Eskişehir Sağlık-Sen İl Divan toplantısını gerçekleştirdi. Divan konuşmasını yapan şube başkanı Hasan Hüseyin Köksal şunları söyledi; "Sağlık çalışanları 2002 de sağlıkla dönüşüm ile beraber büyük fedakârlık göstererek halk memnuniyet oranını % 86'lara kadar çıkardı! Sağlık bakanlığının yaptığı tespitlere bizzat sayın bakanımızın açıklamalarında olduğu gibi bir hemşire, bir ebe, bir sağlık çalışanı Avrupa’daki meslektaşlarına göre 5 kat fazla çalışıyor.

Covid illetinin hayatımıza girmesi ile birlikte Avrupalı meslektaşlarımızın 10 kat fazla iş yükü ile çalışmaya başladık! Evet cephede savaşma sırası bizde bunu biliyoruz! Şimdi vatan ve millet için şehit olma sırası bizde bunları bilerek savaşıyoruz!

Sağlık çalışanlarını üzen noktaları sizlerle paylaşmak istiyorum!

Bugün ilimizin büyümesi refahı katma değerine yön veren iş adamları, STK başkanları, oda başkanları aramızda. Sağlık sen il divanına neden katıldığını merak edenler için Anadolu’nun başkenti Yunus’un şehrinden sesleniyorum!

Sağlık çalışanı kan ağlıyor!

Bütün siyasilerimiz Avrupa’da insanlar hastanede ölüyor, çalışanlar bıraktı gitti, huzur evleri sağlık çalışanı ve hasta bakıcıların ölüm korkusu ile iş bırakması sebebi ile sağlıkta sosyal devlette parmak ille gösterilen İspanya da İtalya’da her yer ölüme terk edilmiş insanlar ile dolup taştığına bütün dünya şahit oldu! Ülkemizde fedakâr bir şekilde 15 gün 24 saat esasına göre kurum nöbetine geçen huzur evi ve yaşlı bakım evleri çalışanları ailesinden eşinden çocuklarından 15 gün sosyal hayatından ödün vererek kurumlarına nöbete girdiler!

Bu kahraman kurumun Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı çalışanlarının temsilcileri ve idarecileri aramızda onları canı gönülden teşekkür ediyor kuvvetli bir alkış istiyorum! Hastanelerde covid servislerinde hasta refakatçisi bulunamadı! Pozitif olan çocukları, anne babalarının hastane önlerine bıraktıklarına sağlık çalışanları olarak şahit olduk!

Sağlık ordusu olarak önce Vatan dedik, önce millet önce devlet dedik! Vatan olmadan evlat olmaya devlet olmadan anne olmaya gerek olmayacağının bilinci ile evlatlarımızı ailemizi anne babamızı aylarca görmeyerek en büyük fedakârlık yaparak ve bu fedakarlığın hiçbir ücret ile ödenemeyeceğini bilerek hastanelerde sabahladık!

Hakkınız ödenmez diyerek alkışlar ile selam durulan sağlık çalışanlarına hakların ödenmediğini. Haykırmak için buradayız! Meslek gruplarında en düşük memur maaşını alanları kelime oyunları ile veriyormuş gibi yapanların yanlışlarını dile getirmek için buradayız! %100 tavan döner sermaye ödeyeceğiz diyerek çıkılan yolda vatandaş gözünde % 100 zam verilmiş algısı oluşturmak isteyenlere karşı, iş dünyamıza STK başkanlarımıza şehrimize yön verenlere hiç bir özlük hakkı almadığımızı anlatmak İçin buradayız! Ambulansta görev yapan doktora 5000 TL Paramedik arkadaşa 1600 TL At kardeşime 1200 TL  Covid ile burun buruna gelen şoför kardeşime sıfır TL aldığını haykırmak İçin buradayız !

Serviste yoğun bakımda 24 saat hizmet veren bir ay döner alıp bir ay döner alamayan sağlık ordusunun haklı serzenişini dile getirmek için buradayız! Avrupa’da bir aile hekiminin baktığı hasta sayısı 2000 iken ülkemizde ortalama 3700-4000 hasta iken iş yükü en çok artan aşılama, ev ziyaretinde hasta yükünde en çok bedel ödeyen aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanı iken ödüllendirme de sizler yoksunuz denilen aile sağlığı merkezilerimin dertlerini sizler ile paylaşmak için buradayız!

Covitin zirve yaptığı dönemde 3 basamak yoğun bakımda çalışan normalde 2 ağır hasta ya bakarken zorlanırken baktığı hasta sayısı 4 hastaya kadar çıkan Ayşe hemşirelerin sesi olmak için buradayız! Gece gündüz demeden gece saat 3 lere kadar çalışan köy köy kasaba kasaba gezen filyasyon yapan test alan aşı yapan Ayşe ebelerin Fatma hemşirelerin sesi olmak için buradayız! Covid bulaşırken meslek ayrımı yapmazken sağlık bir bütün her çalışan risk grubunda iken hastanenin bütün evrak işleyiş fatura kısmına bakan memur Ali güvenlik Veli hasta bakıcı Osman abi için buradayız!

