Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca GDO’lu ürünleri kurtaran yönetmelik değişikliğini değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Saymanı Yusuf Önder, tüketicilerin sağlık ve güvenliğini tehdit eden bu yönetmelik değişikliğinin iptal edilmesi gerektiğini kaydetti.

Genel Sayman Yusuf Önder konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanlarının piyasa denetimleri sırasında alınan “Bir Bebek Mamasının Sütlü Tahıl Karışımı” ürünün incelemesi sırasında GDO tespit edildiği, incelemenin doğrulanması için şahit numunenin Bakanlığın Ankara Merkez Laboratuarı’na gönderdiği, burada yapılan analizde de anılan üründe GDO tespit edildiği için tüm il valiliklerine yazı yazılarak ilgili ürünün toplatılmasına karar verildiği basın organlarında yer almıştır. 27 Mayıs 2014 günü Konya’da fuar açılışına katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, Bebek Maması firmasının bir ürününde GDO tespit edilip edilmediği yönündeki soru üzerine; ‘Biz Türkiye’de bebek mamalarında ve insan gıdalarında, insanların tükettiği hiçbir gıdada, GDO’ya hiçbir şekilde izin vermiyoruz. Burada da laboratuvarlarımız, piyasa denetimleri esnasında bir mamada tahıl içerisinde var- yok analizinde, bu milyonda bir de olabilir, çok küçük bir şey de olabilir. O şu anda ileriki tetkiklerde ortaya çıkar. Ama biz hiçbir şekilde tolere etmiyoruz. Bu tespit edildi ve tespit edilince, ürünün toplatılmasına karar verildi. Savcılığa intikal ettirildi. Bakanlık, ayrıca soruşturma açtı’ demiştir.

SAĞLIĞI TEHDİT EDEN DEĞİŞİKLİK İPTAL EDİLMELİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca Resmi Gazete’nin 29 Mayıs 2014 tarih ve 29014 sayılı nüshasında yayınlanan “Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik”le,  Türkiye’nin de taraf olduğu Uluslararası Biyogüvenlik (Cartagena) Protokolü ile 5977 Sayılı Biyogüvenlik Kanunu’na aykırı bir düzenleme yapıldığını ifade eden Önder, anılan yönetmeliğin 2’nci maddesinin 4’üncü fıkrasının; “Analiz sonucunda üründe yüzde 0,9 ve altında GDO tespit edilmesi halinde bu durum GDO bulaşanı olarak değerlendirilir” şeklinde düzenlendiğini aktardı. 5977 Sayılı Biyogüvenlik Kanunu’nunda; modern biyoteknoloji kullanılarak elde edilen genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ve ürünlerinden kaynaklanabilecek risklerden söz edildiğinin bilgisini veren Önder, “Bunların yüzde 1 oranında olursa zararlı, fakat yüzde 0,9 olunca zararsız olduğuna dair tüketicilerin ciddi kaygıları vardır” şeklinde konuştu. Kamuoyunda bu bilincin oluşmasında önemli katkıları olan Gıda Güvenliği Hareketi’ne teşekkür eden Önder, “Tüketicilerin sağlık ve güvenliğini tehdit eden bu yönetmelik değişikliği derhal iptal edilmelidir” dedi.

 

Editör: TE Bilişim