Kaynak: Manşet Gazetesi

Söyleşi: Tuğba Koçal

Çalışan bir kadınsınsınız ya da pazara gidecek vaktiniz yok. İşte tam da bu noktada devreye "bibakmisinkapinda" giriyor. Instagram üzerinden sebze ve meyve siparişlerinizi veriyorsunuz, satın aldığınız ürünler paketlenip ücretsiz şekilde kapınıza kadar geliyor. Sizce de kulağa hoş gelmiyor mu?

Teknolojinin hızla gelişmesi ile insan hayatını kolaylaştıran pek çok uygulama da devreye girdi. E-ticaret'in yeni nesil örneği "Bibakmisinkapinda" da bunlardan biri. Eskisehir'de kurulan ve tarladaki ürünleri kapınıza kadar teslim eden bu uygulama güzel bir girişimcilik örneği... Sizleri bibakmisinkapinda'nın fikir sahibi Ayşe Avcı ile sohbetimizle baş başa bırakıyorum...

Merhaba, öncelikle bize kendinizden ve Avcı Tarım'dan söz eder misiniz?

Ben Ayşe Avcı. Avcı Gıda Finans Müdürü ve bibakmisinkapinda'nın fikir sahibiyim. Avcı Gıda Firma Sahibi ve bibakmissinkapinda'nın ortağı da abim Ali Avcı. Satınalma ve tedarik konusunda bize her türlü desteği vermesi ve 40 yıllık sektör tecrübesi ile vermiş olduğu destek ile ilerlemekteyiz.

Biraz daha geçmişe gidersek, Avcı'nın serüveni 70'li yıllarda kurucumuz, babamız Mehmet AVCI'nın pazar tezgahında başlamıştır. O yıllarda pazaryerlerinde mantar satan kurucumuz zamanla pazarcılıkta ilerler ve çeşitli meyve ve sebze ürünleri ile faaliyetlerini genişletir. Devam eden yıllar içerisinde tecrübe ve istikrarın bir araya gelmesi ile birlikte 80'li yıllarda hal komisyonculuğuna adım atılır ve Eskişehir'deki faaliyetler genişler. Eskişehir Yaş Meyve ve Sebze Hali'nde büyüyen faaliyetler ışığında artan talebi karşılamak adına ikinci ve üçüncü dükkanlar sırayla operasyona eklenir.

Zamanla komisyonculuk ve perakendede elde edilen deneyim sayesinde Bursa başta olmak üzere bölge illerde özellikle armut, ayva, elma ve kivi olmak üzere meyve ve sebze toptancılığına başlanmıştır. Meyvelerin dalından özenle ve tek tek toplanması, işlenmesi ve paketlenmesi ile birlikte toptancılıkta önemli adımlar atılmıştır.

Değişen tüketici alışkanlıklarına cevap verebilmek ve sektör eğilimlerini önceden görebilmek adına AVCI, 2010 yılında kiraz başta olmak üzere doğal ve yerli meyve ve sebze üretimine adım atmıştır. Bu adım ile birlikte değer zincirinin her bir noktasını hedefleyen faaliyetlere sahip olan AVCI, sürdürülebilir tarım faaliyetlerine hızla devam etmektedir ve her geçen gün daha geniş ve verimli topraklarda çeşitli ürünlerin üretimini gerçekleştirmektedir.

Bundan sonrası için ise AVCI, sektöre yön veren ve tüketici ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılayan şirket olmaya devam edecektir.

"Bibakmisinkapinda" farklı bir girişim örneği. Bu fikir nasıl ve ne zaman ortaya çıktı? O süreçten söz eder misiniz?

AVCI ailesi olarak sektörde sahip olduğumuz 40 yıllık tecrübe sayesinde son tüketici ile yakın bir iletişime sahibiz. Son tüketici ihtiyaçlarındaki yenilik ve değişimleri yakından gözleme şansına sahibiz. Bu kapsamda, günden güne artış gösteren teknoloji kullanımı ve hızlı bir ivme yakalayan e-ticaret eğilimlerinin bizim sektörümüzde de yansımalarını olacağını ve bu yansımalara hızlı ve doğru bir şekilde cevap vermemiz gerektiğini anladığımızda “bibakmışsınkapında” fikrini hayata geçirmeye karar verdik. Ek olarak, değer zincirinin her bir basamağında yer almak ve üretici olarak son tüketici ile direk iletişim kurabilecek olmak bizi çok heyecanlandırdı. Yaklaşık 1 senelik bir değerlendirme ve altyapı çalışmasının ardından fikrimizi hayata geçirmekten ve Eskişehir halkı ile bir arada olmaktan çok mutluyuz.

Öncelikli hedef kitleniz ve amacınız nedir? İnsanlardan nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?

