Not: diğer fotoğraflar için galeriyi tıklayın

İstanbul’da müzayedecilik yaparken işi mutfağında öğrenmek için Londra’ya giderek sanat tarihi eğitimi alan Mekin Kılıç, şimdi Eskişehir’de sanatla kafeyi bir araya getiren farklı bir mekan açtı. Kılıç, Mart Sanat Galerisi’nde açacağı kafe ile sanatseverleri sergi gezerken kahve içmeye davet ediyor. Bu farklı ve özel mekanın -Mart Sanat Galerisi-nin öyküsünü Mekin Kılıç’tan dinledik.

Mart Sanat Galerisi adının anlamıyla başlayalım…

Evet, sanat galerimizin ismi adımın baş harfi ve sanat sözcüğünün İngilizcesinin birleşiminden oluştu. ‘M’ harfi Mekin’in baş harfidir. Art ise zaten sanat demek, böylece Mart ortaya çıktı.

Mart ayında açıldınız ama değil mi?

25 Mart 2017 tarihinde karma bir sergi ile kapılarımızı sanatseverlere açmıştık. Ardından Anadolu Üniversitesi Öğretim görevlisi Cemalettin Yıldız’ın sergisini açtık. Faaliyetlerimiz Mart ayından bu yana sürüyor. Her sergimizi büyük bir coşku ile açtık. Sergimiz kokteylinde misafirlerimiz sıcak sohbetlerle, sanatçımızı tanıma şansı buluyorlar.

Nerede Mart Sanat Galerisi?

Sanat galerimizin yeri şu an ESGAZ firmasının bulunduğu binanın hemen yanında...

Bir de kafe mi olacak galerinin yanında?

Sanat eserlerini izlemeye gelenlerin bir şeyler içebileceği, hafif atıştırmalıkların olduğu bir mekan olsun istedik. Bu alanda bir terasımız vardı, orayı kafe yaptık. 16 Eylül tarihindeki açılışımızda kafemiz de hizmet vermeye başlamış oldu.

Sanat Galerisi açmak nereden aklınıza geldi?

Ben 10 yıl kadar İstanbul’da yaşadım. Benim daha önce bir müzayede geçmişim vardı. İstanbul’da müzayedemiz vardı. Bu firma el değiştirdikten sonra sanatçılarla ve galerileri olan dostlarımızla iletişimimiz devam etti. Tablo alma ve satma işlerimiz devam etti. Bunlar olurken ben “Bunun daha profesyonel yapılması gerekmez mi” diye düşündüm ve Londra’ya gittim. Gittiğim yer Sotheby’s dünyanın en büyük müzayede firmalarından bir tanesi. Orada sanat enstitüsü var, burada 6 ay sanat tarihi kursu aldım. Daha sonra fizibilite çalışmaları yaptım, İstanbul’da alanımızda iş yapan çok fazla. Baktım ki Eskişehir’de tanınabilirliğimiz daha fazla olacak. Eskişehir’e gelmeye karar verdim. Artık Eskişehirliyim diyebilirim.

Burada destek aldığınız insanlar oldu mu?

Sonrasında burada kimlerle çalışabilirim diye araştırmalarım oldu. Danışma kurulu oluşturdum. Tüm çalışmaları birlikte planlıyoruz.

Neler olacak Mart Sanat’ta?

Galerimize tanınmış ressamları getirip burada sergi açmalarını sağlayacağım. Ayrıca öykü dinletisi, müzik dinletisi ve şiir dinletisi olmak üzere projelerimiz var. Sergi salonumuz bir müzayede gibi olmayacak. Fiyatları önceden belli olan eserler satışa sunulacak.

Yalnızca sergiler mi olacak, başka sanatsal etkinlikler de olacak mı burada?

Evet, şiir, öykü dinletileri, oyunlar, müzik dinletileri gibi sanatsal faaliyetler de olacak. Bunlardan elde ettiğimiz gelirleri ise farklı alanda kullanacağız.

Sergi salonunuzu hazırlamak ne kadar zamanınızı aldı?

Salonumuz toplam – 225 metrekare alana ulaşıyor. Yeri bulduktan sonra Yaklaşık 5 – 6 ay gibi sürede hazırladık diyebiliriz.

Sanat kenti Eskişehir’de bu farklı konseptin ilgi göreceğini düşünüyor musunuz?

Aslına bakarsanız bunu ben de merak ediyorum. Yaptığımız işin bir benzeri Eskişehir’de yok diye düşünüyorum. Şu an ilk ve özel olma özelliğini taşıyor diyebilirim. Bu aşamada tecrübelerimi ve aldığım eğitimi sanat kenti Eskişehir de kullanmak istiyorum. Galerimizde sanatçılarımız için yılsonuna kadar yapacağımız programlarımız olacak. Buradan tüm sanat tutkunu dostlarımızı galerimizi görmeye davet ediyorum.

https://ci6.googleusercontent.com/proxy/RnNZfQn2o2xpggJQqefCOervMbPIci5mujDPJnvl43kv6Rtxjyh5gHN_JKVzeU-aaGz3pePFgxfoAAtZJZNx8mveVTc-11j98EfuAJVcumUenA=s0-d-e1-ft#https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Editör: TE Bilişim