudan vakıf hizmetlerinin yürütülmesine yönelik olarak tasarlanmış müstakil bir mekana ihtiyaç duyulmuştur. 2008 yılı Nisan ayında Odunpazarı Kurşunlu Külliyesi karşısında Bin 500 metre kare kapalı alana sahip olan yeni vakıf binası inşaatına başlanmıştır ve vakfımız 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren faaliyetlerine tamamlanan binasında devam etmektedir.

Vakfın kuruluş amacı nedir?

Birlik Vakfı Eskişehir Şubesi, genel merkezinin de kuruluş gayesi doğrultusunda, kurulduğu günden bu yana öncelikle üniversite öğrencilerine Eskişehir’de bulundukları dönem içerisinde maddi-manevi destek sağlamayı hedef almıştır. Vakfımızın üniversite gençliğine yönelik faaliyetleri hali hazırda artarak devam etmektedir. Üniversite gençliğine yönelik faaliyetlerinin yanı sıra Eskişehir çapında yaygın, sosyal, ekonomik ve kültürel çalışmalarla faaliyetlerine devam etmektedir.

Bu faaliyetler nedir, biraz açabilir miyiz?

Pazartesi konuşmaları

Ocak 2011 tarihinden bu yana vakfımızın gelenekselleşen programlarından biridir. Her biri alanında uzman birbirinden değerli akademisyenlerin, bürokratların, yazar ve aydınların sunumuyla ve geniş bir yelpazeye sahip konularıyla seçkin bir dinleyici kitlelisinin ilgiyle takip ettiği haftalık programımızdır.

Liseli çocuklarımıza yönelik etkinliklerimiz

2011 yılından bu yana liseli çocuklarımıza yönelik Osmanlı tarihi, Hadis, İlmihal dersleri verilmektedir. Gençlerimize kendi fikirlerini ve birikimlerini paylaşma imkanı vermek için 2011 yılından itibaren Genç Birlik Dergisi yayınlanmaktadır.

Din görevlilerine yönelik sohbetler

Eskişehir’de din görevlisi olarak görev yapan vaiz, müezzin ve imamlarımıza her Çarşamba sabah namazı sonrası Mustafa Keleşoğlu hocamız tarafından sohbet verilmektedir.

Üniversite öğrencilerine yönelik sohbetlerimiz

Ahlak eğitimi, diğer tüm eğitimlerin temelidir. Her Çarşamba akşamı Eskişehir’de lisans ve yüksek lisans eğitimi alan öğrencilerimize akşam yemeği ikramımızın ardından Mustafa Keleşoğlu hocamız tarafından ahlaki ve dini konularda sohbet verilmektedir.

Fidan dikimi

23 Nisan 2011 tarihinden bu yana geleneksel olarak her yıl üniversite ve lise öğrencilerimiz, mahalle gurupları ve tüm üyelerimizin katılımıyla kutlu doğum haftasında gerçekleştirilmektedir.

Vakıf tarafından yaz okulu düzenleniyor ve yoğun ilgi gösterilen bu çalışma hakkında bilgi verir misiniz?

Her yıl ortalama 750 öğrenciye yönelik olarak her yaz tatilinde düzenlediğimiz yaz okulu programlarımızda vakfımızın İmam Hatip, İlahiyat, Hafızlık ve Kuran Kursu eğitimi almış öğrencileri tarafından Kuran-ı Kerim ve Temel Dini Bilgiler Derslerinin yanı sıra seçmeli olarak sportif ve kültürel branş dersleri de düzenlenmektedir.

Eskişehir Uluslar arası Öğrenci Akademisi programının yararlarından bahseder misiniz?

Türkiye burslusu olarak ya da kendi imkanlarıyla ülkemizde yükseköğrenim gören öğrencilerin akademik, sosyal ve kültürel donanımlarının güçlendirilmesi, bulundukları üniversiteye, şehre, ülkemize, toplumumuza, kültürümüze yakınlık sağlaması, Türk kültür ve medeniyeti ile Türkiye’nin küresel vizyonu hakkında bilgilendirilmeleri ve öğrencilerin mezuniyet sonrasında kendilerinden beklenilen sosyal sorumluluk bilinciyle donatılması amacıyla vakfımız, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığının İMECE projesi kapsamında Uluslar arası Öğrenci Akademisi programını hazırladı. Yaklaşık 60 ülkeden 250 civarı öğrencinin katılımıyla etkinliklerimiz oluyor. Yurt dışından gelen arkadaşlarımızın kaynaşması açısından önemli bir faaliyet.

