Söyleşi: Tuğba Koçal
Eskişehir Mermerciler Derneği Başkanı Abdülkadir Sönmez ile söyleşi gerçekleştirdik. Dernek Başkanı Sönmez, "Eskişehir’de mobilyacılar sanayi sitesi, tornacılar sanayi sitesi, hurdacılar sanayi sitesi var. Herkesin bir sanayi sitesi var. Şehre 120 milyon gelir sağlıyoruz ama bizim sitemiz yok" dedi. Bu konuda belediyeler kendilerine sahip çıkmazsa bakanlığa müracaat edeceklerini söyledi.
Eskişehir Mermerciler Derneği ne zaman kuruldu ve siz göreve geldikten itibaren neler yaptınız?
Derneğimiz 2013 yılında kuruldu. Ben 2015 yılının aralık ayında göreve geldim. Derneğimiz ilk kurulduğunda bu kadar iyi tanınmıyordu. Sosyal faaliyetler yoktu. Biz görevi aldıktan sonra bunlara önem verdik. Çok kısa bir sürede Eskişehir’de tanınmayan Mermerciler Derneğini tanıttık. Göreve geldiğimizde 55 olan üye sayımızı 86’ya çıkardık. Eskişehir'de toplam 130 Mermerci esnafı var. Hedefimiz tamamını derneğimize üye yapmak. İyi işler yaptığınızda üye kazanımı da artıyor. Dernek ilk kurulduğunda üye olmak istemeyen arkadaşlar şimdi gelip kendileri üye olmak istiyor. Derneğimizin tanıtımında basına çok önem verdik. Derneğimizin bugün tanınıyor olmasında yüzde 80 basınımız etkili.
MERMERCİLER DERNEĞİ DENETİM YETKİSİ İSTİYOR
Mermercilik mesleğinin sorunlarına değinirsek, bu konuda ne gibi girişimlerde bulunuyorsunuz?
Derneğimizin resmi bir yaptırımı yok. Dernek olarak mermer konusunda denetim yetkisi almak istiyoruz. Merdiven altı üretimi ve kalitesiz ürünleri engellemek için bu denetim yetkisine sahip olmak istiyoruz. Bu aynı zamanda kayıt dışını da engelleyecek. Bu konuda belediyelerle ve Ticaret Odası ile görüşme içerisindeyiz. Gereken girişimlerde bulunuyoruz.
Bu yetki bizde olsa daha sağlıklı bir denetim mekanizması olur. Örneğin müteahhit binayı yapıyor. Kaba inşaatta zaten standart malzeme kullanılıyor. İçindeki ince detaya geldiklerinde “mermer en ucuzundan olsun” deniyor. Kaliteyi neden düşürüyorsunuz ki? En ucuz fiyatı veriyorsun, bir başka mermercide daha düşük kalitedeki ürünü daha ucuza buluyor onu alıp takıyor. Daha ucuza yaptırmanın hesabı içinde oluyorlar. Böylece kalite gittikçe düşüyor.  Rekabet çok. Rekabet çok, malzeme kalitesiz. Eskişehir modern bir şehir, cazibe merkezi, örnek şehir diyoruz. Ama kalite gittikçe düşüyor. Bunun önüne de denetimle geçilebilir.
“BELEDİYELER SAHİP ÇIKMAZSA BAKANLIKTAN İSTEYECEĞİZ”
Peki, dernek olarak başka proje ve hedefleriniz nelerdir?
Bizim en büyük arzumuz Eskişehir’de Mermerciler Sanayi Sitesi oluşturmak. Bütün belediyelerden bu talepte bulunduk ve bize sadece Seyitgazi Belediyesi olumlu yanıt verdi. Ama orası da çok uzak. Tepebaşı Belediyesine, “Biz Tepebaşı bölgesinde esnafız. Satılmışoğlu’nda bir planlama var. Oradan yer verin” dedik. Onların Büyükşehir Belediyesi ile sıkıntıları var. 1/25 binlik planlamalar var. Belirsizlik sürüyor. Belediyelerin bize sağlam adımlarla yaklaşmaları lazım.
Eskişehir’de mobilyacılar sanayi sitesi, tornacılar sanayi sitesi, hurdacılar sanayi sitesi var. Herkesin bir sanayi sitesi var.   Eğer biz Eskişehir’den umduğumuzu bulamazsak artık Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na müracaat yapacağız. “Eskişehir’de bize sahip çıkan yok, bakanlık olarak siz sahip çıkın” diyeceğiz.
Benim olmazsa olmazlarımdan biri bu Mermerciler Sanayi Sitesi. Diğeri ise derneğimize ait bir mermer deposu oluşturmak. Mermercilerimiz sağdan soldan mermer almasın, gelsin kendi depomuzdan alsın istiyoruz. Paramız dışarı çıkmasın, Eskişehir içinde kalsın istiyoruz. Bu üyelerimize de büyük kolaylık sağlayacak bir hizmet olacak.
Dernek olarak seçim sürecine giriyorsunuz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Aralık ayının 15’inde genel kurulumuz var. Şu anda aldığımız duyumlara göre 4-5 tane aday var. Derneğimize daha önce üye bulamazken, bugün 4-5 aday çıkıyor. Bu da derneğimizi iyi bir noktaya getirdiğimizi gösteriyor. Bu iş nasip işi. Eğer iyi hizmet edebildiysek arkadaşlar tekrar görev verirse devam ederiz.
 
 
Editör: TE Bilişim