Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi

Söyleşi: Tuğba Koçal
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Neşet Ertoy ile gerçekleştirdikleri eğitimler, oda çalışmaları ve ileriye yönelik projeler hakkında konuştuk.

Üyelerinize yönelik eğitimleriniz oldukça dikkat çekiyor. Gerçekleştirdiğiniz eğitimler hakkında bilgi verir misiniz?

Önceliğimiz meslek içi eğitim ve kişisel gelişim eğitimleri. Çünkü sürekli değişen mevzuat ve uygulamalardaki yenilikler meslek mensuplarının eğitimini zorunlu kılıyor ve doğal olarak da meslektaşlarımızın işlerinde kolaylık sağlayabiliyor. Biz de bunlara öncelik veriyoruz. Eğitim konusunda odamız, mekân ve eğitmen olarak son derece iyi durumda. Bunu geri dönüşlerden çok net görebiliyoruz. Burada öncelikle aday meslek mensuplarımıza yönelik kurslarımız var, bu kurslarımızı tamamen kendi meslektaşlarımızdan olan eğitmen kadrosu ile yapıyoruz. Oldukça da başarılıyız. Yine daha önceki dönemlerde de gerçekleştirdiğimiz, stajyerlerimize, büro çalışanlarımıza ve meslektaşlarımıza yönelik, her ay güncel bir konuda atölye çalışması olarak meslek içi eğitim yapıyoruz. Bunların yanında değişen yasalara göre yeni eğitim konuları belirleniyor ve alanında uzman kişiler vasıtası ile seminer ve panel tarzında eğitimler yapıyoruz. Bu dönemde planladığımız eğitim konu başlıklarından bazıları ve en önceliklileri, e-uygulamalar (e-fatura, e-defter, e-arşiv, e-tebligat, e-yoklama, e-serbest meslek, e-irsaliye,-e-müstahsil vb.). Çünkü e-uygulamalar çağın zorunlu kıldığı ve mesleğimizin de doğrudan etkilendiği bir konu.

TÜRKİYE’DE BU EĞİTİMİ VEREN 11 KURULUŞTAN BİRİ

Mali Müşavirler Odası olarak Bilirkişilik Temel Eğitimlerini vermeye başladınız. Bu konu hakkında biraz bilgilendirme yapabilir misiniz?

2016 yılında yasalaşan Bilirkişilik Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak Adalet Bakanlığı Bilirkişilik Daire Başkanlığı tarafından çıkarılan Ağustos 2017 tarihli yönetmelik ve genelgeye göre, bilirkişilik ile ilgili köklü değişiklikler yapılmıştır. Yeni sistemde bilirkişilik yapılacak alanda 5 yıllık mesleki tecrübenin yanında, “Bilirkişilik Temel Eğitimi” alma zorunluluğu getirilmiştir. Bu temel eğitimi vermek için yetkilendirilecek kuruluşlar arasında ise üniversiteler, odalar ve odaların bağlı olduğu birlikler sayılmıştı. Biz de oda olarak Bilirkişilik Daire Başkanlığı’na eğitim kuruluşu olarak yetkilendirilmek için başvurduk. İlk açıklanan listede odamız, Eskişehir’de tek, Türkiye genelinde ise 11 eğitim kuruluşundan biri olmuştur. Her türlü hazırlıklarımızın tamam olması nedeniyle eğitimlere 7 Ekim’de başladık ve şu ana kadar 50 kişiye yakını İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Manisa, Tokat, Uşak, Kastamonu, Kocaeli, Kütahya, Afyon ve Bilecik gibi illerinden olmak üzere toplamda 240 kişinin eğitimlerini tamamlayıp sertifikalarını verdik. Yeni grupların eğitimleri devam etmektedir. Eğitime meslektaşlarımızın yanında, her uzmanlık alanında bilirkişilik yapacak kişiler katılabiliyor.


SOSYAL FAALİYETLER DE ÖN PLANDA

Üyeleriniz, stresli bir mesleği icra ediyor. Bu konuda oda olarak onları iş stresinden uzaklaştıran ne gibi sosyal aktiviteler yapıyorsunuz?

Meslek mensuplarımızın arasındaki iletişimi güçlendirip birlik beraberliğin sağlanması ve işin stresinden uzaklaşması için sosyal etkinliklerimiz devam ediyor. Odamız bünyesinde meslektaşlarımızdan oluşan bir halk oyunları ekibi ve yine çoğunluğunu meslektaşlarımızın oluşturduğu müzik korosunu kurduk. Bu ekiplerimizin özel günlerde yapmış olduğu gösteri ve sunumlar büyük ilgi görmektedir. Ayrıca üyelerimiz ve yakınlarına yönelik Tekvando, plates, masa tenisi, satranç gibi spor faaliyetlerimiz odamızın spor salonunda devam etmektedir. Meslektaşlarımızın oluşturduğu “Gezginler Grubu” var. Bu gruptaki arkadaşlarımız dönem dönem değişik parkurlarda doğa yürüyüşleri yapıyorlar. Günü birlik kültür turları ve daha uzun süreli turlar ile gezi faaliyetlerimize bir türlü zaman bulup yapamadık. Artık bu faaliyetlerimize de zaman yaratıp yapmak istiyoruz. Bunu önemsiyoruz çünkü bu tür faaliyetler meslek mensuplarımız arasında iletişimi güçlendirip, meslekte kaynaşmayı sağlamakta.

Oda yönetimi olarak üyelerinizin iş ve işlemlerini kolaylaştıracak ne gibi girişimlerde bulunuyorsunuz?

Teknoloji ile iç içe bir mesleği yapıyoruz onun için, web sayfası ve sosyal medya araçları önemli hale gelmiştir. Üyelerimizin zamandan tasarruf yapmaları ve bilgiye rahat ulaşabilmeleri için bu araçları güncel ve kullanılır hale getirme çalışmalarımızda amacımıza ulaştığımızı söyleyebiliriz. Ayrıca üyelerimizin odamızdan ihtiyaç duyacağı belgelere ulaşması artık çok kolay, birçok işlemlerini web sayfamıza girip şifreleri ile sistemden gerçekleştirebilmekteler.

Önümüzdeki süreçle ilgili planlama ve projeleriniz nelerdir?

2018 yılında her türlü SGK ve vergi uygulamalarındaki güncel durumlarla ilgili eğitimler yapacağız. Bunun yanında, meslektaşlarımız için yeni sayılabilecek uygulamalardan zorunlu BES, güncel teşvikler ve mesleğimizin geleceği hakkında bilgilendirmeler gibi. Genel kurulda yetkisini almış olduğumuz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu’nun kurulmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Yasal engelleri aşmaya çalışıyoruz. Fon kurabilirsek, zor durumdaki üyelerimize ve yakınlarına bazı şartların varlığı halinde yardım ve destek sağlayacağız.

Editör: TE Bilişim