Sosyal yardımlarınız oluyor mu?

Vakfımız Eskişehir’deki sosyal yardımları Günışığı Derneği eliyle gerçekleştirmektedir. Derneğimize kayıtlı ortalama 17 Bin kayıtlı aile bulunmakta. Her yıl düzenli olarak 5 Bin aileye yardım götürülmektedir. Gönüllerimiz tarafından yapılan ev ziyaretlerinde ihtiyaç sahibi aileleri daha yakından tanınarak erzak kolisi,market fişi,kıyafet,ev eşyası,soba ve kömür v.b ihtiyaçlarının yanı sıra çocukları için çeşitli hediyeler de götürülmektedir. Ayrıca Pakistan, Filistin, Suriye için yardımlar toplanarak bu bölgelere ulaştırılmıştır.

Eskişehir Birlik Vakfı tarafından gençlere yönelik ne gibi faaliyetler düzenleniyor?

Eğitim desteğine ihtiyacı olanlara burs imkanı sunuyoruz. Kız ve erkek üniversite öğrencilerine cazip koşullarda barınma imkanları sağlıyoruz. Sosyal, kültürel etkinlik ve gezilerimiz oluyor. En önemlisi de uluslar arası öğrencilere memleketlerini aratmayan kardeşlik ortamını sunuyoruz. Hat, tezhip, ney kursları da çok faydalı oluyor. Bunun yanı sıra tiyatro ve sinema kulüp çalışmalarımız oluyor. Haftanın belirli günlerinde üyelerimize yönelik yüzme kursları ve farklı sportif aktiviteler de yapılmaktadır.

Bir de spor kulübünüz var nasıl başladı faaliyetleriniz?

Kulübümüz 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Yaz okulunda açmış olduğumuz sportif branşlarda yetenekli olan çocuklarımızı seçip kulüp içerisinde lisanslı sporcu olarak yetiştiriyoruz. Futbolda 80, Taekwondo da 10 ve yüzmede 10 sporcu olmak üzere toplam 100 sporcumuz bulunmaktadır. Takımlarımız ve sporcularımız yerel liglerde çeşitli dereceler aldılar. Amatör takımımız ilk defa katıldığı 2. Amatör ligde bir ilki gerçekleştirerek ilk yılında şampiyon olmuştur.

Hanımlara yönelik faaliyetler

Mustafa Keleşoğlu hocamızın Tefsir, Esma-ül Hüsna ve Hadis-i Şerif içerikli hanımlara yönelik Salı Dersleri düzenlenmekte olup dersler sonrasında vakfımızın öğrencileri tarafından hanımlara Kuran-ı Kerim, Tecvid ve Mahreç dersleri verilmektedir. Cumartesi günleri lisans öğrencilerimiz başta olmak üzere diğer kız öğrencilerimiz için Hocamız Mustafa Keleşoğlu tarafından Tefsir dersi veriliyor. Kız öğrencilerimiz için İlahiyat, Sanat, Hukuk, Edebiyat ve kitap kulübü adı altında kulüp çalışmalarımız da bulunmakta.

Gençlere yönelik sohbetlerinizde neler işleniyor?

Eylül 2016 tarihinden bu yana öğrencilik hayatını tamamlamış iş hayatına geçiş yapmış olan 35 yaş altı çalışan gençlerden oluşan Gençbirlik gurubuna he ay Mustafa Keleşoğlu hocamız tarafından ahlaki ve dini konularda sohbet verilmektedir.

37 yıldır sürdürülün Hikmet Sohbetleri nedir?

Eskişehir Birlik Vakfı’nın en uzun soluklu programı olan Cuma sohbeti dediğimiz ve Mustafa Keleşoğlu hocamız tarafından 37 yıldır aralıksız olarak sürdürülmektedir hikmet sohbetlerimiz. Her Cuma akşamı düzenlenen programda hocamız ilim, fikir, sanat ve sosyal hayatta rızayı ilahiyi nasıl gözetebileceğimize dair hikmet dolu sohbetler gerçekleştirmektedir.

Mesnevi sohbetleriniz de var, daha çok hangi konular işleniyor bu sohbetlerde?

Mustafa Keleşoğlu hocamız tarafından her Perşembe akşamı Mevlana Celaleddin Rumi'nin büyük eseri Mesnev-i Şerif'in şerhi yapılmaktadır.

Editör: TE Bilişim