Söyleşi: Nevin Bulut Atak

Haber Kaynağı Manşet Gazetesi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Eskişehir Şube Başkanı Ayhan Arslan ile dernek çalışmalarını konuştuk. Turizm sektöründe faaliyet gösteren Arslan, Eskişehir turizmini de değerlendirdi.

Ayhan Bey merhaba. Öncelikle kısaca sizi tanıyalım.

Eskişehir’de turizm otel işletmeciliği yapıyorum. 2004- 2009 yılları arasında Ticaret Odası Başkanlığı yaptım. 29 Ocak 2017’den itibaren MÜSİAD Başkanlığını yürütmekteyim.

Bize MÜSİAD’dan ve çalışmalarından söz eder misiniz?

MÜSİAD yaklaşık 68 ülkede 181 temsilcilik ve 89 şube ile 12 bin üyeye sahip 16 bin işletmeden müteşekkil, yaklaşık 1 milyon 600 bin kişilik istihdam sağlayan büyük bir kuruluştur. Dünya ve Türkiye’de büyük etkisi olan, çalışmaları olan bir sivil toplum kuruluşu. Biz de çeşitli meslek kuruluşlarından 100’e yakın üyemiz ile Eskişehir ekonomisine, ihracatına, ithalatına katkıda bulunmaya çalışıyoruz.

Üyelerimiz Eskişehir Ticaret Odası veya Eskişehir Sanayi Odası üyelerinde oluşuyor. Eskişehir’in işadamları ve sanayicilerinden müteşekkil bir derneğiz. Üyelerimizin dünya ve Türkiye genelinde yaptıkları ticaret, ithalat, ihracat ile ilgili yaşadıkları sorunları çözmek, onlara destek olmak amacıyla kurulmuş bir derneğiz. Üyelerimize yönelik çalışmalarımız genellikle onların bürokrasideki sorunlarıyla ilgili oluyor. Bunun dışında eğitim çalışmalarına önem veriyoruz. KOBİ’lerin eğitim çalışmalarında, kredi kullanımda yaşanan sorunlar varsa bunların çözülmesinde üyelerimize destek sağlıyoruz. Üyelerimizi işyerlerinde rutin olarak ziyaret ediyoruz. Onların sorunlarıyla ilgili konuşarak onlara yardımcı oluyoruz.

MÜSİAD olarak gerçekleştirmek istediğiniz projeler var mı?

Üyelerimizin faydalanabileceği, sosyal donatıları, büyük toplantı salonları olan bir mekanı MÜSİAD’a kazandırmak istiyoruz. Onların çalışanlarıyla beraber faydalanabilecekleri seminer ve toplantı salonları olan bir yer yapmayı istiyoruz.

ESKİŞEHİR’E GELEN TURİST BİR GÜNDE DÖNÜYOR

Biraz da iş hayatınızdan konuşalım. Turizm sektöründe faaliyet gösteriyorsunuz. Eskişehir turizmini nasıl buluyorsunuz?

Tarihi Odunpazarı bölgesinde Arslanlı Otel isminde bir butik otelimiz var. Bir de şehir merkezinde Has Termal Otel işletmemiz var. Eskişehir turizmine bu şekilde katkıda bulunmaya çalışıyoruz.

Eskişehir turizm açısında çok bakir bir yer. Daha iyi olabilecek, daha çok performans alınabilecek bir şehir. Eskişehir ile ilgili insanların büyük bir ilgileri, merakları var. Bu Eskişehir olarak turizm gelirlerinden daha fazla faydalanabilmemizi sağlayabilir. Ama şu anda şehrimize gelen turistler ya günübirlik olarak geliyor ya da en fazla bir gece kalıyorlar. Onların Eskişehir’de daha fazla konaklama imkanı sağlarsak bu şehre de katkı sağlar. Bu şekilde şehir olarak daha fazla turizm geliri elde edebiliriz.

Turistlerin Eskişehir’de kalmaları için sizce neler yapılmalı?

İnsanların Eskişehir’de konaklamasını sağlayacak bazı aktiviteler yapmak lazım. Maalesef sadece parkları ve müzeleri gezmekle zaman geçmiyor. Bunlar bir günde tamamlanabiliyor. Turistlerin Eskişehir’de daha uzun süre kalmalarını sağlayacak özellikler de gerekiyor. Örneğin termal turizmden faydalanmak lazım. Bunun için de daha iyi tesislere, daha komplike tesislere ihtiyaç var. Kızılinler projesi gerçekleşirse orada yapılacak yatırımlarla konaklama süresi arttırılabilir diye düşünüyorum.

Editör: TE Bilişim