Yöneticilerimiz bakanlık bürokratlarımız toplantılar yaparak ani kararlar ile her gün servis aç servis kapat hastaneler arası geçici görevlendirme yaparken hayat düzeni değişen bugün covit yoğun bakımda yarın bir diğer serviste çalışan sağlık ordusu için buradayız! Hedefler konurken rakipler Almanya, İspanya, Fransa Amerika ama fazla mesai ödenirken, döner sermaye hesaplanırken, Covid desteği verilirken Afrika gibi düşünen bürokratlarımızı dile getirmek için buradayız! Yatırımları anlatırken lüks 5 yıldızlı otel konforunda hastaneleri anlatırken içinde son sistem teknolojiye donatılmış cihazları anlatırken içinde fedakarca, gece gündüz demeden hizmet veren sağlık çalışanlarını unutanları anlatmak İçin buradayız! Ne 5 yıldızlı otel konforu veren binalar nede son sistem cihazlar hayat kurtarıyor asıl mesele önce devlet önce millet diyen fedakâr sağlık çalışanı olduğunu hatırlatmak İçin buradayız!

 İş yükü artarken, yıllık izinler yanarken üzerimizde yöneticisi baskısı varken, hakkını ararken yeri değişen, eleştirince sürülen, sesi duyulmayan sağlığın meleklerini anlatmak için buradayız! İş dünyası başarıyı yakalarken işçisi, vardiya amiri, mühendisi, CEO’su beraber omuz omuza veriyorsa başarılı oluyor! Hayat her gün enflasyon ve hayat pahalılığı karşı karşıya iken giderlerimiz artıyor gelirlerimiz azalıyor! İşe yeni başlayan mesleğe umutlar ile başlayan askeri ücret altında memurluğa adım atan genç sağlık ordusu için buradayız! İzin aldığımızda diğer arkadaşımız fazla çalışırken bütün memurlar haftalık 40 saat mesai çalışırken en az çalışan sağlık çalışanı haftada 75 saat mesai yaparken en değersiz hale getirilen meslek grubu olduğunuzu dile getirmek için buradayız!

663 sayılı sözleşmeli yöneticilik başladığından beri tek hedef rakam istatistikler ile mevcut makamlarını korumak için sağlık çalışanı ezilir ise ezilsin devlete küser ise küssün diyenler için buradayız!

Sağlık sen ailesi olarak Covid dönemi devam ederken yoğun iş temposuna ek olarak İzmir depremi, yangın bölgesine giden sağlıkçı kardeşlerim devam eden sınır hattında 8 yıldır savaşa destek veren ama hakkı ödenmeyen sağlık ordusu İçin buradayız! Suriye bölgesine uzman doktor ile görevlendirilen Şırnak başta olmak üzere kalacak yeri olmayan helikopter ile şehit ve yaralılar İçin canı pahasına hizmet veren 2 ay geçici görev süresinde 5000 TL üstüne para kaybeden doktorlarımız İçin buradayız!

İş yükü yormuyor bizi artık mesele para da değil! İnsanca değer görmek istiyoruz! Bizlerin bir anne bir baba bir aile olduğumuzu unutup kendi doğrularını bizlere zorla kabul ettirmeye çalışanlar için buradayız! Covid döneminde diş tedavisi yasak, kanal yapmak yasak deyip diş hastanesi çalışanlarını başta diş hekimlerimizi filyasyona gönderip aylık kazançlarını sıfırlayanları dile getirmek için buradayız!

 Dünya sınıfta kalırken, ülkemizi zor sınavda güçlü kılan, halkımıza en iyi hizmeti sunan fedakâr cefakâr sağlık ordusunun sesi olmak için buradayız! Sağlık sen ailesi olarak şahsım temsilcilik, Başkan Yardımcılığı, 8 yıldır Şube Başkanı olarak her platformda doğru ve hakkaniyet noktasında adalet terazisinden şaşmadan sağlık ordumuzun verdiği destek 5000 üyemizin gür sesi olmak için her gün Sahada olduk!

 Sağlık sen ailesi olarak hem normal mesleğimizin gereğini hem de sağlık ordusunun ihtiyaçları için sahada olduk! Bu süreçte çalışanlarımızın talepler ini kurum amirlerine siyasi iradeye ilettik. Halk ile hizmet noktasında terazi dengesi olarak elimizden gelenin en iyisini yaptık!

