Haber: Tuğba Koçal
Kaynak: Manşet Gazetesi 
Türk Kızılayı Eskişehir Şube Başkanı Yüksel Girgin ile gerçekleştirdikleri projeleri konuştuk. Eskişehir’de hazırlanan ve tüm Türkiye’de uygulamaya başlanacak “Hayat Kurtar Yaşamları Değiştir” projesini anlatan Girgin, yaptıkları diğer çalışmalar hakkında da bilgi verdi.
Kızılay olarak başlattığınız “Hayat Kurtar Yaşamları Değiştir” projesi hakkında bilgi verir misiniz?
“Hayat Kurtar Yaşamları Değiştir” projesi Türk Kızılayı Eskişehir şubesi tarafından hazırlanan bir Avrupa Birliği  projesidir. Şubemizden Cafer Yıldırım ve onunla birlikte genç arkadaşlarımız tarafından hazırlanan bir proje. Bu proje Avrupa Birliğinden geçti. Bu, 115 bin Euro’luk bir proje. Proje 14 ay önce başladı.
Projenin amacı nedir?
Türkiye genelinde kan ihtiyacımız var. Şu anda yüzde 85’lerdeyiz. Bunu yüzde 100’e getirmeyi amaçlıyoruz. Bu proje kapsamında 10 adet Sanal Gerçeklik Gözlüğü aldık. Proje, 2018’den itibaren uygulamaya geçecek. 2020’ye kadar kan ihtiyacının yüzde 100’ünü karşılamayı hedefliyoruz. 2018’e Türk Kızılayı Genel Merkezi bu cihazların alımını bütçeye koyacak. Tüm kan merkezlerinde uygulanmaya başlanacak. Eskişehir’de üretilen bu proje, tüm Türkiye’de kullanılmaya başlanacak.
2018’e kadar bu cihazların tanıtımı mı yapılacak?
Evet, 2018’e kadar olan sürede bu projenin tanıtımını yapacağız. Özellikle liselerde bu eğitimleri vereceğiz. Kan bağışı bilincin oluşturulması için en uygun olan yaş lise çağıdır. Biz de liselerde bu cihazları tanıtarak gençlerimizi bilinçlendireceğiz. 18 yaşına geldiklerinde kan bağışı yapan bireyler olmalarını sağlayacağız. 2018’in başında da hem Eskişehir’de hem Türkiye genelinde bütün kan merkezlerinde bu cihazlar yer alacak.
Kan bağışı yaparken bu Sanal Gerçeklik Gözlüğünü takan kişiler neler izleyecekler?
Kan merkezlerinde kan veren bir vatandaş bu gözlüğü takacak. Hem kan verme süresinde canı sıkılmamış olacak hem de o esnada vücudunda ne oluyor onu görecek. Bu cihazdaki görüntülerde bir de oyun gibi bir özellik var. Gözlüğü takan kişi ‘kan’ oluyor, karşısına kanserli hücre, mikroplu hücre geliyor. Gözlüğün yanında bulunan düğmeyle kişi kanındaki o hücreleri öldürerek bir nevi oyun da oynamış olacak. Gözlükteki görüntülerde kan vermenin vücutlarına faydasını görsel olarak görecekler.  Ortalama 7-8 dakikalık bir süre bu görüntüler oynuyor. Kan veren kişi, “Niye kan veriyorum, benim kanım ne olacak, kan vermemin bana ne faydası var” diye sormasına gerek kalmadan tüm cevapları gözlükte izlediklerinden alacak.
Kan bağışı bilincini arttırmak için başka ne gibi projeler yapıyorsunuz?
Vergi Dairesi’nde ve AFAD’da bir çalışma gerçekleştirdik. Lavobaların kenarlarına bazı materyaller astık. “Kan stokları azalıyor” diye. İnsanlar ellerini yıkarken bunu görüyor, ellerini yıkadıkça orada kan miktarı azalıyor. Bu da insanlarda farkındalık yaratıyor. Bu iki kurumda bunu denedik ve etkisini gördük. Vergi Dairesinde önceden 50 ünite kan alırken bu proje sonrasında 200 ünite kan aldık. Bunu yaygınlaştıracağız. Bu materyallerin yeniden baskılarını yaptırıyoruz. Bütün kurumlara bundan koyacağız.
İLK YARDIM EĞİTİMLERİNE YOĞUNLAŞTIK
Türk Kızılayı Eskişehir şubesi olarak başka ne gibi projeler yapıyorsunuz?
Kızılay olarak standart çalışmalarımız rutin şekilde devam ediyor. Bunun yanında ilk yardım eğitimlerini hızlandırdık. Bunu önemsiyoruz. İlk yardım konusunda birkaç personel daha takviye yaptık. Eskişehir’deki bütün kamu kurumlarının ilk yardım eğitimlerini Kızılay olarak biz veriyoruz. Özel sektöre de bu konuda hizmet veriyoruz. Bizim verdiğimiz sertifikalar Avrupa’da tüm Avrupa Birliği ülkelerinde geçerliliği olan tek ilk yardım sertifikası. Bu nedenle özellikle ihracat yapan firmalar için bu çok önemli. Bu konuda iş adamlarına da sesleniyorum. İlk yardım eğitimlerini Türk Kızılayı’ndan almalarını bekliyoruz.
Türk Kızılayı olarak yardım kampanyalarımız devam ediyor. Genel Merkezimiz, Sudan için bir kampanya başlattı. Orada insanlar açlık ve susuzluktan ölüyor. Oraya 3-5 büyük gemi su götüreceğiz. Vatandaşlarımız 2868’e mesaj atarlarsa bu kampanyaya 10 liralık bir bağış yapmış olurlar.
 
 
 
Editör: TE Bilişim