Hemşireler Günü nedeniyle açıklama yapan Sağlık Sen Eskişehir Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal, hemşirelerin sağlık hizmetinin sunulmasında fedakarlık ve özverileri ile kutsal vazifenin yükünü omuzlarında taşıdıklarını söyledi.

Yetersiz istihdama rağmen vatandaşların sağlık hizmeti alması için, ‘sizin sağlığınız bizim mutluluğumuz’ diyerek hastaları için umudun adı olan hemşirelerimizin çalışmalarının takdire şayan olduğunu ifade eden Köksal,  “Hemşirelerimiz; gerek ekonomik, gerekse iş yoğunluğu ve iş ortamı kaynaklı sebeplerden dolayı tükenmişlik sınırında hizmet vermektedir. Buna rağmen hizmetlerini aksatmayan, kendisi veya ailesinden biri hasta olsa bile, vatandaşlarımızın sağlık hizmeti alması için fedakârlık yapan hemşirelerimizin sorunları çözülerek iş motivasyonları artırılmalıdır” dedi.

Sağlık emeğine bakışta köklü bir paradigma değişimine ihtiyaç olduğunu belirten Köksal şunları söyledi:

“ Bunlardan birisi, sağlık çalışanlarının mesleki saygınlığını gözeten ve ekip anlayışını zedeleyici politikaların gözden geçirilmesidir. Özellikle; performans uygulamaları başta olmak üzere çalışma koşulları ve haklar bağlamında sağlık çalışanları arasında ayrımcı uygulamalarla sistem sarsıntıya uğratılmamalıdır. Hayata geçmesi gereken başka bir değişim ise, sağlık emeğine yatırım konusunda nitelikli dönüşümdür.

İstihdam stratejileri ve insan kaynağı planlaması alanındaki sıkıntılar çözülmelidir. Sağlık sisteminin geleceği açısından en büyük tehlike yetersiz istihdama bağlı ağır iş yüküdür. 14 yılda 3 kat artan sağlık hizmeti varken, ne yazık ki istihdam aynı oranda artmamıştır.

Yaşanan başka bir sorun ise, uzmanlık dallarından mezun olanların istihdam edilmeyip, bu görevlerin hemşire ve ebelere yüklenmesi ve hemşire-ebe açığının bu şekilde büyümesidir. Sağlık çalışanlarının, özellikle hemşirelerimizin en önemli sorunlarından biri de, şiddettir. Şiddetin önlenmesine yönelik şimdiye kadar yapılan çalışmalarda Sağlık-Sen’in vardır. Yapılan çalışmaların şiddeti önlemede yetersiz kaldığı da ortadadır. Yeni ve caydırıcı uygulamalar acilen hayata geçirilmelidir. Bizim önerimiz; tutuklu yargılama ve şiddet uygulayanın sosyal güvenlik harcamalarının devlet tarafından karşılanmaması ve cebinden ödemesidir. Ayrıca, toplumsal farkındalığın artırılması da şiddeti önleyecek etkenlerden biridir.

Hemşirelik mesleğini icra edenlerin büyük çoğunluğu halen kadınlar oluşturmaktadır. Bu sebeple, kadın kamu görevlilerine yönelik elde edilen kazanımların altında da Memur-Sen ve Sağlık-Sen’in imzası bulunmaktadır. Süt izni ve emziren annelerin nöbet muafiyeti de sendikamızın elde ettiği kazanımlardır.

Sağlık-Sen olarak hemşirelerimizin sorunlarının çözümü için çalıştaylar, sempozyumlar düzenliyor, saha araştırmaları yapıyoruz. Amacımız, sorunların çözülmesi, çalışma barışının sağlanması, iş yükünün azalması ve motivasyonu artırıcı uygulamaların hayata geçmesidir. Bu vesileyle bütün annelerimizin ve anne adaylarımızın anneler günü ve sağlık hizmetlerinin en önemli parçası hemşirelerimizin Hemşireler Haftasını kutluyor; sağlık, huzur ve mutluluklar diliyoruz.”

Editör: TE Bilişim