Türk Sağlık Sen Eskişehir Şube Başkanı Hüseyin Kararman Osmangazi Üniversitesi’nde (ESOGÜ) yeni kurulan Transplantasyon Merkezini ziyaret etti.

Osmangazi Üniversitesi  (ESOGÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde, Prof. Dr. Bülent Ünal, Prof. Dr. İlter Özer, Prof Dr. Murat Ulaş’tan oluşan güçlü kadrosu ile Türkiye’deki en büyük Transplantasyon Merkezi olma yolunda önemli bir adım atılmış oldu.

Osmangazi Üniversitesinde yeni kurulan Transplantasyon Merkezini  ziyaret eden Türk Sağlık Sen Eskişehir Şube Başkanı Hüseyin Kararman organ bağışının önemine değinerek, sağlık uygulama ve araştırma hastanesinde bulunan Transplantasyon Merkezinin Eskişehir ve çevre iller için çok büyük kazanım olduğunu, merkezin kurulması ile Eskişehir halkının bu konuya ilgisinin arttığını söyledi.

Organ bağışı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Bülent Ünal ise, “Organ bağışını yaşarken yapmak isteyen kişilerin 18 yaşını doldurmuş olması ve karar verebilecek yeterlilikte olması gerekmektedir. Bağış yapan kişiye, yapılacak müdahalenin şekli, olası tehlikeleri, sağlığına şimdi veya daha sonra gelebilecek olan zararlar konusunda bilgilendirilmelidir. Bilgilendirmeyi yapan kişi bir doktor olmalı ve başka bir doktorun da bulunduğu bir ortamda bu bilgilendirme yapılmalıdır. Eğer bağış yapacak kişi tüm bilgilendirmelerden sonra da bağışı yapmakta kararlıysa, organlarını yaşarken de bağışlayabilir. Organ bağışı yapıldıktan sonra sadece bir yoğun bakım ünitesinde beyin ölümü (tıbben yaşamın sona ermesi) kararı alınması halinde organlar kullanılmaktadır. Diğer ölüm hallerinde organlar alınmaz. Organ bağışı bazen görmeyen bir insanın görmesini ya da hayatını diyaliz cihazına bağlı olarak sürdüren bir böbrek hastasının hayata dönmesini sağlar” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim