RÖPORTAJ: GÖKHAN KOÇAL/MANŞET GAZETESİ 

Eskişehir Tornacılar ve Oto Tamircileri Odası Başkanı Adnan Karamanlı, Küçük Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'nin uygulanabileceğini düşünmediğini söyleyerek, “31 sene olmuş halâ sanayi sitesi kalkacak diye konuşuluyor. Artık ben de inancımı yitirdim” dedi.

Eskişehir Tornacılar ve Oto Tamircileri Odası başkanlığına seçilen Adnan Karamanlı ile adaylık sürecini ve 4 yıllık başkanlık sürecinde yapacakları çalışmaları konuştuk. Karamanlı 21 Ocak’taki seçimde 2004 yılındaki rövanşı aldıklarını söyledi. Karamanlı en büyük sorunlarının ara eleman bulmak olduğunu ifade ederek, hükümetten destek istedi. Küçük Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi hakkında ise Karamanlı, “Ya kaldırsınlar ya da yenilik yapsınlar” dedi.

Aday olmanızdaki etken neydi?

Odaya 1992 yılında seçilmiştim. İkinci başkandım. Geçen dönem Halil Kılıç arkadaşımızla başkanlık için yarıştık seçimi kaybettik ve çok zorumuza gitti. Onun için biraz iddialıydık bir de emeğimiz çok burada. Esas mesleğimizin temsilciliği, başkanlığı. Burayı kazanmak bizim için çok iddialıydık. Ciddi çalıştık. Üyelerimizin teveccühüyle seçimi kazandık.

Bundan sonra ne gibi çalışmalar yapacaksınız? Projeleriniz nelerdir?

Esnafımızın her zaman yanında olacağız. Ciddi destekler sağlayacağız.

Esnafın sorunu nedir?

Esnafımızın sıkıntısı eleman bulamaması. Ara eleman bulamıyoruz. Vatandaş çocuğunu okutuyor. Üniversite mezunu bir sürü işsiz var. Fabrikalar dahi sanat okulu, meslek lisesi mezunu bulamıyor. Eğitimin12 yıla çıkması bizim mesleği öldürdü. Çocuk 6 yaşında okula başlıyor 12 yıl eğitim görüyor 19 yaşından sonra çırak olunmaz. 20 yaşından sonra bu meslekte çalışamıyor. Bize çekirdekten eleman lazım. Ne kadar gücümüz yeter bilemiyorum ama o konuda bir çalışma yapacağız. Esnaf ve sanatkârı ayakta tutmak için ara eleman şart.

Ara eleman bulabilmek adına nasıl bir çalışma yapacaksınız?

Bakanlıklarla ve bizim üst kuruluşlarımızla görüşeceğiz. Ara eleman yetiştirmek adına bir çare bulacağız. Şimdi çocuk okuyor memur oldu diyelim alacağı en fazla maaş 3 bin lira. Benim oğlum memur, keşke benim mesleğimi devam ettirseydi. Bizim esnafımız ağlar sızlar ama biz burada 3 bin liraya usta çalıştıramıyoruz. En kötü, esnafın aylığı 8-10 bin liradan aşağı değil. Biz 15 sene önce tatile gidemiyorduk. Şimdi bizim esnafımız senede bir iki kere yurtdışına tatile gidiyor. Esnaf aynı esnaf… Para kazanmasa nasıl gidecek. Hepsinin durumu iyi. Bir de hükümetimiz esnafı destekliyor. Çok küçük esnafa 30 bin lira hibe krediler verildi. Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği yüzde 5 faizle 200 bin liraya kadar kredi veriyor. Esnaf bu parayı alıp rafına mal koyacak. Kim ne derse desin esnafın refah seviyesi çok iyi. Sadece ara eleman sıkıntımız var.

Bir düğün salonunuz var bunun dışında bir çalışmanız olacak mı?

Bin 200 kişilik düğün salonumuz var. Eskişehir’in en büyük düğün salonu. Biz 400-500 kişilik bir düğün salonu daha yapacağız. Üyelerimize indirim yapacağız. Başka yerde düğün salonu aramasına gerek kalmayacak. Odamıza kayıtlı bir vinç, 3 kurtarıcı ve bir de cenaze aracımız var. Onu da kullanışlı hale getireceğiz. Onları da sanayi çarşımızda bir yerde topluyoruz. Kendi esnafımıza mazot parasına diğer üyelere de belli bir ücret karşılığında hizmet vereceğiz.

Küçük Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi söz konusu beklentiniz nedir?

