Erişkin hastalar sıklıkla bir takım ağrılardan şikâyet ederler. Bu ağrılar genellikle; diz kireçlenmeleri, kas tendon yaralanmaları, kronik tendinitler (tenisçi dirseği, golfçü dirseği, aşil tendini, plantar fasit vb),omuz eklemiyle ilgili kas ve tendon rahatsızlıkları nedeniyle meydana gelir. Genellikle ağrılar yavaş yavaş başlar ve zamanla artarak devam eder. Yaşam kalitesini etkileyen bu rahatsızlıkların tedavisinde son dönemde PRP yönteminden yararlanıldığını belirten Özel Medline Eskişehir Hastanesi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ahmet Bozkurt , konuyla ilgili bilgilendiriyor.

PRP özellikle son 5 yıldır giderek artan bir şekilde çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaya başlanmış yeni ve doğal bir tedavidir. Başlangıçta daha çok kozmetik ve anti-aging amaçlı kullanılmış olsa da son dönemlerde özellikle kas iskelet sistemi hastalıklarında da kullanılmaya başlamıştır. Medikal bir tedavi olduğu için uzman doktorlar tarafından uygulanması gerektiğini belirten Op.Dr.Ahmet Bozkurt, PRP uygulamasının nasıl gerçekleştirildiğini aktarıyor.

PRP nasıl elde edilir?                                               

Hastadan yapılacak uygulamaya göre yaklaşık 10-20 cc kadar kan alınır. Bu kan özel olarak bu iş için hazırlanmış sistemlere konarak belli işlemlere tabi tutulur. Hastanın kan hücreleri dibe çöktürülüp üst kısımda trombositten zengin, mililitrede 1.5 milyona kadar trombosit yoğunluğuna sahip olan bir jel elde edilir. İşte buna PRP adı verilir.

PRP vücutta nasıl etki eder?

Trombosit temelde kanın pıhtılaşmayı sağlayan elemanı olup içeriğinde büyüme faktörü ve bazı doğal koruyucu maddeler içerir. Trombositten zenginleştirilmiş plasma sıvısı doğal bir ilaç gibi etki gösterir. Yaralanmanın ve zedelenmenin olduğu tendon kıkırdak gibi yapıların iyileşmesini hızlandırır.

 

PRP nasıl uygulanır?

 

PRP çoğunlukla lezyon ve lezyon çevresine yapılır. Genellikle ayda 1, arayla 3 aylık dönem içinde 3 enjeksiyona kadar yapılabilir. İlk veya ikinci enjeksiyondan sonra tam iyileşme olabilir. 

 

PRP hangi hastalıklarda uygulanır?

 

Diz kireçlenmeleri, kas tendon yaralanmaları, kondramalazi patella, pataller tendinit, kronik tendinitler (tenisçi dirseği, golfçü dirseği, aşil tendini, plantar fasit vb), omuz eklemiyle ilgili kas, tendon rahatsızlıklarında uygulanabilir.  

PRP tedavisi kimlere uygulanmaz?

Trombositopeni ve pıhtılaşma bozukluğu gibi kan hastalığı olanlar, antikoagülan tedavi alanlar, aktif enfeksiyonu bulunan, kanser ve kanser şüphesi olan hastalara uygulanmaz. Kemoterapi alan hastalarda tedavi oranı düşeceğinden 5 yıl sonra önerilmektedir. PRP uygulanmasından 1 hafta öncesi ve 1 hafta sonrası analjezik antienflamutuar ilaçlar kullanılmamalıdır. Kortizon tedavisi eğer alıyorsa 1-1,5 ay önceden kesilmelidir. Son 1 ay içerinde eklem içine steroid enjeksiyonu yapılmamalıdır. 65 yaş üstü ve sigara içen kişilerde trombosit sayısı azalıp ve kalitesi bozulacağı için başarı oranı da düşer.

PRP uygulamasının yan etkisi var mıdır?

PRP yönteminin yan etkisi yoktur. Yalnızca yapıldığı bölgede geçici bir ağrı ve şişme yapabilir. Bu etki 1-2 gün içinde kendiliğinden geçer ve herhangi bir zararı yoktur.

                                              

 

Editör: TE Bilişim