Söyleşi: Tuğba Koçal

Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi

Toç Bir- Sen Eskişehir Şubesi Başkanı Yüksel Karabağ ile sendika çalışmalarını konuştuk. Sendikalı memurun harcadığı emeğin karşılığında, sendikasız memurdan bir farkı olmadığını ifade eden Karabağ, yetkili sendika olarak imzalanan toplu sözleşme kazanımlarından diğer sendikalara üye olanların hatta hiçbir sendikaya üye olmayanların bile yararlandırılmasının adeletsizlik olduğunu, aralarında bir farkın olması gerektiğini belirtti

Mesleğe ne zaman ve nerede başladınız?

1982 yılında Malatya-Arguvan ilçesinde Veteriner Sağlık Teknisyeni olarak ilk memuriyet hayatıma başladım ve merkez ve çeşitli ilçelerinde 8 yıl görev yaptım. Daha sonra Karamanda 3 yıl ve ardından Sivrihisar ilçemizde 9 yıl görev yaptım. 2001 yılından itibaren Eskişehir Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğünde Tekniker olaraktayin oldum ve halen göreve devam etmekteyim.

Peki, sendikacılığa ne zaman başladınız?

2001 yılında kısa adı Toç Bir- Sen olan Tarım Orman Çalışanları Birliği Sendikası’nın kurulmasının ardından 2003 yılında Eskişehir’de İl Temsilciliği şahsıma tevdi edildi. Kanun gereği şube kurulumu için gerekli sayıyı tamamladıktan sonra seçimli kongre sonucunda Toç Bir- Sen Eskişehir şubemizi oluşturduk. Şu an 2. dönemimizi ifa etmekteyiz.

Toç Bir- Sen olarak hangi meslek gruplarına hizmet veriyorsunuz?

Sendikamız, Memur Sen Konfederasyonuna bağlı olarak tarım ve ormancılık hizmet kolunda faaliyet yürütmektedir. Şehrimizde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının il ve ilçe müdürlükleri, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Mahmudiye Anadolu Tarım İşletmesi, Toprak Mahsulleri Ofisi, Gıda ve Yem Kontrol Laboratuar Müdürlüğü ile; Orman ve Su işleri Bakanlığına bağlı Orman Bölge Müdürlüğü, Orman işletme Müdürlükleri, Orman Fidanlık Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü ve Orman Toprak Ekoloji Müdürlüğü gibi kurumlarda görev yapmakta olan çeşitli unvanlardaki memur arkadaşlarımıza hizmet vermekteyiz.

Üyelerimiz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde; veteriner hekim, ziraat mühendisi, gıda mühendisi, su ürünleri mühendisi, ziraat teknisyen ve teknikeri, veteriner sağlık teknisyeni ve teknikeri ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde görev yapan orman mühendisi ve orman muhafaza memuru ile genel idari unvanlı çalışanlardan oluşmaktadır.

“AMACIMIZ ETKİLİ BİR YETKİLİ SENDİKA OLMAK”

Sendika olarak hedef ve amacınız nedir?

Yetkili sendika olmanın sorumluluğu ile üyelerimizin sosyal ve özlük haklarının korunması ve iyileştirilmesine yönelik mücadelemiz artarak devam etmektedir. Ekonomik gelişmişlikten, büyümeden, refah artışından kamu çalışanlarının payına düşeni almasının mücadelesini verdik vermeye devam edeceğiz.

Hizmet kolumuzda yetkili sendika olmanın yanında etkili sendika olma prensibi ile her zaman hakkın yanında yer alarak üyelerimizin hak ve menfaatlerini korumanın yanında sadece kuruş sendikacılığı değil aynı zamanda milli ve manevi değerleri uğrunda duruş sendikacılığının da mücadelesini vermekteyiz. Sendika olarak yerel teşkilatlarına önem veren bir yapılanmamız var. Gücünü sadece kendisinden ve üyesinden alan bir sendikacılık anlayışımız var. Ve bu gücü de yine kendi üyelerine hak ve kazanımlara dönüştüren bir sendikacılığımız var. Bu bağlamda üyelerimizden aldığımız sorun ve talepler genel merkezimiz iletilmekte ve bütün teşkilatlardan gelen talepler burada etüt edilerek kamu personeli danışma kurulu ve kurum idari kurullarının yanında toplu sözleşme masasında sorunlara çözüm aranmaktadır.

