Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Eskişehir Şubesi yönetim kurulu , Sağlık Sen’in önceki gün Eskişehir Devlet Hastanesi’nde yapılan basın açıklamasının bir çok çarpıtmaya içerdiğini bu yüzden sessiz kalamayacaklarını ifade edildi.

Sağlık emekçilerinin sorunlarının çığ gibi büyüdüğünü ifade eden SES Eskişehir Şube Başkanı Dr. Birtürk Özkavak, sağlık emekçilerinin sorunlarının bu noktaya gelmesindeki en büyük payın sağlıkta yıkımı alkışlayanların, performans sistemini alkışlayanlar birlikte planlayanlardır  olduğunu söyledi.

SES’in uzun yıllardır sağlıktaki dönüşüme karşı mücadele ettiğini hatırlatan SES Şube Başkanı Özkavak, “Performans sistemine hayır derken sistemi eleştirirken hep bu noktalara işaret etmiştir. Sağlık emekçilerinin hak kayıplarına uğrayacağını sürekli kaybedeceğini defalarca söylemiş, basın açıklamaları, yürüyüşler, uyarılar, hatta iş bırakmalara varan eylemler yapmıştık. Şimdi de söylüyoruz; performans sistemi sorunların başında gelmektedir” dedi.

Hastaneleri işletme hastaları müşteri gören, buradan kar etmeyi kabul eden bir sistemin şurasını burasını eleştirerek çözüm olamayacağını kaydeden Özkavak şunları söyledi:

“Üstelik son derece ve etik olmayan bir şekilde hekimlerle ilgili sayı vererek (bu bilgileri nereden aldığı başka bir tartışma konusu) hekimleri suçlayan, onları çalışmamakla itham eden, hedef gösteren sağlık emekçilerini bölen bir açıklama ya tepkisiz kalmak bizim için züldür. Çalışanları bölen onları birbirinin karşısına koyan aslında tam anlamıyla bir kayıkçı döğüşü olarak değerlendirilmesi mümkün olan bu açıklamalar sağlık emekçilerini oyalamaya bölmeye düşmanlaştırmaya yarar.

Buradan tüm sağlık emekçilerine sesleniyoruz: Evet sorunlarımız çığ gibi büyümüştür. Sağlıkta Dönüşüm Sistemi, performans sistemi, adaletsizliği artırmış, iş barışını bozmuş, rekabet getirmiş sağlık sistemine kar anlayışı sokulmuştur. Sağlık emekçileri ise giderek yoksullaşmış iş güvencesini gelir güvencesini kaybetmiş, borçla yaşamaya mahkum olmuştur.  Şimdide kriz dolayısı ile adeta açlığa yoksulluğa mahkum ediliyoruz.Hepimiz biliriz ki ‘Derdi veren Derman vermez’. Sağlık emekçilerinin sorunlarını yaratanlar onların sorunlarını çözemez. Çözüm birleşmek sağlık emekçilerinin tümünü kucaklayan bölmeyen ayrıştırmayan ortak taleplerimiz için mücadele etmekten geçer. SES bunun için vardır ve sürekli mücadele etmektedir.

Editör: TE Bilişim