Söyleşi: Nevin Bulut Atak

Haber kaynağı: Manşet Gazetesi 

MHP Odunpazarı İlçe Başkanı Ali Rıza Kahveci ile son genel seçimlerden sonra MHP'nin yeniden milletvekili çıkarmak için neler yaptığını, ilçe yönetimindeki çalışmalarını, şehir ve ülke gündemini konuştuk.

Kendinizi tanıtır mısınız?

1976 Eskişehir doğumluyum evli ve iki çocuk babasıyım. Özel bir inşaat firmasının kurucusuyum, ilkokuldan sonra bir sene Kuran Eğitimi aldıktan sonra ortaokul ve lise eğitimimi aldım, iş hayatına genç yaşlarda başlamamdan dolayı üniversite eğitimi alamadım. Mensubu olmaktan gurur duyduğum Ülkü Ocağı ile 1992 yılında tanıştım, Erenköy Ülkü Ocağı, Radar Ülkü Ocağı ve Eskişehir İl Ocağı’nda görevlerde bulundum. Bu arada çaycılıktan yöneticiliğe kadar birçok aşamasında görev yaptıktan sonra Odunpazarı Ülkü Ocağı’nda başkanlık yaptım (2005-2008) . Bu dönemden sonra MHP’de yöneticilik yapmaya başladım, çeşitli dönemlerde; MHP Odunpazarı ilçe yönetimleri ve MHP il yönetimlerinde bulundum ve son olarak 12 Mart 2017'de yapılan MHP Odunpazarı 4. Olağan Kongresi'nde MHP Odunpazarı İlçe Başkanlığı'na seçimle geldim.

Ülkemizde bir gerginlik var, zaman zaman ayrıştırıcı bölücü bir hava var. Bu konuda görüşleriniz nelerdir?

Ülkemizdeki gerginliğin ekonomik sıkıntılar, siyasi sıkıntılar, terör olayları gibi birçok nedeni var. Türkiye Cumhuriyeti’nin Alevi-Sünni çatışması, sağ-sol kavgaları, yaklaşık 35 yıldır süren PKK terör örgütü sorunu ve tüm bunlar yetmezmiş gibi bir türlü bitmek bilmeyen sıkıntıları ve sorunları var. Terör örgütlerinin cirit attığı ülkemizde, bunların faaliyetlerinin ortaya çıkarttığı ekonomik sıkıntılar vardır. 30 yıllık süreçte terörle mücadelenin ülkemize faturası 350 milyar dolar civarında, öte yandan ülkemizde açlık sınırı bin 529 TL’dir. Ama asgari ücret bin 300 TL’dir. Gelen şehit haberlerini, şehirlerimizde üst üste patlayan bombaları, gencecik kardeşlerimizi aramızdan alan veya topluma zararlı bireyler haline getiren uyuşturucu belasını, işsizlik, parasızlık gibi sıkıntıları yan yana koyduğumuz zaman vatandaşlarımızdaki gerginliği maalesef normal karşılamak lazımdır.

Ülkede barış ve huzuru sağlamak için önerileriniz nelerdir?

Ülkemizde barışın sağlanması için barış ve huzur ortamını bozan kim varsa kesin ve kati bir şekilde tespit müdahale ve mücadele ederek faaliyetlerine son vermek gerekmektedir. Gencecik vatan evlatlarını şehit eden, büyük şehirlerimizde elini kolunu sallayarak eylem yapan, verilen her türlü tavize rağmen elinde silahı bırakmayan terör örgütlerine karşı Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, askerlerimiz ve polisimiz bu şer odaklarının anladığı dilden konuşmalı müzakere değil, sonuç olacak şekilde mücadele etmelidir. Bu bir savaşsa ülkemiz politikalarını ve stratejisini buna göre belirlemek zorundadır. Ülkemizi, canımızı ve malımızı teröristlere karşı savunma, stratejisi yeterli olmamaktadır. Sadece savunma yaparak kazanabilecek bir savaş yoktur. Ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK Cumhuriyeti kurduktan sonra Yurtta Sulh Cihanda Sulh demiştir. Türkiye Kuruluş Savaşı sürecinde iken 1922’de meclis kürsüsünden Abdülhak Molla’nın şu beytiyle seslenmiştir "Bu mesel il bulur cümle düvel fevz-ü felah, hazır ol çenge eğer ister isen sulh-ü salah" kısacası barış istiyorsak savaşa hazır olmalıyız.

Ülkede işsizlik özellikle gençler arasında giderek artıyor, partinizin bu konudaki ekonomi politikaları nelerdir?