Çok yeni bir platformuz ve fakat çok hızlı büyüyoruz. Bu büyümeyi kontrol edebilmek ve koşar adımlar yerine sağlam adımlar ile ilerlemek adına kendimize “sürdürülebilir büyüme” hedefleri koyuyoruz. Kısa vadeli hedeflerimiz kapsamında öncelikle Eskişehir’de ikamet eden; sağlık, doğallık ve tazelik konu başlıklarına önem veren; yoğun gün içi temposu nedeniyle alışverişe zaman ayırmakta zorlanan ve elbette sosyal medya kullanımı yoğun aileleri hedefliyoruz. Orta ve uzun vadede ise çevre illere ve zamanla tüm ülkeye hizmet vermeyi ve değer katmayı hedefliyoruz.

Hangi sebze ve meyvelerin satışını yapıyorsunuz? Bu ürünler nerede yetişiyor?

Eskişehir Keskin Köyü’nde 150 bin metrekarelik tarlamızda kiraz, erik, domates, biber, patlıcan, kabak, fasulye, barbunya, karpuz başta olmak üzere birçok ürünün üretimini kendimiz gerçekleştiriyoruz. Bu ürünlerin tamamını “Eskişehir’de daha sağlıklı bir gelecek” oluşturabilmek adına tüm gücümüzle çalışarak üretiyoruz. Eskişehir’de çalışmalarımıza ek olarak Bursa, Yalova ve Manisa başta olmak üzere birçok şehirde faaliyetlerimiz devam etmektedir. Örnek vermek gerekirse şeftaliyi Bursa’dan, portakalı Finike’den, elmayı Isparta’dan mevsiminde topluyoruz. Elmanın en sulusunu, üzümün en dirisini, armudun en tatlısını tek tek seçiyoruz. “bibakmışsınkapında” ile de tüm ürünlerimizi sizlere özenle sunuyoruz.

Üretim, sipariş, hazırlık, ödeme ve teslim süreci nasıl işliyor?

Bahsettiğimiz üzere Eskişehir’de büyük ve verimli bir alanda üretim yapıyoruz. Üretimini yapmadığımız ürünleri ise tek tek seçerek topluyoruz. Müşterilerimize kendi çocuklarımıza yedirdiğimiz ve sağlıklı olduğuna inandığımız ürünleri en verimli topraklardan topladığımıza emin olarak güne adım atıyoruz.

Yeni bir platform olduğumuz için şimdilik siparişleri bir sosyal medya platformu üzerinden alıyoruz. Müşterilerimizin talebi üzerine günlük ürün ve fiyat listemizi paylaşıyoruz. Ürünlerimizin taze olduğuna emin olmak ve müşteri memnuniyetini sağlamak adına aldığımız siparişlere ait ürünleri ertesi gün gün doğarken kendi tarlamızdan tek tek topluyoruz. Sonrasında ise özenle paketleyerek dağıtıma hazır hale getiriyoruz. Öğlen saatlerinde özenle paketlenen ürünlerimizin teslimatına çıkıyoruz ve müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre planlayarak gün içinde teslim ediyoruz. Şu an için sadece kapıda nakit ödeme seçeneği sunuyoruz fakat kısa sürede kredi kartı ile alışverişe de adım atacağız.

Eve teslim olduğu için alışverişlerde ürünlerin fiyat farkı yüksek mi?

AVCI ailesi olarak öncelikli hedefimiz müşterilerimizin memnuniyeti ve marka bilinirliğimiz. Bu kapsamda evlere teslimatta hem teslimat ücreti almıyoruz hem de fiyat farkı uygulamıyoruz. Yeni bir platform olduğumuz için her günü yeni bir yatırım olarak görüyoruz.

Şimdilik sadece Eskişehir'de sipariş alıyorsunuz. İlerisi için çevre illerden de sipariş almayı düşünüyor musunuz?

Orta ve uzun vadeli hedeflerimiz kapsamında çevre illere ve zamanla tüm ülkeye hizmet vermeyi ve gıda sektörüne değer katmayı amaçlıyoruz. Bunun için gerekli altyapının temellerini atmaya başladık. Ürünlerimize güvendiğimiz için gerekli altyapı ve iş gücüne sahip olduğumuz an hızlı bir geçiş süreci ile tüm Türkiye’de olacağımıza inanıyoruz.

Bu sistemin başka illerde de örnekleri var mı?

Az sayıda şehirde çeşitli operasyonel modele sahip örnekler görüyoruz. Açıkçası farklı girişimleri görmek bizi mutlu ediyor. Gıda sektörüne değer katmayı hedefleyen her türlü girişim ile birlikte olmak ve onlara tecrübemiz ile destek olmayı çok isteriz.

Bundan sonrası için hedefiniz ve amacınız nedir?

“bibakmışsınkapında” olarak Eskişehir’de güvenilir bir marka algısı oluşturmayı ve bunu sürdürülebilir hale getirmeyi öncelikli hedefimiz olarak görüyoruz. Amacımız Eskişehir’de daha sağlıklı bir geleceği destekleyecek her adımda yer almak ve şehrimizin sağlıklı ve taze ürünlere ulaşmasını kolaylaştırmak. “bibakmışsınkapında” sayesinde AVCI ailesi olarak meyve ve sebze sektöründe üretici ve tüketicinin direkt iletişim kurmasını sağladık, bundan sonrasında ise bu iletişimi geliştirmek ve ileriye götürmeyi hedefliyoruz.

Editör: TE Bilişim