Yaz tatilinde özellikle her şey dahil otellerde doğru beslenmenin zorlaştığını ifade eden Fizyomer Terapia Diyetisyeni Lila Hazal Sönmez, sabah, öğle ve akşam yemeklerinde tabaklarımızda neler bulunması gerektiğini anlattı.

Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Diyetisyeni Lila Hazal Sönmez, "Her şey dahil tatillerde, kahvaltı diyetlerdeki besinlerin en rahat bulabileceği öğündür, bir haşlanmış yumurta yanında bir kibrit kutusu peynir, 6 zeytin olabilir. Çay ve kahveler şekersiz olmalı, reçel ya da bal tüketildiğinde o günkü meyve hakkından birini tüketmemek gerekiyor. Kahvaltıda haşlanmış yumurta yerine menemen de alabiliriz ancak o zaman, içeriğindeki yağ nedeni ile 6 olan zeytin sayısını 3'e indirmek doğru olacaktır. Bunun dışında kahvaltıda hamur işi yemek istiyorsak, yarım dilim börek, ya da yarım simit aldığımızda bunun yanına artık ekmek almamalıyız. Tabi su tüketimini ihmal etmemeliyiz. Çay ve kahve çok tüketiliyorsa su tüketiminin de bununla orantılı olarak arttırılması gerekir" ifadelerini kullandı.

Öğlen menüsü

Öğlen yemeğinin protein ağrılıklı olmasını öneren Diyetisyen Lila Hazal Sönmez, şunları söyledi: "Tabağımızda; et, balık, köfte ya da tavuk olabilir. Ancak tek dikkat edilmesi gereken; bunların kızartma değil, ızgara, fırın ya da haşlama olmasıdır. Yağsız olduğu sürece salata sınırsız yenebilir. Sakatatlardan ve organ etlerinden kaçınılmalı. Kızartmalardan mümkün olduğunca uzak durmakta yarar var. Bu tabağın yanında ayran, bir, iki dilim ekmek alınabilir. Ancak yoğurtlu bir meze ya da sebze salatası aldıysak ayran hakkımızı yoğurtla kullandık demektir. Eğer pilav ya da makarna alınacaksa ekmek alınmamalıdır. 2 kaşık pilav, daha yağlıdır ama yaklaşık bir dilim ekmek demektir."

Akşam yemeği tabağı

Akşam yemeği tabağımızın sebze yemekleri ile hazırlanmasını öneren Fizyomer Terapia Diyetisyeni Lila Hazal Sönmez, "Akşam yemeğimiz için zeytinyağlılardan güzel bir tabak hazırlanabilir. Burada da porsiyon kontrolüne özen gösterilmeli, yaklaşık 8 kaşık sebze yemeği sağlıklı bir insan için hemen hemen yeterlidir" şeklinde konuştu. Öğlen ve akşam yemeklerinde de et yemek isteyen tatilciler için bu iki öğünde tüketilecek yemeklerin bölüştürülerek de alınabileceğini ifade eden Diyetisyen Sönmez, "Bu durumda öğlen yemeğinde 2 köfte 4 kaşık zeytinyağlı, akşam yemeğinde de yarım porsiyon et yemeği ve zeytinyağlı alınabilir. İki öğün birbirine bölüştürülebilir; et ve sebze miktarları dengelenebilir" dedi.

Tatlı kaçamağı için...

Tatilde genel beslenme önerileri de veren Fizyomer Terapia Diyetisyeni Lila Hazal Sönmez, sözlerini şöyle tamamladı: "Tatillerde daha hareketli bir dönem içinde bulunduğumuz için yine muhakkak sıvı tüketimine özen göstermeliyiz. Bunun için su dışında cacık, meyve suyu gibi gıdalar tercih edilebilir. Meyve suyu hazırlanırken 1 meyvenin suyu, sulandırılıp tüketilebilir, mineralli maden suları tüketilebilir, bunların da meyve aromalı ve şekerli olmamasına özen gösterilmeli. Ara öğünler 1 ayran - bir meyve, 1 ayran - küçük bir kepekli galeta olabilir. Şekersiz bir sütlü kahve olabilir. Ara öğünlerde bazen tatlı kaçamakları yapılabilir; ara sıra 1 meyve ile 2 top dondurma yer değiştirebilir. Gün içinde ara öğünlerde yaklaşık 2-3 porsiyon meyve tüketimi yeterlidir. Özellikle şeker hastaları için meyvelerin süt, yoğurt gibi bir protein kaynağı ile birlikte tüketilmesi daha iyi olacaktır."

Editör: TE Bilişim