Toç Bir- Sen Eskişehir Şubesi olarak üyelerinize yönelik çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Sendika olarak son derece dinamik bir teşkilatız. Sürekli kurumlarımız ve üyelerimiz ziyaret ederek irtibat ve iletişim halindeyiz. Üyelerimizi işyerlerinde çalışma ortamlarında ziyaret etmeye önem veriyoruz. Bu dinamizm sayesinde üyelerimizle hemhal olmaktayız. Üyelerimizin doğum, düğün gibi mutluluklarına ortak oluyoruz. Hastalık vefat gibi durumlarda yanlarında olarak acılarını da paylaşıyoruz. Özel gün ve programlarda üyelerimizle bir araya gelmeye önem veriyoruz. Özellikle her yıl Ramazanda iftar yemeği vermekteyiz, muharrem ayında aşure dağıtımı yapmaktayız. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve Anneler Gününü çeşitli hediye ve etkinliklerle kutlamaktayız. Bu tür etkinliklerimiz sadece üyelerimizle sınırlı değil tüm kamu çalışanlarımızı da kapsayacak şekilde yapmaktayız.

Yetkili sendika olarak kanunun verdiği temsil hakkına binaen kurumlarımızın lojman ve disiplin komisyonlarında yer alarak üyelerimizin haklarını savunuyoruz. Ayrıca bankalardan alınan maaş promosyon görüşmelerinde komisyonda yer alarak sadece üyelerimizin değil tüm çalışanların lehine olabilecek kazanımı sağlamaya çalışıyoruz.

Bu yılın başında “Gıda Güvenliği” konusunda kamuoyumuzu bilinçlendirmek adına bu konuda hizmet vermekte olan Uluslararası derneğinin uzmanlarının katılımıyla sağlıklı ve helal gıda paneli düzenledik.

Bundan sonrası için Eskişehir’de gerçekleştirmek istediğiniz hedef ve projeleriniz nelerdir?

Sendikamızı, şehrimizdeki gerek sivil toplum kuruluşları ile gerekse kamu kurumları ve şehrimizin yönetimin söz sahibi olan kesimlerle daha etkili ve tanınır hale getirmenin çabası içinde olacağız. Sendikamızın misyon ve vizyonuna uygun ortak çalışmalara önem vereceğiz.

“YETKİLİ SENDİKALI MEMUR AYRICALIĞA SAHİP OLMALI”

Nasıl bir sendikacılık hayal ediyorsunuz?

Yetkili sendika üyeleri ile diğer sendika üyelerinin hatta hiçbir sendika üyesi olmayan kamu görevlilerinin arasında hiçbir fark yok. Yetkili sendika üyesi bir yükümlülük altına giriyor, mücadelesini veriyor ama almış olduğu tüm kazanımlardan hiç sendika üyeliği olmayanlar da aynı şekilde faydalanıyor. Bedavadan geçinme dönemi bitmeli. Bir fark artık olmalı. Zaten İşçi sendikaları imzaldıkları sözlemeden sadece kendi kendi üyeleri faydalanmakta, ayrıca Belediyelerde Yetikili sendikanın üyelerine sözleşme ile Sosyal Denge Tazminatıadı altında sadece o sendikanın üyelerine ödenmektedir.Biz bunun bütün hizmet kollarında da uygulanmasını istiyoruz.

Bunun yanı sıra kamu görevlilerine grev ve siyaset yasağı kalkmasını istiyorum. Devletin kendi memuruna siyaset yasağını koymasına anlam veremiyorum. Bilgili donanımlı ve kamu tecrübesi olan memurların ülke siyasetine kalite ve değer katacağına inanıyorum.

Editör: TE Bilişim