Güçlü teşkilatımız ile yıpranan ağır iş yükü altında kalan sağlık ordusuna moral gezileri düzenledik! Her gün sahada olarak korkusuzca eğilmeden bükülmeden durmadan yorulmadan onların sesi olduk! İş dünyasından beklediğimiz askeri ücretin altında kalan hemşire, ebe, memur, şoför bu kutlu ailenin haklarını sizlerde bize destek olarak dile getirmenizi istiyoruz! Alamadığımız döner sermaye yerine asker, polis öğretmen memur imam gibi tek maaş alarak alın terimizin karşılığını istiyoruz! 35 sene hizmet edip 3500 TL emekli maaşına mahkûm olmak istemiyoruz! Her gün haberlerde ve sosyal medyada görüyorsunuz başta doktorlarımız yurt dışı olmak üzere özellere geçip istifa ediyor! 20 yılda ilmek ilmek dokunan güçlü sağlık sisteminin çökmesini istemiyoruz!

 Hekimlerimiz için sağlık sen ailesi olarak en çok çalıştay yapıp hak arayan yetkili sendika olarak en çok iş yapan en çok mesai harcayan ama en az kazanan ülke olarak görülmek istenmiyoruz! Sağlık bir bütün diyoruz hangi taşı oynatır iseniz sistemin çökeceğini hatırlatmak istiyoruz! Sağlık ordusu zor durumda, sağlık ordusu yorgun, artık yollarsa işe giderken uyuyoruz! Acil istihdam edilmesi çalışan sayısının artması gerektiğini buradan dile getiriyoruz!

 Sağlık çalışanı üstündeki yönetici baskısı için başta il müdürlüğümüzü daha dikkatli saha kontrolü yapmaya davet ediyoruz! Çalışanlar için anketler yapıldığı anda ne durumda olduğumuzu herkes görecektir! Sorunları saklamak, üstünü örtmek herkesin parmak ısırarak baktığı sağlık sisteminin geldiği noktanın çökme noktasına doğru gittiğini buradan dile getiriyoruz!

Sağlık sen ve Memur-sen ailesi olarak beraber aynı mahalleden geldiğimiz beraber aynı noktada buluştuğumuz bu ülkenin en zor zamanlarında 17/25 Aralık, gezi olayları, 15 Temmuz vakası sağlık sen ve Memursen olarak duruşumuz nettir! Dost acı söyler acil bir şeyler yapılmalı!

 Sahanın sesi duyulmalı diyoruz! Güçlü devlet güçlü Türkiye büyüyen ülkeden Sağlık sen olarak payımızı istiyoruz! Memur güçlü ise devlet hep güçlüdür! Sağlık çalışanları vaat değil artık gerçekle yüz yüze olmak istiyor! Yıllardır beklediği 3600 ile kucaklaşmak istiyor!

 Bu zor günleri beraber aşacağız iş dünyamız üretecek bizler hizmet edeceğiz! Beraber kazanır isek beraber refahımız artar ise beraber daha ileriye emin adımlar ile gideriz! Sevgili konuklar bilmeniz gereken en ince nokta tatili olmayan 7/24 kesintisiz çalışan sorunsuz hizmet vermeye çalışan bir ordunun sesiyiz! Sağlık sen ailesi olarak yetkili sendika olarak Günyüzü’nden Sivrihisar’a, Çiftlerden Mihalgazi’ye, Sarıcakaya’dan İnönü’ye, Alpu'dan Beylikova’ya bir büyük aileyiz!

 Sağlık sen ailesi olarak neler yaptığımızı slayt gösterimizde izlediniz! Bu zor süreçte bile halkımızın dertleri sorunları için başta mahalleler olmak üzere 21 mahallede 21 yerel esnaftan alışveriş yapılarak 210 aileye ramazan yardımı yapıldı. 1000 çocuk giydirildi.

 Bunların dışında ilimizde;

Zor süreçler de sahaya çıkan hükümeti ve siyasi iradeyi eleştiren her siyasi iradenin hatasında sağlık seni hedef gösterenlere iki çift sözümüz var! Sağlık sen doğrunun, haklının mazlumun yanında haksızlığın zulmün karşısında dimdik duran sivil toplum kuruluşudur!

 Masada bizler sessiz çoğunluğun sesi olarak sahada serviste ne konuşuyor isek idareye siyasete aynı tonda konuşuyoruz! Yeni türeyenler gibi sahada ayrı Aslan idareye gelince kuzu olmuyoruz! Tek bir hedefimiz var güçlü yüzü gülen işe gelirken koşarak gelen sağlık ordusu için gece gündüz çalışmak!

Sorunlarımızı dinlendiniz dertlerimize ortak oldunuz! Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Şahsım ve yönetim kurulum başta olmak üzere bizlerde bu hizmet yarışında emek veren temsilcilerimize, ilçe başkanlarımıza engelli komisyonumuza kadınlar kolumuza teşekkür ediyorum! Çıraklık ve kalfalık dönemi ile 8 yılı geride bırakıyoruz! Ustalık dönemi ile önümüzdeki 4 sene Allah’ın izni sağlık ordusu ve sağlık senin neferleri ile sağlık çalışanlarının genç dinamik bir kadro ile hizmetinde olacağız…"

Editör: Mustafa YILDIRIM