Partimizin ekonomi politikaları, milletimizin karşı karşıya olduğu borçluluk, geçim sıkıntısı ve fakirliğe çare olacak acil önlemlerden oluşan "rahatlatıcı politikalar" bununla eş zamanlı olarak Türkiye’yi geleceğe taşıyacak "kalkınma politikaları" olmak üzere iki ana eksenden oluşmaktadır. Partimiz ekonomik hedef ve politik sürdürülebilir ve yüksek bir büyüme ortamı tesis etmektedir. İşsizliği ortadan kaldırmak için istihdamı teşvik edici bir iş gücü piyasası kurmak, Ar-Ge payını arttırarak bilgiyi ticarileştirmek, girişimciliği kurumsallaştırmak ve yaygınlaştırmaktır.

Sizce Eskişehir nasıl bir kent? (Ekonomik, sosyal yaşam, kültürel)

Eskişehir insanların birbirini ayrıştırıp ötelemediği, adli olayların yok denecek kadar az yaşandığı (uyuşturucu belası hariç) farklı kesimlerden ve farklı kültürlerden insanların kardeşçe yaşadığı sokaklarında huzurun hakim olduğu güzel bir şehirdir. Fakat sosyal ekonomik anlamda gelişmeye ihtiyacı olan bir şehirdir. İnsanımızın sosyalleşmesi demek kafelerde, alışveriş merkezlerinde, parklarda vakit geçirmesi demek değildir. Bunların çokluğu şehrimizi sosyal anlamda iyi bir şehir yapmamaktadır. Gençlerimizin ve vatandaşlarımızın vakitlerini çalmak yerine vakitlerini değerlendirmeleri için daha fazla hizmete ve imkana ihtiyaç vardır. Ekonomik anlamda iş dünyasında dikkat çeken sanayi bölgemizin gelişmesi ve büyümesi adına talepler vardır, fakat çıkar ve menfaatler sebebi ile önü kapatılan bir şehir olma durumundan kurtarılmalı, yatırımların önü açılmalı kolaylıklar sağlanmalıdır.

Eskişehir’de yeniden milletvekili ve belediye başkanı çıkartmak için neler yapıyorsunuz?

Göreve geldiğimizden bu yana bu konuyla ilgili araştırma ve çalışmalar yapmaktayız Eksiklerimiz ve ihtiyaçlarımızı belirledik. Bölgemizdeki mahalleleri ve vatandaşlarımız sık sık ziyaret ediyoruz sıkıntı ve sorunlarıyla ilgili notlar alıp raporlar hazırlıyoruz. Sorunların çözümü noktasında Ar-Ge çalışmaları yapmaktayız. İlk olarak vatandaşlarımıza daha rahat dokunabilmek kolay ulaşabilmek adına mahalle temsilcilerimizi belirledik ve görevlendirdik. Odunpazarı bölgesi kötü ve taraflı bir belediyecilik anlayışıyla yönetiliyor. Vatandaşlarımıza hizmet noktasında ortaya gerçekçi somut projeler koyacağız. İl başkanımızın kongre konuşmasındaki "MHP Eskişehir’de belediye alamaz algısını yıkacağız" sözlerini MHP Odunpazarı teşkilatı olarak kendimize ülkü edindik. Hedefimiz Odunpazarı Belediyesi'ni kazanarak tarafsız, dürüst ve adil belediyecilikle vatandaşımıza hizmet etmektir.

Sizce Eskişehir’in en önemli sorunu nedir ve son olarak ne söylemek istersiniz?

Bu soruyu vatandaşlarımıza sıkça sormaktayız. Buradaki cevaplar Eskişehir’de bölgesel olarak değişmektedir. Merkeze yakın yerlerde çok büyük bir trafik sorunu yaşanırken merkezden uzak yerlerde alt yapı sorunları ile karşılaşılmaktadır. Eskişehir’de tam anlamıyla ve bütünsel olarak bir belediyecilik yapılmamaktadır. Şehir merkezi ve belli bölgeler Avrupa standardının üstünde yapılırken, diğer bölgeler bir köyü andırmaktadır. Tramvay projesi çok güzel ve doğru bir karar olmakla birlikte güzergahlarda yapılan büyük yanlışlıklar şu anda sıkıntılara yol açmakta ve nüfus artışı ile sıkıntılar artacaktır. Bölge sakinlerine sorulmadan, ihtiyaç analizi yapılmadan inşa edilen yapılar, en önemli şu anda tarihi Hamanyolu Caddesi’nde yapılan beton yığınıdır. Bunun gibi örnekler çokça sayılabilir.

Son olarak tüm vatandaşlarımızı selamlar MHP’li bir Eskişehir’de yaşamak dileği ile hoşça kalın.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Editör: TE Bilişim