Eskişehir'de bir grup Sağlık-Sen üyesi, Eskişehir Devlet Hastanesi önünde döner sermaye sistemine tepki göstermek için "tabutlu" eylem düzenledi. Ellerinde dövizler hükümete seslenen sağlık çalışanları “hekim dışı personel, fatura ve performans sistemine köle edilmemelidir” dedi.

İmam cübbesi giyerek açıklamalarda bulunan Sağlık Sen Eskişehir Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal, “İlimizdeki Başta Eskişehir Devlet Hastanesi olmak üzere, tüm sağlık kuruluşlarında hekim dışı personel sıfır TL ek ödeme almıştır. Yunus Emre Devlet Hastanesinde ise sadece yoğun bakımlar acil servis ve özellikli birimler ek ödeme almıştır. Gün itibari ile devlet hastanesinin servis yatakları toplam 335 yatak boştur. Hastanede görev yapan yaklaşık 30 hekim devletten aldığı sabit ücreti dahi karşılayacak kadar hasta bakmamaktadır. Yaklaşık 50 hekim ise sabit ücreti karşılayacak kadar performans katkısı yapmaktadır. Bu ay dağıtılan 4 milyon TL dağıtılabilir döner sermaye payının yaklaşık 3 milyonu sabit ücretlere aktarılmıştır. Ağustos ayı bayram tatili ve yıllık izinler sebebi ile birçok klinikte gelir düşüklüğü oluşmuştur” dedi.

 BU SİSTEME KÖLE EDİLMEMELİ

“Büyüyen Türkiye de hekim dışı personel fatura ve performans sistemine köle edilmemelidir” diye Köksal,  “Sağlık çalışanlarının maaşlarındaki düşüklük, ek ödeme ile giderilmeye çalışılıyor. Mevcut sistemde, maaş, maaşa ek olarak sabit ek ödeme ve çalıştığı kurumun performans ve gelir gider dengesine göre döner sermaye ödeniyor. Ancak gelinen noktada sağlık çalışanları sabit ek ödemeye mahkûm edilmiş durumdadır. Aldıkları ek ödeme emekliliğe yansıtılmadığından başka bir mağduriyet yaşanmaktadır. Gelir-gider dengesinde gün geçtikçe makas açılmaktadır. Hastanelerin tıbbi cihaz ve malzeme giderleri her yıl artmasına rağmen özellikle SGK’dan elde edilen gelirler aynı kalmaktadır” diye konuştu. .

DÖNER SERMEYE ÖNERİLERİ ARTIRILMALI

Çözüm önerilerinden bahseden Köksal şunları aktardı: Döner Sermaye Yükünün azaltılması ve sağlık personelinin döner sermayelerinin artırılması için çözüm önerilerimiz; Bir an önce SUT fiyatları artırılmalı ve hastanelerin gelirleri artırılmalı böylece dağıtılacak döner sermayelerde de bir rahatlama sağlanmalıdır. Sağlık çalışanlarının mağduriyetinin giderilmesi için, dağıtılabilir döner sermaye oranının artırılması, döner sermaye üzerinden yapılan ödemelerin azaltılması ve bazı giderlerin genel bütçeden karşılanması gibi seçenekler hayata geçirilmelidir. Ayrıca, özellikle hastanelerde girişimsel ve girişimsel olmayan şeklinde ayrı ve daha garantili alternatif havuz sistemleri geliştirilmelidir. İnanıyoruz ki bu zor günlerimizi hep birlikte çalışarak aşacağız.”