Büro Memur Sen Şube Başkanı Ali Selim Aktaş ile sendika çalışmaları hakkında konuştuk. Üyelerinin sorunlarından söz eden Aktaş, yetkili sendikanın son 3 yıldır kendileri olduğunun altını çizdi.

Sendikacılığa ne zaman ve nasıl başladınız? Kaç yıldır sendika başkanlığı görevini sürdürüyorsunuz?

Memur Sen Konfederasyonu Büro Memur Sendikası’nı 24 Ekim 2010’da tanıdım ve benim fikirlerimle uyuşan bir yapısı olduğunu fark ettim. Sendikaların devletle taş atan, kapı pencereyi indiren, halkın iradesi ile seçilen hükümete sövercesine tavır alan söylemlerde bulunan bir yapıda olmamalı. İşte Memur Sen tam da bu noktada aradığım özellikleri taşıyordu. Büro Memur Sen benim üye olduğum tarihlerde Kütahya’ya bağlı bir temsilcilikti. 2011 yılında ise şube oldu. Ben de 2016 yılından beri Eskişehir Büro Memur Sen Şube Başkanlığı görevini yapıyorum. Bugün itibariyle üye sayımız 913’e yükseldi. İlimizde bizim hizmet kolumuza dahil üye olabilecek toplam kamu çalışanı sayısı yaklaşık 2 bin 100’dür. Bazen “Biz Eskişehir’de yetkili sendikayız” diyen sendika başkanları oluyor ama hepsi balon. Bizde her şey objektif. Eskişehir’de kimin yetkili olduğunu kimin sayısal çoğunluğunun olduğunu tutanaklar belirler. 2015, 2016, 2017 yıllarında yetkili sendika Eskişehir’de Büro Memur Sen’dir.

Üyelerinizin en temel sorunları nelerdir?

Üyelerimiz pek çok iş kolunda faaliyet gösteren memurlardan oluşuyor. Örneğin nüfus çalışanlarımızın iş yükü aldı başını gidiyor. Vatandaşımıza daha iyi hizmet verebilmek için çalışma kapasitelerinin üzerinde performans harcıyorlar. Fakat eleman yetersizliği, fiziki çalışma koşullarının sıkıntısı, fazla mesai ödemesi ayda 50 saat olması, göçmenlerin nüfus işlemlerinde iletişim sıkıntıları, para tahsilatı ile ilgili sorumluluk, güvenlik eksikliği, idare baskısı gibi sorunlar yaşıyorlar. Biz bu sorunları kurum idarecilerimizle paylaşıyoruz, genel merkezimize bilgi veriyoruz. Mecliste Plan Bütçe Komisyonu’nda, İçişleri Bakanlığı Komisyonu’nda görev alan milletvekilleri ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’ne hazırladığımız raporları gönderiyoruz. Eskişehir bu konuda mülki amir yönünden çok şanslıdır. Valimiz nüfus idaresi çalışanlarımızı ziyaret eder, elinden gelen desteği verir.

SGK Kurumu’nda önceki yıllarda özellikle Maliye Bakanlığı’nda belli çalışma süresini dolduran ve 4 yıllık üniversite mezunu olan memurlar, çıkarılan kanunlara eklenen geçici maddelerle yapılan sınavlar sonucunda defterdarlık uzmanlığı ve gelir uzmanlığı kadrolarına atanmışlardı. İlgili kadrolara atanan uzmanlar maliye bakanlığının taşra birimlerinde çalışmaya devam etmektedirler. Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde çalışmakta olan binlerce memurda Maliye Bakanlığı’nda ve diğer bakanlıklarda yapılan düzenlemelere binaen SGK bünyesinde de kurum içi uzmanlık sınavı açılmalıdır ve kurumda denetimdeki çift başlılık kaldırılmalı ve il müdürlüklerinden bağımsız bürolar kurulmalıdır.

