kADİR ÇETİN 
ESKİŞEHİR (İHA) - Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Ahmet Akın, günümüzde astım hastalarının sayısında artış olduğuna dikkat çekerek, bugünlerde yaşanan hava değişimlerinde hastaların muhakkak gerekli tedbirleri alması gerektiğini kaydetti. 
Eskişehir Özel Sakarya Hastanesi’nde görevli Uzman Dr. Akın, nisan-mayıs aylarında, gerek alerjik nedenlerle gerek hava değişimleri nedeniyle astım hastalarının sayısında ve astım krizlerinde artışlar gördüklerini söyledi.
Dr. Akın, astım hastalarına önerilerde bulunarak, “Astım hastalarımıza ve astım olabilecek şekilde nitelendirdiğimiz hastalara önerilerimiz; bu hava değişimlerinde, soğuk ve sıcak değişimlerine çok fazla girmemeleri. Dışarıya çıkacakları vakit üzerilerine mutlaka koruyucu bir kıyafet almaları ve tozlu bir ortam oluşacaksa o ortama toz maskesiyle girmelerini önermekteyiz. Ayrıca alerjik astımlı hastalarımızdan da bu konularla alakalı daha dikkatli olmalarını istiyoruz” dedi.

“ASTIM HASTALARI TEMMUZ-AĞUSTOS GİBİ RAHATLAR”
Astım hastalarının temmuz-ağustos ayları gibi şikayetlerinin azalacağını ve rahatlama yaşayacağını da aktaran Akın, “Astım hastaları için özellikle bu geçiş dönemleri yaz aylarına risk arz etmektedir. Yaz ayları, özellikle temmuz-ağustos ayları astım hastalarının rahatladığı, şikayetlerinin daha az olduğu dönemlerdir. Eylül-ekim aylarında yeniden bir hava değişimi, polen salgınları, grip salgınları ortaya çıkacaktır. Bu aylarda da yine dikkat etmemiz gerekmektedir. Savunma sistemimizi güçlendirici beslenmek, ağır egzersizlerden kaçınmak, tozlu ve dumanlı ortama girmemek gerekmektedir. Hastaların mevcut tedavileri varsa bunlara da harfiyen uymaları gerekecektir” diye konuştu.

“60 YAŞ ÜZERİ CİDDİ ASTIM OLAN HASTALARDA NADİREN DE OLSA ÖLÜMLER ORTAYA ÇIKMAKTADIR”
“60 yaş üzeri ciddi astım olan hastalarda nadiren de olsa ölümler ortaya çıkmaktadır” diyen Uzman Dr. Akın, şöyle devam etti:
“Astım hastalığını daha çok genç popülasyon da görmekteyiz. Genç popülasyonda gördüğümüz astım hastalıkları, hastalarımızda ölümcül seyretmemektedir. Ancak 60 yaş üzeri ciddi astım olan, kırılgan astım olan, ilaç kullanmakta zorluk çeken hastalarımızda astımdan dolayı solunum yetmezlikleri, astımdan dolayı yoğun bakım yatışları ve nadiren de olsa ölümler ortaya çıkmaktadır.”
Editör: TE Bilişim