İsmet Topaç şöyle konuştu: „Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak, yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, hasta ve/veya yaralının durumunun kötüleşmesini önlemek ilk yardımın temel amaçlarıdır. Hastaya tıbbi müdehalede bulunmak kesinlikle ilkyardımın amaçları arasında yer almaz.

 

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI

 

Koruma: Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için olay yerinin değerlendirilmesini kapsar.

 

Bildirme: Kaza mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde telefon veya diğer kişiler aracılığı ile gerekli yardım kuruluşlarına bildirilmelidir.

 

Kurtarma (Müdehale): Olay yerinde hasta ve/veya yaralılara müdahale hızlı ancak sakin bir şekilde yapılmalıdır. Müdehale sürecinde hastanın ve/veya yaralının korku ve endişeleri giderilmeli; hastaya ve/veya yaralıya müdahalede yardımcı olacak kişiler organize edilmeli; kırıklara yerinde müdahale edilmeli hasta ve/veya yaralı sıcak tutulmalı; hastayı ve/veya yaralıyı hareket ettirmeden müdahale yapılmalıdır.


İLK YARDIM VE ACİL TEDAVİSİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?

 

Acil tedavi bu konuda ehliyetli kişilerce gerekli donanımla yapılan müdahale olmasına karşın, ilkyardım bu konuda eğitim almış herkesin olayın olduğu yerde bulabildiği malzemeleri kullanarak yaptığı hayat kurtarıcı müdahaledir.

 

İLKYARDIMIN ABC’Sİ

·         Hava yolu açıklığının değerlendirilmesi

·         Solunumun değerlendirilmesi ( Bak-Dinle-Hisset)

·         Dolaşımın sağlanması (Kalp masajı yapılması)

 

Yaralıya bilincini kontrol etmek için mantıklı ve makul sorular sorulmalıdır. Adın ne?, Ayın kaçı?, Kaza nasıl oldu? şeklinde sorulara cevap vermesi beklenmelidir. Sonrasında hasta baştan aşağı elle muayene ederek ağrı olan yerleri tespit edilmelidir. Varsa kopan uzuvlar, temiz bir bez ve bir buz kalıbı ile sevk edilmelidir. Üzerine tarih-saat yazmayı da unutmamak gerekir.

İlk yardımda mantık; öncelikle kendinize sonra yaralıya zarar vermeden ve çok basit manevralarla yaralının sağlık merkezine ulaşana kadar yaşamını idame ettirmesini sağlamaktır.“

 

Editör: TE Bilişim