Burası 1987 yılında ticari alandan çıkıp konut alanı döndü. O zaman müdahale edilmesi gerekiyordu. Tek belediye iken belediye meclis burayı ticari alandan konut alanına çevirmiş. Bizim büyüklerimiz o zaman korkmuş sanayi kalkıyor diye. 1988 yılında Teksan Sanayi Sitesi’ni kurmuş. Önünü o zamankiler açmış. 750 dükkan yapmışlar. Sonra oda olarak 90’lı yıllarda bizde Tornacılar Sitesi’ni kurduk. Belediye burayı çok kolay kaldırır. Ama bu siyasi bir tercih. Taşın altına ellerini koymuyorlar. 1987 yılında konut alanına dönen sanayiyi hiçbir belediye kaldıramıyor. Oda olarak bu bizim yetkimizde değil. Siyasiler tutarlı olacak, kararını alıp kaldıracaklar. Hükümet AK Parti, yerel yönetimler CHP’de. Biri ak derse diğeri kara diyor. Açıkçası işin doğrusu bu. 2011 yılında zamanın belediye başkanı Burhan Sakallı oda ve kooperatifi başkanının olurunu aldıktan sonra sanayinin kalkması için bir çalışma yaptı. Meclise sundu, meclis de kabul etti. Büyükşehir meclisinden geçmesi gerekiyordu. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen bunu reddetti. Kaldırmadı. Şimdi de AK Parti aynısını yapıyor. Burada esnafın suçu yok. CHP’liler diyor ki; bu şehrin kaderiyle AK Partililer oynuyor. 2011 yılında da kendileri oynamıştı.

Projenin hayata geçeceğine inanıyor musunuz?

1987 yılında ilk işyerimiz korkarak açmıştım. Sanayi kalkıyor diyorlardı. 31 sene olmuş hala sanayi sitesi kalkacak diye konuşuluyor. Artık ben de inancımı yitirdim. Proje gerçekleşmez. AK Parti yerel yönetimleri alırsa belki 2021 yılında o zaman burası kalkar. Dediğim gibi bu bir siyasi karardır. Alacakları karara saygı duyarız. Yeter ki tutarlı olsunlar bir karar alsınlar biz o karara uyarız.

Esnafın beklentisi ne bu konuda?

Esnafımız ya bir an önce kaldırılsın diyor ya da dönüşüm söz konusu değilse yenilik yapılsın diyor. Şu an altyapı yok. Kanalizasyon yok. Doğalgaz yok, hatta elektriğimiz yok. Çoğu işyerimizde lavabo-tuvalet yok. Tuvalet olanlarda kuyu kazdırıyor. Şehir merkezindeki yere kuyu kazıp tuvalet yapıyoruz. Esnaf ilerisini göremediği için tadilat yapamıyor. Oda başkanı olarak benim dükkânımın çatısı akıyor. Afet riskli alan ilan edildiği için hiçbir şey yapamıyoruz. Çivi çakamıyoruz.

Kaç üyeniz var?

Bizim odaya kayıtlı bin 450 üyemiz var. Esas sıkıntımız bizim küçük esnafımızı ticaret odası kaydediyor. Ticaret odası 16 bin 500 üyemiz var diyor. Bunun yarısı küçük esnaf. Esnaf Odaları Birliği Başkanı mahkemeye verip üyelerini alıyor ama çok zor ve masraflı bir süreç. Berberi, kamyoncuyu ticaret odasına kaydetmiş. Bizim de esnafımız ticaret odasına kayıtlı. Burada 3 bin esnaf var. Ama bize kayıtlı olan bin 450.

Adnan Karamanlı kimdir?

1965 doğumluyum. İlkokul yıllarımda sonra çırak olarak sanayi çarşısında başladım. Orta ve lise tahsilimi çırakken devam ettirdim. 1980’li yıllarda işyerimi açtım ve halen de devam ediyorum. 1992 yılında Tornacılar ve Oto Tamirciler Odası’na ikinci başkan olarak seçilmiştim. İkinci başkanlık görevimi 4 yıl öncesine kadar devam ettirdim. Geçen dönem aday oldum 39 oy ile kaybetmiştim. Bu seçimlerde yeniden aday oldum 201 oy farkla başkanlığa seçildim. Yan görevlerimiz de var 20 yıldan bu yana Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği yönetim kurulu üyeliği yapıyorum. 2002 yılında oto sanayide küçük sanayi sitesini kurmuştuk onun kooperatif başkanlığını devam ettiriyorum. 2014 yılında da Essan Küçük Sanayi Sitesi kurmuştuk onun da kooperatifi başkanlığını yürütüyorum. Emirdağlıyım. Eskişehir Emirdağlılar Dernek Başkanlığını yapıyorum. Tornacılar ve Oto Tamircileri Odası esas işimiz. 1992 yılından bu yana bu işin içindeyiz. Tornacılar ve Oto Tamircileri Odası Eskişehir’in iki büyük odasından biri. (Şoförler Odası) 4 yıllık süre içerisinde biraz prestij kaybetmiş. İnşallah biz odamızı tekrar prestijli günlerine geri getireceğiz.

Editör: TE Bilişim