Özel Ümit Hastanesi tarafından Hava İkmal Bakım Merkezi’nde çalışan kadınlara Anneler Günü’ne özel bir eğitim programı düzenlendi. Özel Ümit Hastanesi Uzman Psikoloğu Aslı Sarıkardaşoğlu ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Emine Elmas Etiz tarafından verilen eğitimlerde, çocuk istismarı ve kanser konuları ele alındı.
Uzman Psikolog Aslı Sarıkardaşoğlu, çocuk istismarı ve çocuklarda iç çamaşırı kuralı ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Emine Elmas Etiz ise serviks ve meme kanseri hakkında kadınlara bilgi verdi.
 
KANSER HAKKINDA DA BİLGİ ALDILAR
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Emine Elmas Etiz, kadınlara serviks ve meme kanseri konularında eğitim verdi. Etiz, serviks kanserinin daha çok 35-39’lu yaşlarda görüldüğünü söyleyerek, bu kanser türünün belirtilerinin iltihaplı akıntı ve kızarıklık olduğu bilgisini verdi. Kadınlarda   en çok görülen kanser türlerinden olan meme kanseri hakkında da detaylı bilgiler veren Etiz, erken teşhisin önemine vurgu yaptı.
Tüm yurtta taranması gereken kanser türlerini, “Meme kanseri, servikal kanseri ve kolorektal kanseri” olarak açıklayan Etiz, kadınları şöyle uyardı: “Serviks kanserinde, 25 yaş altını taramayın, 65 yaş üstünü taramayın ve asla yıllık tarama yapmayın. Kendi stratejinizi geliştirin. Sigara içenlerde serviks kanserine dönüşüm 1.6 kez daha fazladır. Sigara içenlerde tedaviden sonra yineleme oranı daha fazladır.”
Etiz, servikal kanserin önlenmesindeki etmeleri, “Farkındalık, eğitim, personel hijyeni, sosyoekonomik gelişme, sünnet, HPV aşılaması, organize tarama programları, oportunistik (fırsatçı) taramalar, erken tanı ve tedavi” olarak anlattı.
İSTİSMARA NEDEN OLAN FAKTÖRLER
Çocuk istismarı hakkında anne ve anne adaylarına eğitim veren Uzman Psikolog Sarıkardaşoğlu, çocuk istismarının; fiziksel, cinsel, duygusal ve ihmal olmak üzere 4 çeşit olduğunu söyledi. İstismara neden olan faktörlerden de söz eden Sarıkardaşoğlu, istismara uğrayan çocukların, korku, kendilerine inanılmayacağı endişesi ve dışlanma düşüncesi gibi sebeplerle bunu sakladıklarını söyledi. Çocuğun istismara uğradığının nasıl anlaşılacağı hakkında da bilgiler veren Sarıkardaşoğlu, “Davranışlarında değişikliklerle bu durum fark edilebilir.  Alt ıslatma, anne-baba ile yatma, bebeksileşme gibi gerileme belirtileri, uyku sorunları, iştahında bozulmalar, içe dönme ve utanma, yalnız kalma isteği, oyunlarda değişiklik gibi belirtiler yaşanabilir” dedi.
AİLELER NE YAPMALI?
Böyle bir durumla karşılaşan ailelerin neler yapması gerektiği hakkında da bilgiler veren Sarıkardaşoğlu, şunları söyledi: “Cinsellik hakkında yaşına uygun bilgiler verilmeli, yaşına uygun şekilde merak ettikleri yanıtlanmalıdır. Tanımadıklarına karşı ve tanıdıklarına karşı yapmaları gerekenler çocuğa anlatılmalıdır. Çocuğa ‘hayır’ diyebilmek öğretilmelidir. Bu konuda en önemli yapılacak şey, çocuğa bedeni ve sınırları hakkında bilgi verilerek, iç çamaşırı kuralı öğretilmelidir. Aile içinde kız çocuğa anne, erkek çocuğa baba banyo yaptırmalıdır. Ve tabi ki çocuk psikolojik bir destek almalı ve bu konuda hemen yasal işlemler başlatılmalıdır.”
Toplantıya katılan Türk Harb İş Eskişehir Şube Başkanı Şenol Yılmaz da desteklerinden dolayı Özel Ümit Hastaneleri'ne teşekkür etti. Özel Ümit Hastaneleri ile sendika çalışanları için indirim anlaşması yaptıklarını hatırlatan Yılmaz, bu tür bilgilendirici seminerlerin devam edeceğini ve tüm sendika üyelerine ulaşacaklarını kaydetti.
 Özel Ümit Hastaneleri Halka ilişkiler Müdürü Gülay Özler de kapılarını açtıkları için Türk Harb İş Eskişehir Şube Başkanı Şenol Yılmaz'a teşekkür etti. Seminerden sonra annelere ve anne adaylarına karanfil hediye edildi.
 
 
Editör: TE Bilişim