Gençlik ve Spor Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nde çalışan sivil memurlar, 15 yıldır görevde yükselme sınavının açılmasını bekliyorlar. Bur süreçte üniversiteyi bitiren, yüksek lisans yapan oldu, fakat sınav yok. İnşallah 2018’de bu konuda adımlar atılacaktır. Bununla ilgili sendikamız 2017 Kasım ve Aralık ayında yapmış olduğu çalışmalar neticesince, her iki kurumda olumlu adımların atılacağına inanıyoruz.

Adliye çalışanlarımızın ise iş yükü anlatılmaz, yaşanır denecek vaziyette. Fazla mesai yok, nöbet izni yok, kurumun yapısından dolayı memur- amir ilişkisi çok zayıf, iş yükü zabıt katipleri ve mübaşirlerin başında, yemek ve otopark sıkıntısı var. İnşallah bu sene adliyede yetkili sendika olacağız ve yetkili sendikanın vermiş olduğu güç ile adliyede problemleri çözeceğiz. Meteorolojide havacılık tazminatlarından çalışanların yararlanma oranlarının arttırılmasını sağlayacağız.

ÜYESİNE HİZMET EDEN SENDİKA

Üyeleriniz için bugüne kadar neler yaptınız, ne gibi kazanımlar elde ettiniz anlatır mısınız?

İlk önce sendikamızı tanıttık, elimizden geldiği kadar bütün kurumlarda üyelerimizi ziyaret ederek sorunlarını dinledik. Bazen onlarla ağladık, bazen güldük, yardımlaştık, beraber eğitim aldık, beraber gezdik, beraber fidan diktik. 15 Temmuz’da saat 23.45’te Büro Memur Sen sokakta idi. Anında üyelerimize ulaştık ve sonraki günlerde üzerimize düşen maddi ve manevi yükümlülüklerimizi yerine getirmeye çalıştık. 15 Temmuz şehitlerimiz ile tüm şehitlerimizin ailelerinin ziyaret ederek ettik ve maddi manevi destek olduk. Cenazesi olan ve talep eden arkadaşlarımızı evlerinde veya camilerde mevlit okuttuk. Kadınlarımızı, çocuklarımızı ve yaşlılarımızı hiçbir zaman unutmadık.

2016 yılından beri farklı zamanlarda ücretsiz gezi programları düzenledik. Her yıl düzenli olarak Çanakkale gezileri yapıyoruz. Her kurumda yapılan ve yapılacak sınavlarda eğitim programları tertip ettik. 167 kişiye Adliyede uzlaştırmacılık yapabilmeleri için eğitim verdik. Bu 167 kişiden 166’sı bu belgeyi aldı. Sınavlar için kitaplar dağıtık. Eğitime 2017 yılında yaklaşık 27 bin TL, 2018 yılında  ise 32 bin TL bütçe ayırdık. Kamu çalışanlarımızın yakınlarından veya çevresinden muhtarlardan aldığımız bilgi doğrultusunda 2017 Ramazan ayında 40 aileye erzak 25 yetim çocuğa bayramlık verdik.

Kamu çalışanlarımıza haksız yere zulüm eden egolarını tatmin etmeye çalışan idareciler ile mücadele ettik. Eskişehirimizi ve kamu çalışanlarımızı seviyoruz. Hiçbir zaman popülist olmadım, ayrım yapmadık, ötekileştirmedik. Ama devletimize ve milletimize bakış açısı bölücülük ve ihanet olanları üye olarak almadık. Bize devleti ve milleti için çalışacak üye lazım. Doğru oldun mu Rabbim yardım ediyor. 2018’de yılında yurt dışı eğitim için program çalışıyoruz. Kurumlarda kreşlerin, işyeri hekimlerinin olabilmesi, kütüphanelerin açılması için çalışmalar ve etkinliklerimiz olacak. Bu sendika güzel ve sıcak bir sendika tüm kamu çalışanlarımızı bekliyoruz. 

Editör: TE Bilişim